Špinača je bogata z vitamini (A, C, E, B-kompleks, K), minerali (železo, mangan, magnezij, baker, kalcij in cink), antioksidanti in fitonutrienti.
Preprečuje sladkorno bolezen
Špinača znižuje krvni sladkor in inzulin. Vsebuje alfa-lipoično kislino, ki je zelo močan antioksidant in lahko zmanjša raven sladkorja v telesu.
Deluje protirakavo
Klorofil v špinači učinkovito odpravlja učinke rakotvornih snovi v telesu. Te lahko dobimo tudi s hrano na žaru. Če pečemo na žaru, poskrbimo, da po tem pojemo še dovolj špinače.
Preprečuje astmo
Špinača preprečuje in zmanjšuje napade astme. Vsebuje namreč veliko betakarotenov, ki ugodno vplivajo na dihalni sistem.
Ohranja nizek krvni tlak
Špinača ima veliko kalija in malo natrija, kar znižuje krvni tlak.
Krepi kosti
Špinača vsebuje veliko vitamina K, ki pomembno vpliva na zdravje kosti, saj spodbuja pravilno vsrkavanje kalcija. Tega potrebujejo kosti, da ostanejo močne.
Izboljšuje prebavo
Vlaknine v špinači zagotovijo ustrezen razkroj hrane in pravilno vsrkanje hranil v telo. Čistijo prebavila in skrbijo za nemoteno gibanje hrane skozi črevesje.
Hrani kožo
Vitamin A zagotavlja zdrav razvoj kožnih tkiv, C-vitamin pa spodbuja tvorbo kolagena, ki je odgovoren za strukturo naše kože.
Krepi lase
Težave z lasmi so, podobno kot izguba teže, povezane z nezadostnimi količinami vitamina A. Če redno jemo špinačo, bomo imeli bolj zdrave in sijoče lase.
Krepi oči
Karotenoidi v špinači igrajo pomembno vlogo pri zdravju oči. Oči ščitijo pred motnjami, ki nastanejo v starosti (katarakta, slepota in degeneracija makule), preprečujejo pa tudi poškodbe v mrežnici.
Alkalizira telo
Preveč kisline v telesu povečuje tveganje za bolezni, zlasti v želodcu in prebavilih. Špinača alkalizira telo, saj preprečuje prebavne motnje. Pomaga tudi pri izgubi telesne teže.