Ne le da je lahko dostopen in poceni, je tudi okusen in ima številne koristi za zdravje. Sladek krompir vsebuje ogromno beta karotena, vitamina B6 in D, železa in magnezija.
- Veliko vitamina B6: vitamin B6 pomaga zmanjšati raven homocisteina v telesu. Homocistein povezujemo z degenerativnimi boleznimi, vključno s srčnimi napadi.
- Vir vitamina C: ne le da ščiti pred gripo in virusi, vitamin C je ključnega pomena tudi za zdrave kosti in zobe, prebavo in nastajanje krvnih celic. Pomaga celiti rane ter sodeluje pri tvorbi kolagena, ki pomaga ohranjati mladosten videz in elastično kožo. Pomaga pri obvladovanju stresa. Telo ščiti pred strupi, ki jih povezujemo z rakom.
- Vir vitamina D: vitamin D je pomemben za imunski sistem in splošno zdravje. Vitamin D je hormon, ki ga dobimo, ko smo dovolj dolgo izpostavljeni sončni svetlobi. Sezonska čustvena motnja ali SAD (seasonal affective disorder) je pogosta pri ljudeh, ki niso dovolj na soncu in imajo premalo tega vitamina. Ta vitamin vpliva na raven energije, razpoloženje, vpliva na kosti, srce, živce, kožo in zobe ter podpira ščitnico.
- Vsebuje železo: večina ljudi se zaveda, da železo vpliva na to, da imamo dovolj energije, a ima še druge vplive na naše telo. Vpliva na tvorbo rdečih in belih krvničk, jača odpornost na stres, zagotavlja pravilno delovanje imunskega sistema, vpliva na presnovo beljakovin in drugo.
- Dober vir magnezija: magnezij je potreben za zdrave arterije, kri, kosti, srce, mišice in živce. Približno 80 odstotkov populacije ima premalo tega minerala, ki sprošča in lajša stres.
- Ima veliko kalija: kalij je eden od pomembnih elektrolitov, ki pomaga uravnavati srčni utrip in živčne signale. Tako kot drugi elektroliti ima kalij še več drugih bistvenih funkcij: vpliva na sproščanje mišic, zmanjšuje otekline ter varuhe in nadzoruje aktivnost ledvic.
- Ne povzroča dvig sladkorja v krvi: naravni sladkorji v krompirju se počasi sproščajo v krvni obtok in zagotavljajo uravnotežen in reden vir energije. Ne povzročajo nihanja sladkorja v krvi in posledično utrujenosti in porasta telesne teže.
- Ščiti pred rakom in staranjem: oranžna barva krompirja nakazuje, da vsebuje veliko karotenoidov, na primer beta karoten in druge karotenoide, ki so predhodnik vitamina A v telesu. Karotenoidi pomagajo krepiti vid in povečajo odpornost na bolezni. So močni antioksidanti, ki pomagajo ščititi pred rakom in pred staranjem. Osebe, ki s hrano užijejo dovolj karotenoidov, imajo32 odstotkov manj možnosti, da dobijo raka na pljučih. Druga študija žensk, ki so zaključile zdravljenje raka dojke v zgodnji fazi, pa je dokazala, da imajo ženske z najvišjo koncentracijo karotenoidov v krvi najmanjšo verjetnost ponovitve raka.
- So vsestranski: poskusimo ga pražiti, ga skuhati na pari, pečenega ali na žaru. Lahko ga dodamo v juhe in enolončnice, ali ga ponudimo kot prilogo zelenjavi in solati. Okusen je pečen na žaru, s čebulo in rdečo papriko. Kot pire ga lahko dodamo smutiju ali v pecivo.
Okusni recepti s sladkim krompirjem so na ogled v marčevski Preventivi :-)