Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Otroci v glavnem obožujejo sladek zajtrk: sladke kosmiče, jogurte in namaze. In ko smo že namazih, zakaj ga ne bi naredili kar sami?

Mandlji so eno najodličnejših živil na planetu. Vsebujejo kar 18 % beljakovin in se v tem pogledu zelo približajo mesu, s pomembno razliko - v telesu delujejo bazično. Še več, so edina jedrca, ki ne zakisajo. Poleg beljakovin so za telo zelo blagodejne tudi njihove maščobe oziroma maščobne kisline, posebej oleinska, linolejska in palmitinska. Mandlji so obenem dragocen vir vitaminov skupine B, kar ni značilno za oljna semena.

Njihova moč je tako izjemna, da jih v antropozofski medicini priporočajo celo v obliki mleka za dojenčke in starejše ljudi, ki potrebujejo revitalizacijo svojih moči. Mandlji so ob vsem naštetem tudi eno od najboljših hranil za možgane, saj pripomorejo k boljšemu razumevanju, dojemanju in koncentraciji.

Potrebujemo:

200 g mandljev

1 dcl cvetličnega medu

pol dcl arganovega olja

(lahko tudi mandljevo, lešnikovo ali orehovo)

naribano lupinico ene bio pomaranče (ali 5

kapljic eteričnega olja pomaranče, certificiranega za prehrano)

1 žličko strtih semen kardamoma

3 žličke svežega ingverjevega soka

Če sledimo maroški recepturi, mešanici mandljev in medu dodamo še arganovo olje. To olje vsebuje dvakrat več vitamina E kot olivno, zato deluje močno antioksidativno in varuje otrokov imunski sistem. Vitamin E je pomemben tudi za razvoj in vzdrževanje funkcij živčnega in mišičnega sistema. Mandlje pred uporabo vedno namakamo (približno 12 ur), saj tako postanejo lažje prebavljivi.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si