Makova semena (Papaver somniferum) vključujejo mangan, kalcij, baker, cink, železo, linolno kislino (in omega-6 maščobno kislino) ter vlaknine. Celo majhen dnevni odmerek makovih semen lahko pomaga pri obvladovanju simptomov, kot so zaprtje, suha koža, boleči sklepi in šibke kosti.

Učinki makovih semen na zdravje

Makova semena že stoletja pomagajo obvladovati številne simptome:

  • astma
  • zaprtje
  • driska
  • kašelj
  • nespečnost
  • veziko enteralna fistula*
  • določene vrste raka: makovo seme je vir hranil, vključno z manganom, kalcijem, fosforjem, cinkom in železom

*Veziko enteralna fistula je stanje, pri katerem sta črevesje in mehur nenormalno povezana. Makovo seme se uporablja za diagnosticiranje veziko enteralne fistule: pojemo 35 do 250 gramov makovega semena pomešanega s pijačo ali z jogurtom in nato spremljamo urin 48 ur za tem.

Dober vir mangana

Mangan preprečuje šibke kosti, osteoporozo, vnetje, bolečine sklepov (osteoartritis), anemijo in PMS (predmenstrualni sindrom). Žlica makovih semen zagotovi skoraj 30 odstotkov dnevnih potreb po manganu. Mangan ima pomembno vlogo pri ustvarjanju in aktiviranju več encimov. Ima tudi antioksidativne učinke in lahko zaščiti mitohondrije ob omejevanju oksidativnega stresa.

Bogat z vlakninami

Podobno kot druga semena, na primer čia in lan, tudi mak vsebuje vlaknine. Vlaknine koristijo prebavi in preprečujejo zaprtje. Če smo z jedilnika morebiti odstranili ogljikove hidrate, je prehranjevanje z visoko vsebnostjo vlaknin ključnega pomena za "redno vzdrževanje" zdravja črevesja. Če v prehrano vključimo semena in oreške, na enostaven način povečamo vnos vlaknin in hranil.

Dober vir omega-6

Makovo seme ima relativno veliko linolne kisline, vrsto omega-6 maščobne kisline. Pogosto slišimo, da so maščobe omega-6 "pro-vnetne" in ne tako koristne kot omega-3, resnica pa je, da potrebujemo obe vrsti nujnih maščobnih kislin. Linolna kislina je nenasičena maščobna kislina, ki jo najdemo v različnih rastlinskih glikozidih, zlasti tistih z visoko vsebnostjo olja, kot je makovo seme. Poraba linolne kisline v zmernih količinah (to je ključno, ker zelo visoka poraba ni koristna) ima lahko pozitivne učinke na zdravje srca; pomaga zmanjšati raven holesterola v krvi in preprečiti aterosklerozo.

Zagotavlja kalcij, fosfor in magnezij

Uživanje makovih semen je enostaven način za pridobivanje bistvenih mineralov, ki pomagajo ohranjati močne kosti, vključno s kalcijem, fosforjem in magnezijem. Poleg tega so makova semena dober vir bakra, ki je potreben za vzdrževanje živčevja, okostja in metabolizma. Prav tako imajo dostojno količino cinka in železa, ki sta pomembna za zdravje nadledvične žleze, preprečevanje anemije in zdravje kože.

Vlaži kožo

Mleko in olje makovih semen vlažita in zdravita kožo. Pomagata odpravljati ekceme, vnetja kože, srbečico, suho kožo, takšno, ki se lušči, in prhljaj. Najboljši način uporabe makovih semen je, da prizadeto območje namažemo z oljem ali pasto, lahko tudi z drugimi koristnimi sestavinami, kot so mandljevo olje, eterična olja ali med.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...