Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali prenizka.
Pravila zdravega krono prehranjevanja po dr. Ani Gifing:
- Jutro začnimo s čajem z malo limone ali z mlačno limonado.
- Zajtrk je nujen! Obogaten naj bo z živalskimi maščobami, proteini in ogljikovimi hidrati.
- 30 minut po zajtrku se lahko spije kava, brez mleka in sladkorja.
- Med obroki naj bo premor med 4,5 do 5 ur.
- Najboljši čas za fizično aktivnost (intervalni trening, fitnes, joga …) je dopoldan, vendar pred obrokom (2 uri po zbujanju) ali 2 uri po obroku. Izogibajte se treningom zvečer po večerji.
- Med obroki ne uživati hitre hrane (čips, bobi palčke …).
- Kosilo mora biti kombinacija proteinov, zelenjave in solat. V tej kombinaciji ogljikovi hidrati niso priporočljivi. Če so za kosilo vseeno ogljikovi hidrati, naj se uživajo brez proteinov.
- V dovoljeni kombinaciji z drugimi živili se kruh, testenine, riž in škrobna zelenjava (fižol, čičerika, leča, grah) lahko uživa do 15. ure.
- Čas med 16. in 18. uro po zimskem ter 17. in 18. uro po poletnem preračunavanju časa, je pravšnji za neko zdravo sladico (črna čokolada, pest oreščkov, suho sadje …).
- Večerja naj vsebuje proteine in solato. Ogljikovi hidrati niso priporočljivi.
- Alkohol: rdeče vino DA, pivo in žganice NE.
- Ponoviti vse zgoraj napisano tudi naslednji dan!
Najboljši deli dneva za posamezni obrok so:
- Zajtrk: med 8. in 10. uro
- Kosilo: med 13. in 15. uro
- Večerja: med 18. in 20. uro oz. najmanj dve uri pred spanjem.