Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Otroci imajo radi kosmiče, le da v resnici ne vedo, da povečini ne uživajo kosmičev, ampak sladkarije. Kosmiči so v osnovi valjano žito. Vsi, tudi pšenični, pirini, ječmenovi in proseni, so v najtesnejši povezavi z žitom, iz katerega izhajajo.

Če je otrok od rane mladosti navajen na takšne sladkorno-škrobne sladice, ki jih uživa kot osnovne obroke, sprememba ne bo mogoča čez noč. Zato se mu, vsaj za začetek, v tem pogledu nekoliko prilagodimo in ustvarimo jed, ki je po okusu in teksturi podobna tistim iz trgovine – granola.

Ta je tako slastna, da jo lahko zobajo brez mleka in jogurta. V njej se v resnici bohoti bogastvo žit, oreščkov in suhega sadja.

Potrebujemo:

  • 450 g različnih kosmičev (ječmeni, pirini, ovseni …)
  • 100 g poljubnih oreščkov
  • 75 g sončničnih semen
  • 75 g nežveplanih rozin
  • 50 g sesekljanih datljev ali drugega suhega sadja
  • 50 g sezamovih semen
  • 50 g posušenega nastrganega kokosa
  • 120 ml javorovega sirupa
  • 180 g vroče vode
  • 1 žlico masla ali gheeja
  • 2 žlički cimeta
  • 1 žličko kardamoma
  • ½ žličke galganta
  • ½ žličke vanilje
  • nastrgano lupinico ene bio limone

(ali 5 kapljic eteričnega olja limone, certificiranega za prehrano)

Postopek priprave:

V veliki skledi zmešamo žita, sesekljane oreščke, semena in kokos. Začimbe pokrite namakamo v vreli vodi deset minut, nato čaj pomešamo z javorovim sirupom in dodamo nastrgano limonino lupinico. S pripravljeno tekočino zalijemo suhe sestavine in zmes dobro premešamo. Razprostremo jo po namaščenem pekaču, ki ga za eno uro postavimo v pečico, ogreto na 120 ˙C. Med peko zmes večkrat premešamo, da se enakomerno zapeče in ne zažge. Še toplim kosmičem primešamo mešanico suhega sadja in granolo zdrobimo v večje grude. Ohlajeno shranimo v steklenem kozarcu in pazimo, da ne izgine prehitro. Ponudimo prelito s toplim ali hladnim mlekom ali jogurtom (kefirjem).

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si