Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Meso po ajurvedi lahko jejo le oslabeli, bolniki ki se 'borijo' z boleznijo (kshatriyas) in vsem tistim, ki se preobremenjujejo. Sicer pa ga telo težko prebavi in v njem pušča strupe.

Meso pregreva um in ogreje telo, toda tudi v hladnih obdobjih ga ne smemo uživati prekomerno. Poleg tega je meso, če ni meso pašnih živali, slabe kakovosti, polno antibiotikov in drugih zdravil. Tudi strah, ki ga žival čuti, ko čaka na zakol, in do človeka, preden jo ta ubije, vpliva na sestavo mesa in poveča strah ter jezo v človeku, ki ga poje. Več nasilja, kot je v hrani, več ga je v našem življenju. Hrana, na katero se ne bi smeli navaditi, ker je pretežka za telo, je: jogurt, svinjina, goveje meso, ovčje meso, suho meso, sušena zelenjava, melasa in sir ter vsa živila, ki so zelo hladna, vroča, popolnoma brez okusa ali preveč intenzivnega okusa. Prepovedana sta tudi čebula in česen.

Ritual hranjenja

Ne jejmo, kadar smo jezni, depresivni, brez volje ali drugače čustveno nestabilni ali takoj po fizičnem naporu. Pred obrokom si umijmo roke, obraz in noge. Medtem ko jemo, sedimo v mirnem, tihem okolju. Če je možno, bodimo usmerjeni proti vzhodu, v smeri sonca. Jejmo sami ali z ljudmi, ki jih poznamo in jim zaupamo. Poskrbimo, da bodo zadovoljeni vsi čutni organi, zato prostor okrasimo z rožami, prijetno glasbo in podobnim. Občutek sitosti ni odvisen od tega, koliko pojemo, temveč od tega, kako hrano pripravimo. Če bomo hrano pripravili z veliko ljubezni, bo to prej zadovoljilo našo dušo kot kupi hrane iz restavracije s hitro hrano. Če nam kuha kdo drug, naj bo to izključno oseba, ki nas ima rada. Indijski kuharji zato pogosto prihajajo iz duhovniških vrst. Tako obstaja vsaj nekaj možnosti, da se lahko med kuhanjem v hrano prenesejo nekatere pozitivne vibracije. Ženske med menstruacijo naj ne bi kuhale, saj so v postopku čiščenja in bi se namesto tega morale sprostiti. Ko je vse pripravljeno, molimo. Zahvalimo se naravi, ker nam je zagotovila hrano, pa tudi vsem božanstvom, ki jih častimo. Zahvalimo se, da smo živi, in da smo lahko jedli. Sleherni košček hrane pojejmo z ljubeznijo. Tudi hrano, ki je ne maramo, a nam jo nekdo skuha z ljubeznijo. Na obrok se osredotočimo. Brez televizije, radia ali pogovora, ki nam odvračajo pozornost. Med obrokom uživajmo v tišini ter počasi in temeljito prežvečimo hrano. Ko je možno, jejmo z rokami, tako da lahko koža pošlje možganom signal za temperaturo in teksturo hrane.

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si