Bučni kruh, bučni ravioli, bučna pita, bučna rižota, bučno pivo – možnosti so neskončne. Končno je tu sezona buč, razlogi za praznovanje pa so številni. Ne le da so okusne, buče ohranjajo zdravo srce, vid in pomagajo hujšati.

Ohranijo oster vid

Skodelica kuhanih buč vsebuje več kot 200 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina A, ki pomaga krepiti vid. Buče so bogate tudi s karotenoidi, spojinami, ki dajejo svetlo oranžno barvo, vključno z beta karotenom, ki ga telo pretvori v obliko vitamina A.

Pomagajo hujšati

Buče so pogosto spregledan vir vlaknin. Čeprav imajo zgolj 49 kalorij na skodelico, nas nahranijo za dlje časa. Oreški in semena, tudi bučna, so bogati z nekaterimi rastlinskimi kemikalijami, imenovanimi fitosteroli, ki dokazano zmanjšujejo LDL ali "slab" holesterol.

Zmanjšujejo tveganje za raka

Sladki krompir, korenček in buče se ponašajo z beta karotenom, antioksidantom, ki pomaga preprečevati raka. Rastlinski steroli v bučnicah so povezani tudi z bojem proti nekaterim rakom.

Ščitijo kožo

Karotenoidi nevtralizirajo proste radikale, ki lahko zaustavijo delovanje rakavih celic in preprečujejo nastanek gub.

Bučnice izboljšujejo razpoloženje

Bučna semena so bogata z aminokislinskim triptofanom. Strokovnjaki se strinjajo, da velike količine triptofana pomagajo uspavati,hkrati pa je ta aminokislina pomembna tudi pri tvorbi serotonina, enega največjih igralcev, ko gre za naše razpoloženje. Peščica praženih semen buč lahko pomaga, da ostanemo budni.

Koristijo po naporni vadbi

Ste kdaj slišali, da so banane energijska bomba? Izkazalo se je, da ima skodelica kuhanih buč več kalija (564 miligramov) kot banane (422 miligramov). Dodatni kalij pomaga obnavljati telesno ravnotežje elektrolitov po naporni vadbi in ohranja delovanje mišic.

Krepijo imunski sistem

Buče so bogat vir vitamina C. Skodelica kuhanih buč vsebuje več kot 11 miligramov ali skoraj 20 odstotkov od priporočenih dnevnih 60 miligramov vitamina C.

 

Recepti so na voljo v tiskani izdaji novembrske PREVENTIVE.

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...