Bučni kruh, bučni ravioli, bučna pita, bučna rižota, bučno pivo – možnosti so neskončne. Končno je tu sezona buč, razlogi za praznovanje pa so številni. Ne le da so okusne, buče ohranjajo zdravo srce, vid in pomagajo hujšati.
Ohranijo oster vid
Skodelica kuhanih buč vsebuje več kot 200 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina A, ki pomaga krepiti vid. Buče so bogate tudi s karotenoidi, spojinami, ki dajejo svetlo oranžno barvo, vključno z beta karotenom, ki ga telo pretvori v obliko vitamina A.
Pomagajo hujšati
Buče so pogosto spregledan vir vlaknin. Čeprav imajo zgolj 49 kalorij na skodelico, nas nahranijo za dlje časa. Oreški in semena, tudi bučna, so bogati z nekaterimi rastlinskimi kemikalijami, imenovanimi fitosteroli, ki dokazano zmanjšujejo LDL ali "slab" holesterol.
Zmanjšujejo tveganje za raka
Sladki krompir, korenček in buče se ponašajo z beta karotenom, antioksidantom, ki pomaga preprečevati raka. Rastlinski steroli v bučnicah so povezani tudi z bojem proti nekaterim rakom.
Ščitijo kožo
Karotenoidi nevtralizirajo proste radikale, ki lahko zaustavijo delovanje rakavih celic in preprečujejo nastanek gub.
Bučnice izboljšujejo razpoloženje
Bučna semena so bogata z aminokislinskim triptofanom. Strokovnjaki se strinjajo, da velike količine triptofana pomagajo uspavati,hkrati pa je ta aminokislina pomembna tudi pri tvorbi serotonina, enega največjih igralcev, ko gre za naše razpoloženje. Peščica praženih semen buč lahko pomaga, da ostanemo budni.
Koristijo po naporni vadbi
Ste kdaj slišali, da so banane energijska bomba? Izkazalo se je, da ima skodelica kuhanih buč več kalija (564 miligramov) kot banane (422 miligramov). Dodatni kalij pomaga obnavljati telesno ravnotežje elektrolitov po naporni vadbi in ohranja delovanje mišic.
Krepijo imunski sistem
Buče so bogat vir vitamina C. Skodelica kuhanih buč vsebuje več kot 11 miligramov ali skoraj 20 odstotkov od priporočenih dnevnih 60 miligramov vitamina C.
Recepti so na voljo v tiskani izdaji novembrske PREVENTIVE.