Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Nekaj drobnih nasvetov za vsak dan ... in pregnali bomo gube stran :-)

Izboljšajmo elastičnost kože

Strupi iz okolja, vsakodnevni stres, kajenje in slaba prehrana slabo vplivajo na maščobo in beljakovine, še zlasti v koži. Strokovnjaki zato svetujejo dodaten vnos maščob, še zlasti takih, ki vsebujejo veliko antioksidantov. Nadomestitev maščob pomaga koži okrevati in zmanjša videz nagubane, starikave in utrujene kože. Maščobe delujejo tudi kot nosilci, ki prenašajo fitohranila iz sadja in zelenjave v telo. Da bi dobili potrebne maščobe, dnevno užijmo vsaj tri olive ali pol avokada.

Preprečimo škodo po sončenju

Koža, ki je poškodovana od sonca, lahko postane suha in groba, kar vodi do številnih težav s kožo. Pojavijo se lahko temni madeži in gube, neenakomerno velike pege. Preden gremo na sonce, moramo zaužiti veliko vitamina C oziroma svetlo rumenega sadja, bogatega s C-vitaminom. Oranžna in rumena živila so bogata s karotenoidi, ki prav tako pomagajo zmanjšati oksidativni stres. Zelena živila vsebujejo klorofil, ki povečuje tvorbo krvnih celic, ki izboljšajo pretok kisika, povečujejo razstrupljanje in spodbujajo prekrvitev. Modra in vijolična živila pa zagotavljajo, da krvne žile ostajajo zdrave.

Zmanjšajmo gube

Hilauronska kislina je kislina, ki jo najdemo v komolcih, v sklepih in v koži. Dokazano ohranja vlago in zmanjšuje videz drobnih gubic. S starostjo se tvorba hialuronske kisline zmanjša, zato uporabljajmo vlažilce kože s hialuronsko kislino, ki spodbujajo obraz, da tvori več te koristne kisline.

Povečajmo vnos kolagena

Prava hrana, več gibanja in uporaba pravih krem so prvi koraki na poti do več kolagena. Nove znanstvene raziskave so pokazale, da zmerno gibanje, kot sta tek ali kolesarjenje po pol ure dnevno, povečuje tvorbo kolagena v koži. Kolagen je beljakovina, zaradi katere koža izgleda prožno in mlado.

Jejmo ogljikove hidrate

Verjeli ali ne, krompir je poln antioksidantov. Vsak dan pojejmo en srednje velik krompir. Ne le da nas bo nahranil, pomagal se bo zoperstaviti škodi, ki jo povzročajo prosti radikali.

Dnevno en smuti

V smuti dajmo mavrico sestavin, na primer jagode, narezane banane, liste špinače, vsega po malem. Da bi se vitamini lažje prenesli do celic, pa je potreben tudi odmerek zdravih maščob, zato lahko primešamo vanj še žlico kokosovega olja ali pol narezanega avokada.

Pravilno umijmo obraz

Obraz si vsako jutro in večer po čiščenju kože umijmo še z mlačno vodo. Po potrebi rahlo zdrgnemo s krožnimi gibi in še enkrat splaknemo. Če želimo zadržati vlago v koži, jo namažimo z želatino. Čez pol ure splaknimo z obraza in pustimo, da se obraz posuši na naraven način.

Odstranimo in dodajmo

Iz prehrane odstranimo mlečne izdelke, kar bo zmanjšalo otekanje in napihovanje, namesto tega pa dodajmo dodatke krilovega ali ribjega olja, pa tudi kalcij, ki bo poskrbel za to, da bomo izgledali mlajše.

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si