Otroci imajo radi kosmiče, le da v resnici ne vedo, da povečini ne uživajo kosmičev, ampak sladkarije. Kosmiči so v osnovi valjano žito. Vsi, tudi pšenični, pirini, ječmenovi in proseni, so v najtesnejši povezavi z žitom, iz katerega izhajajo.
Če je otrok od rane mladosti navajen na takšne sladkorno-škrobne sladice, ki jih uživa kot osnovne obroke, sprememba ne bo mogoča čez noč. Zato se mu, vsaj za začetek, v tem pogledu nekoliko prilagodimo in ustvarimo jed, ki je po okusu in teksturi podobna tistim iz trgovine – granola.
Ta je tako slastna, da jo lahko zobajo brez mleka in jogurta. V njej se v resnici bohoti bogastvo žit, oreščkov in suhega sadja.
Potrebujemo:
- 450 g različnih kosmičev (ječmeni, pirini, ovseni …)
- 100 g poljubnih oreščkov
- 75 g sončničnih semen
- 75 g nežveplanih rozin
- 50 g sesekljanih datljev ali drugega suhega sadja
- 50 g sezamovih semen
- 50 g posušenega nastrganega kokosa
- 120 ml javorovega sirupa
- 180 g vroče vode
- 1 žlico masla ali gheeja
- 2 žlički cimeta
- 1 žličko kardamoma
- ½ žličke galganta
- ½ žličke vanilje
- nastrgano lupinico ene bio limone
(ali 5 kapljic eteričnega olja limone, certificiranega za prehrano)
Postopek priprave:
V veliki skledi zmešamo žita, sesekljane oreščke, semena in kokos. Začimbe pokrite namakamo v vreli vodi deset minut, nato čaj pomešamo z javorovim sirupom in dodamo nastrgano limonino lupinico. S pripravljeno tekočino zalijemo suhe sestavine in zmes dobro premešamo. Razprostremo jo po namaščenem pekaču, ki ga za eno uro postavimo v pečico, ogreto na 120 ˙C. Med peko zmes večkrat premešamo, da se enakomerno zapeče in ne zažge. Še toplim kosmičem primešamo mešanico suhega sadja in granolo zdrobimo v večje grude. Ohlajeno shranimo v steklenem kozarcu in pazimo, da ne izgine prehitro. Ponudimo prelito s toplim ali hladnim mlekom ali jogurtom (kefirjem).