Sladkor škoduje žilam, možganom, živcem, očem, srcu in ledvicam.

Nedavna belgijska raziskava je potrdila povezavo med uživanjem sladkorja in rakom. Raziskovalci so izsledke objavili v reviji Nature communications: kvas, ki je vseboval veliko glukoze, je zelo spodbudil iste proteine, ki mutirajo znotraj človeških rakavih tumorjev in povzročijo, da rakave celice rastejo hitreje od normalnih. Za hitrejšo rast potrebujejo več kisika (krvi) in energije (sladkorja).

Vladni prehranski »strokovnjaki« na oni in tej strani luže so desetletja dajali zeleno luč sladkorju v naši prehrani, češ da ne predstavlja tveganja za zdravje, če te »sladke« kalorije pokurimo. Sčasoma so priznali vlogo sladkorja pri razvoju debelosti in sladkorne bolezni tipa 2. A sladkor pri sladkorni bolezni poškoduje še krvne žile, možgane, živce, oči, srce in ledvica.

Sladkorna bolezen tipa 3

Sladkor botruje tudi razvoju drugih kroničnih bolezni, med drugim Alzheimerjeve bolezni, ki jo ameriški zdravnik, medicinski antropolog in epidemiolog dr. Marc S. Micozzi imenuje kar sladkorna bolezen tipa 3. Dr. Micozzi pristavlja, da ima sladkor vlogo tudi pri razvoju srčno-žilnih obolenj, ki v ZDA pokosijo največ ljudi. Tudi v Sloveniji je po podatkih iz leta 2015 daleč največ prebivalcev umrlo zaradi bolezni srca in ožilja (386 umrlih na sto tisoč prebivalcev), bolezni raka pa so bile drugi vzrok smrti (300 umrlih na sto tisoč prebivalcev). Pri ženskah so pri nas na prvem mestu smrti zaradi bolezni srca in ožilja (461 umrlih na sto tisoč prebivalcev), pri moških pa rak (339 umrlih na sto tisoč prebivalcev).

Gonja zoper holesterol in maščobe

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je industrija sladkorja začela skrivno kampanjo, s katero je odvračala krivdo za srčna obolenja od sladkorja k prehranskemu holesterolu in maščobi. Seveda za te trditve niso imeli prav nobenih dokazov, izsledke pravih raziskav o vlogi sladkorja pri teh obolenjih pa so pometli pod preprogo, da niso prišli v javnost. S tem pa so zameglili tudi vzroke za raka in porabili desetletja in milijone denarja, da bi krivdo za raka naprtili maščobam.

In to kljub temu da je bilo v tem času že znanstveno dokazano, kako rastejo rakave celice. Za to potrebujejo več kisika (krvi) in glukoze, to je sladkorja, ki nastane s prebavo določene hrane in ki potem služi kot vir energije. Tedaj je bilo tudi že znano, da rakavi tumor botruje rasti novih krvnih žil iz že obstoječih žil (proces imenujemo angiogeneza), ki raka oskrbujejo z več krvi, napolnjene s kisikom in glukozo (krvnim sladkorjem).

Otto Warburg odkril vzrok za raka

O povezavi med sladkorjem in rakom namreč vemo že vsaj od leta 1931, ko je nemški znanstvenik Otto Heinrich Warburg (1883–1970) za odkritje osnovnega vzroka za nastanek rakave celice dobil Nobelovo nagrado. Odkril je, kako človeška celica pretvori sladkor v energijo. Dejal je: »Rak ima lahko nešteto sekundarnih vzrokov. Toda ima samo en primarni vzrok: namesto da bi celice porabljale kisik (kot zdrave celice), začno fermentirati sladkor. Torej je Warburg odkril, da je sladkor primarni vzrok raka. In drugič, da rakave celice prenehajo dihati kisik in začno fermentirati več sladkorja.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...