Doktor medicinskih znanosti, lekarnar in zeliščar,Viktor Hruščov, trdi, da je današnji kruh vzrok številnim težavam in da je rešitev v kvasu, ki ga lahko naredimo sami.

Naturopat, Viktor Hruščov, avtor knjige o pomlajevanju s pomočjo primerne prehrane, meni, da je ena večjih težav današnjega časa – kruh. Vemo, da današnji kruh niti približno ni enak kruhu, ki so ga pripravljale naše babice in da se je medtem spremenila tudi pšenica, saj je v njej vse več glutena. Ampak to ni, kot pravi Hruščov, edina težava.

»Iz svoje prehrane, pa tudi iz prehrane pacientov, sem izključil kruh. Težava je v tem, da če jemo kruh s kvasom, pridejo ta v kri, se tam razmnožuje, konzumira naše vitamine, mikroelemente, beljakovine, ob tem pa izloča tudi produkte – strupe. V bistvu je kvas v našem telesu parazit. Današnji kruh je najslabši izum človeštva.«

Navaja še, da kvas med peko vstopa v 'kapsule' glutena, v črevesju pa se sprošča, poškoduje sluznico in moti normalno črevesno mikrofloro. »Ne le da je parazit v krvi, živi tudi v krvni plazmi in se svobodno razmnožuje. To se lahko konča z različnimi oblikami notranje zastrupitve, glivičnim obolenjem, rušenjem imunskega sistema, kar vodi v kronične bolezni in botruje nastanku tumorjev. Tudi če prenehamo jesti kruh, bo telo očiščeno šele pet let po prenehanju.

Nekdanji kvasi niso ubijali koristnih bakterij črevesne mikroflore, je pa testo zato vzhajalo 24 ur. To ni bilo po godu pekom, zato so začeli uporabljati kvase druge vrste, ki se smatrajo za ' patogene mikroorganizme', to so taki, ki v določenih primerih in pod določenimi pogoji izzovejo bolezni. Gre za tako imenovane termofilne kvase, s pomočjo katerih testo vzhaja v uri. »Njihovo delovanje v debelem črevesu ubija mikrobe, ki sicer tvorijo vitamine, esencialne aminokisline in biološko aktivne sestavine in ki jih telo potrebuje, da ostane zdravo. Poznamo okoli 500 vrst kvasnih gliv, najbolj nevarnih za človeka pa je trideset. Zadnja leta je vse več glivičnih infekcij, žal pa jih ni moč zdraviti z zdravili. V povprečju ima mikozo (glivično obolenje) okoli 95 odstotkov otrok in 80 odstotkov odraslih.« Tako trdi dr. Hruščov.

Kako lahko ukrepamo? Naredimo domači kvas. Avtor je izbral recept po izboru ruskih avtorjev.

Rženo moko prelijemo s toplo vodo (okoli 40 stopinj Celzija) in mešamo do konsistentnosti jogurta. Pustimo na toplem, najbolje v litrski posodi. Po 24 urah dodajmo moko in vodo in pustimo na toplem mestu. Tretji dan se pojavijo mehurčki, kar pomeni, da je kvas pripravljen. Če ne želite kruha zamesiti takoj, lahko posodo pokrijete z gazo in pustite v hladilniku. Enkrat tedensko odstranimo gornji sloj in 'nahranimo' kvas z moko in vodo. Za dva kilograma kruha je dovolj tretjina posode.

Kako zamesimo kruh? Kvas postavimo v globoko posodo, dodamo moko (integralno, rženo ali katero drugo) in toplo vodo, dobro premešajmo in pustimo na toplem, da se kvas dvigne. Lahko dodamo olje in začimbe. Po nekaj urah zamesimo testo, pripravljeno je, ko se več ne odlepi od rok. Da bo skorja mehkejša, prelijmo testo z malo vode in olja. Pecimo 35–40 minut pri 250 stopinjah.

 

 

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...