Dr. Ana Gifing je beograjska zdravnica, strokovnjakinja s področja prehranjevanja in medicine proti staranju – antiaging medicine. Zdravstvene centre ima v več evropskih državah, tudi pri nas v Rogaški Slatini (Drgifingcenter.si).
Je avtorica knjig »Krono prehrana za začetnike«, »Porcija zdravja« (arashop.si) in »Krono kuharica« (arashop.si). Iz njenega gradiva smo povzeli, katera hrana nam lahko resno škoduje, če je ne pripravimo pravilno ali jo jemo v prevelikih odmerkih.
Paradižnik. V peclju in okoli njega oziroma v vseh zelenih delih je izjemno strupena snov tomatin, ki jo uporabljajo celo kot pesticid. Pred uporabo paradižniku obvezno odstranimo vse zelene dele.
Češnjev paradižnik. Njegovo listje vsebuje strup atropin, ki lahko botruje glavobolu, utrujenosti, slabosti, motnjam vida in podobnemu.
Rabarbara. Njeni zelenimi listi vsebujejo oksalate in niso za prehrano. Če v organizem vnesemo večjo količino te rastline, nam grozi odpoved ledvic, neredko tudi smrt. Užitni so samo dobro olupljeni peclji.
Brazilski oreh. Je naravno najbolj radioaktivno živilo. V njegovem plodu je tisočkrat več radija kot v katerem koli drugem živilu. Vsebuje tudi visok odmerek fitinske kisline, ki moti vsrkavanje snovi, kot so železo, magnezij in kalcij. Odsvetuje se tistim, ki imajo težave z žlezo ščitnico, ker že najmanjša radioaktivnost uničuje celice te žleze.
Muškatni orešček. Vsebuje snov, imenovano miristacin, ki lahko izzove duševne motnje, celo halucinacije. Lahko je glavni krivec za migreno, bruhanje in občutek slabosti. Uživamo ga zmerno, kot začimbo, in ne vsak dan.
Zelje, ohrovt. Vsebujeta snovi, ki ovirajo vsrkavanje joda, s čimer lahko ogrozimo žlezo ščitnico. Ta živila zato jemo zmerno. Odsvetujejo se bodočim mamam in doječim mamam, ker je jod nujen za razvoj zdravega možganskega sistema pri otroku.
Listi zelene. Zelenjava vsebuje strupe psoralene, ki utegnejo biti rakotvorni. Strup psoralen povzroča posebne probleme na koži, če je ta občutljiva na sončno svetlobo. Strupi v listih zelene se nahajajo na rjavih pikicah, ki so pravzaprav glivice. Če opazite kakršne koli pikice, jih obvezno odstranite in vsak list posebej operite. Dobro je liste dvajset minut namakati v raztopini vode in jabolčnega kisa v razmerju 50:50. Nato ponovno operite list po list. Listi zelene vsebujejo tudi snov, ki zadržujejo vsrkavanje joda iz hrane, kar utegne pri občutljivih ogroziti delovanje žleze ščitnice.