Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Rožiči spadajo med stročnice in so primerni za vse, ki ne smejo uživati čokolade. Če ste torej v dvomih, kakšno potico narediti, bodo morda rožiči prava izbira za vas.

Rožiči v črevesju vežejo nase strupene snovi in pomagajo pri prebavnih težavah. Vsebujejo veliko prehranskih vlaknin, poleg tega pa pomagajo hidrirati naše telo. To je še zlasti dobrodošlo takrat, ko imamo drisko. Poleg vlaknin vsebujejo še veliko beljakovin in antioksidantov.

Tajča je pripravila potico, ki nam bo vzela le 20 minut časa.

Za eno potico ali približno 10 kosov potrebujemo:

spodnja plast

1 skodelica datljev

1 skodelica indijskih oreščkov

1–2 jušni žlici rožičeve moke

krema

3 zrele, pikaste banane

¾ skodelice indijskih oreščkov

1 dl kokosove moke

3 jušne žlice mletega maka

2 jušni žlici kokosovega sladkorja

½ čajne žličke vanilje v prahu

Posebej zmeljemo indijske oreščke v prah, nato damo vse sestavine v mešalnik in naredimo gosto zmes. Pripravimo kremo ter vse skupaj obdelamo v mešalniku in premažemo testo (potico).

Potico pripravimo takole: spodnji del potice valjamo med dvema listoma papirja za peko. Tako se spodnja plast ne bo nikamor lepila, prihranili si bomo tudi čiščenje. Ko razvaljamo spodnjo plast v pravokotnik, debel približno 3 milimetre, odstranimo zgornji list papirja za peko, nato ga položimo nazaj in obrnemo vso spodnjo plast, tako da lahko odstranimo še drugi list papirja za peko. Ko spodnjo plast razvaljamo in obrnemo, jo premažemo s kremo. Potico začnemo zvijati tako, da začetni del, ki ga želimo zviti, položimo malce čez kremo, da ne začnemo kreme stiskati navzdol. Potico zvijemo do konca in jo na koncu zvito zavijemo v spodnji list papirja za peko. Sedaj damo potico v zamrzovalnik, da se strdi. Ko je strjena, jo z lahkoto narežemo.

Pa dober tek!

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si