Ni vseeno kdaj jemo, saj smo ljudje podvrženi zakonom, ki vladajo naravi. Ime krono izhaja iz grške besede kronos in pomeni čas. Krono prehrana zato temelji na naravnih zakonih ter fiziologiji in bioritmu človeku.

Pri programu krono prehrane nam ni treba šteti kalorij, tehtati živil in odrejati količin hrane oziroma omejevati vnosa hrane. Upoštevamo pa glikemični indeks in glikemično obremenitev živil, kislinsko-bazični režim, hormonsko ravnotežje živil in pravilno biokemijsko združevanje živil.

V določenem delu dneva jemo določeno vrsto živil, ker se tedaj izločajo hormoni in encimi, ki lahko tiste vrste živil tudi razgradijo, zato ima naše telo tedaj od zaužite hrane največji izkoristek.

OD ZAJTRKA DO VEČERJE

Za zdrav organizem je izjemno pomembno, da zjutraj jemo energetsko močno hrano. Zajtrk mora zato vsebovati tako maščobe, beljakovine kot sestavljene ogljikove hidrate. Zajtrkujemo najpozneje do desete ure. V zdrav zajtrk ne spadata bel kruh in med, ampak črn kruh, jajca, maslo, kajmak ...

Kosilo naj bo sestavljeno iz dobrih beljakovin z veliko vlakninami oziroma z zelenjavo. Pri kosilu ne jemo več sestavljenih ogljikovih hidratov, to pomeni kruha, testenin, krompirja. Prav tako ne mešamo sestavljenih ogljikovih hidratov in beljakovin; če jemo tako kombinacijo, denimo meso in kruh, nam bo to kosilo za tri dni obležalo v črevesju, opozarja dr. Gifingova.

Večerja ne sme biti podobna zajtrku; kar jemo za zajtrk, ne jemo za večerjo. Ne jemo kruha, jajc, rumenjaka, prav tako ne mešamo sestavljenih ogljikovih hidratov in beljakovin. Večerja naj bo kombinacija lahko prebavljivega mesa/rib in solate. Večerjamo vsaj dve uri pred spanjem. Po deseti uri zvečer ne jemo, ker naravno vsi hormoni in encimi ponoči počivajo in se ne izločajo. Če kljub temu jemo, telo prisilimo, da deluje; a se zato hitreje staramo, saj se celice ne obnavljajo.

MED OBROKI POPOLN ODDIH

Eden od najpomembnejših načel krono prehrane je, da je razmik med obroki vsaj štiri do pet ur, idealno je pet ur in pol. To se nanaša tudi na najmanjši možni prigrizek! To je pomembno zato, ker je dovolj že, da pojemo en majhen košček slanega peciva, pa bo naš nezavedni biokemijski organizem to prepoznal kot celoten obrok. Isti trenutek se začne izločati inzulin, ki za najmanj tri naslednje ure zaustavi delovanje encima lipaze, ki razgrajuje maščobo v telesu. Kajti delovanje inzulina je nezdružljivo z delovanjem lipaze. To je razlog, zakaj se zredimo tudi, če čez dan pojemo le mrvico nekega prigrizka.

SADJE IN SLADICE LE POPOLDAN

Sadje in sladice jemo le med 16. in 18. uro po zimskem času oziroma med 17. in 18. uro po poletnem času. Po krono prehrani je primerno le sezonsko sadje iz našega podnebja. Sadja nikakor ne jemo takoj po obroku in ne za zajtrk! Jemo ga tri ure pred večerjo. Po izsledkih raziskav se encim, ki razgrajuje sadje, izloča popoldan in ne zjutraj. Če sadje jemo zjutraj, bo v telesu čakalo do popoldneva, medtem pa bo v črevesju povzročalo vrenje in napihovanje.

Poleg ritma hranjenja pri krono prehrani pazimo tudi na kislinsko-bazično okolje v telesu. Bazično okolje v telesu ustvarimo tako, da jemo čim več zelenjave, ne sadja.

Za lažji in hitrejši prenos krono prehrane uporabljajmo knjigo »Krono kuharica«. Vsebuje kar 128 receptov: za zajtrk, kosilo, večerjo ter sladke in postne jedi.

 

Dr. Ana Gifing je beograjska zdravnica, strokovnjakinja s področja prehranjevanja in medicine proti staranju – antiaging medicine. Zdravstvene centre ima v več evropskih državah, tudi v Rogaški Slatini (Drgifingcenter.si). Je avtorica knjig »Krono prehrana za začetnike«, »Porcija zdravja« in »Krono kuharica«. Iz njenega gradiva smo tokrat povzeli o programu krono prehrane, katerega avtorica je dr. Gifingova.

 

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...