Majhne zelene kroglice so zaznamovale pravljice, kot sta Kraljična na zrnu graha in Pepelka. Prva je bila ob spanec zaradi enega samega graha, ki je bil skrit pod desetimi blazinami in odejami, drugo so mačeha in polsestri zaposlile s prebiranjem graha in leče iz mešanice zrnja žit, medtem ko so bile same na kraljevem plesu in zabavi.

Precej bolj prijazno vlogo ima grah v zadnjem poglavju Pika Nogavička. Pika, ki skozi igro poučuje prijatelja Tomaža in Anico o različnih modrostih, uživa v občutkih sreče, ki jih zna pričarati sebi in drugim. V želji, da ostanejo mladi in razposajeni, ob čisto navadnem zrnju graha izgovorijo: »Ljuba kroglca pregelk nikdar nočem postati velk.«

Koristi graha ...

uravnava težo: grah ima nizko vsebnost maščob, vendar visoko vsebnost vsega ostalega. Skodelica graha ima manj kot 100 kalorij, vendar veliko beljakovin, vlaknin in mikrohranil.

preprečuje raka želodca: grah vsebuje visoke količine polifenola, imenovanega kumestrol. Študija v Mexico Cityju je ugotovila, da potrebujemo le 2 miligrama tega fitohranila, da bi preprečili raka na želodcu.

pomlajuje, jača imunski sistem, dviguje energijo: grah ima visoko vsebnost antioksidantov

  • flavonoidi: = katehin in epikatehin
    • karoten = alfa-karoten in beta-karoten
    • fenolne kisline = ferulna in kofeinska kislina
    • polifenoli = kumestrol

preprečuje gube, Alzheimerja, artritis, bronhitis, osteoporozo in kandido: ima močne protivnetne lasnosti. Prekomerno vnetje je bilo tudi povezano s srčnimi boleznimi, rakom in staranjem na splošno. Te lastnosti vključujejo:

  • pisumaponini I in II ter pisomozidi A in B so protivnetni fitonutrienti, ki jih najdemo skoraj izključno v grahu.
    • vitamin C in vitamin E ter dobra količina antioksidativnega mineralnega cinka
    • maščobe omega-3 v obliki alfa-linolenske kisline (ALA).

uravnava krvni sladkor: visoka vsebnost vlaknin in proteini upočasnjujejo, kako hitro se raztopijo sladkorji. Antioksidanti in protivnetno zdravilo preprečujejo ali zavirajo odpornost na inzulin (diabetes tipa 2). Vsi ogljikovi hidrati so naravni sladkorji in škrobi brez belih sladkorjev ali kemikalij.

preprečuje bolezni srca: številne antioksidativne in protivnetne spojine podpirajo zdrave krvne žile. Tvorba oblog na stenah krvnih žil se začne s kroničnim, prekomernim oksidativnim stresom in vnetjem. Znatne količine vitamina B1 in folata, B2, B3 in B6 zmanjšujejo ravni homocisteina, ki so dejavnik tveganja za bolezni srca.

Zdrav za okolje:

  • grah deluje z bakterijami v tleh, da "duši" dušik iz zraka in ga odloži v tleh. To zmanjšuje potrebo po umetnih gnojilih, saj je ena od njihovih glavnih sestavin dušika.
    • po nabiranju graha se preostala rastlina zlomi, da se v tleh ustvari več organskih gnojil.
    • grah je sposoben rasti na minimalni vlagi, zato so popoln pridelek na mnogih območjih, ki ne potrebujejo namakanja ali dragocenih zalog vode.

Preprečuje zaprtje: visoka vsebnost vlaknin v grahu izboljšuje zdravje črevesja in peristaltike.

Skrbi za zdrave kosti: samo ena skodelica graha vsebuje 44 % vitamina K, ki pomaga pri odlaganju kalcija v kosteh. Vitamini B pomagajo preprečevati osteoporozo.

Znižuje holesterol: niacin v grahu pomaga zmanjšati tvorbo trigliceridov in s tem nastanek slabega holesterola.

Več o grahu si lahko preberete v knjigi Zrnate Stročnice, ki sta jo napisali Darja kocjan Ačko in Anamarija Ačko (Založba Kmečki glas).

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...