Katera sol je najprijaznejša zdravju?

Zdravo mero pri soljenju jedi je dobro imeti predvsem zato, ker priporočeno dnevno količino natrija hitro lahko presežemo – sol se namreč skriva v mnogih živilih in pripravljenih jedeh.

Za otroke, stare od enega do treh let, sta priporočena le dva grama soli dnevno, za otroke, stare od štiri do šest let, so priporočeni trije grami, za otroke, stare od sedem do deset let, zadostuje pet gramov, za starejše od enajst let pa šest gramov soli dnevno. A tudi soli obstaja več vrst. Namesto navadne bele soli je morda boljša izbira rožnata himalajska sol, katere koristi še proučujejo, vsekakor pa je manj procesirana in vsebuje nekaj več mineralov: kalcija, magnezija, železa, natrija in kalija.

Priporočen dnevni vnos soli

Povprečna odrasla oseba v Veliki Britaniji na dan zaužije 8,1 g soli (3,2 g natrija), kar je kar 2 grama več od priporočene količine, Američani pa priporočila prekoračijo za kar 50 odstotkov.

 

Starost

Največji priporočen dnevni vnos

do 1 leta

manj kot 1 g soli (manj kot 0,4 g natrija)

od 1 do 3 let

2 g soli (0,8 g natrija)

od 4 do 6 let

3 g soli (1,2 g natrija)

od 7 do 10 let

5 g soli (2 g natrija)

11 let in več

6 g soli (2,4 g natrija)

Odrasle osebe naj torej ne bi zaužile več kot približno čajno žličko soli na dan. Negativni učinki na zdravje pa naj bi se po nekaterih podatkih pojavili šele pri tistih, ki dnevno zaužijejo približno dvakrat toliko.

Kaj tvegamo, če je zaužijemo preveč?

Stanje, pri katerem je koncentracija natrija v organizmu prevelika (višja od 150 mmol/l) imenujemo hipernatriemija. Prehrana, ki vsebuje velike količine soli, zvišuje krvni pritisk, visok krvni pritisk oziroma hipertenzija pa sčasoma poškoduje ledvice ter vodi v njihovo odpoved. Poleg tega so lahko posledice prevelikega vnosa soli tudi ...

  • kap,
  • koronarna srčna bolezen,
  • nekatere oblike raka (na primer na želodcu),
  • osteoporoza,
  • prekomerna telesna teža,
  • ledvični kamni,
  • astma,
  • zastajanje vode v telesu,
  • sladkorna bolezen,
  • vaskularna demenca in
  • Menierova bolezen.

Je možno zaužiti premalo soli?

Tudi premajhen vnos soli lahko ogroža naše zdravje. Stanje, pri katerem je koncentracija natrija v organizmu premajhna (nižja od 136 mmol/l) pa imenujemo hiponatriemija. Z njim povezujejo:

  • odpornost na inzulin,
  • povečano tveganje odpovedi srca,
  • povečano smrtnost med sladkornimi bolniki, saj zmanjšan vnos soli povzroča dvig holesterola, predvsem tistega slabega (LDL) in
  • povečano verjetnost srčnih napadov in bolezni ter kapi.

Kako zmanjšati vnos soli v organizem

  1. Namesto pakiranega mesa, ki mu je med procesiranjem dodan natrij (slanina, kuhana šunka in drugo), raje uporabljajte sveže meso, ki vsebuje le naravno prisoten natrij. Če hrana zdrži v hladilniku teden dni ali celo več tednov, najverjetneje vsebuje veliko natrija.
  2. Jejte sveže sadje in zelenjavo.
  3. Ob kupovanju zamrznjene zelenjave bodite pozorni na napis »sveže zamrznjeno« in na to, da zelenjavi ni dodanih začimb.
  4. Koliko soli vsebujejo živila, preverite na prehranskih označbah na njihovih embalažah – naj vas pri nekaterih ne zavede okus, saj se sol skriva tudi v jedeh, ki niso posebej slanega okusa, na primer v skuti in sladkih živilih. Pri tem naj vam bo v pomoč, da velja 0,3 g soli na 100 g živila za malo, 1,5 g na 100 g pa za veliko. Včasih je navedena le količina natrija (ang. »sodium«) – v tem primeru upoštevajte enačbo sol = natrij x 2,5.
  5. Primerjajte živila različnih pridelovalcev in ugotovite, katero vsebuje najmanj soli.
  6. Uporabljajte začimbe, v katere ni vmešana sol.
  7. Ko jeste v restavraciji, prosite, naj vam jedi ne solijo – po želji si jo lahko solite sami, tako bo vnos natrija precej manjši.
  8. Pri nakupu pripravljenih jedi, pic, sendvičev, testenin, solat izberite dodatke, ki vsebujejo manj soli (namesto slanine, sira in suhih mesnin na primer izberite več vrst zelenjave).
  9. Pri kuhanju namesto soli uporabljajte druge začimbe – črni poper pri juhah, ribah in testeninah ali sveža zelišča pri umešanih jajcih in mesu.

Navajenosti na slan okus se je možno odvaditi. Po približno 6 do 8 tednih minimalne uporabe soli se okus prilagodi in slani prigrizki se kaj kmalu zdijo preslani.

vir: Kalček

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...