V ajurvedi, tradicionalni indijski medicini, je kurkuma že dolgo čislan lek. Domnevo, da snovi v njej pomagajo preprečevati vnetja, so znanstveno potrdili prav slovenski strokovnjaki iz ljubljanskega Kemijskega inštituta. Že pred nekaj leti jim je namreč uspelo na molekularni ravni dokazati, kako njena učinkovina kurkumin preprečuje vnetja, s tem pa tudi zmanjšuje tveganje za nekatere vrste raka.

Njihov izsledek je zlasti pomemben za varovanje pred želodčnim rakom, ki ga med drugim povzroča okužba z bakterijo Helicobacter pylori. Vsak četrti, ponekod pa vsak drugi Zemljan, naj bi jo gostil v želodcu oziroma tankem črevesju. Več okužb je v delih sveta, kjer je raven higiene nižja. Okužbi s to bakterijo pravijo bolezen poljubljanja, otroci jo dobijo od svojih staršev ali vrstnikov v vrtcu; iz želodca pa pride v usta z dviganjem hrane. Navadno ne izzove bolezni, pri nekaterih pa utegne povzročiti želodčnega raka ali razjedo.

Premaga Helicobacter pylori

Kronično vnetje zaradi okužbe s to bakterijo, ki ni bilo odkrito in ozdravljeno z antibiotikom, se lahko razvije v raka. V Sloveniji letno zaradi raka na želodcu oboli približno petsto ljudi; med dejavniki, ki ga lahko izzovejo, je tudi okužba in vnetje zaradi bakterije Helicobacter pylori. Pozno odkritje te vrste raka je povezano z zelo nizko stopnjo preživetja.

Rak na želodcu je v Aziji zelo pogost, saj vsako leto pokosi veliko ljudi, posebno na Japonskem in v Koreji, kjer prebivalci pojedo veliko zelo soljene hrane, ki je eden izmed dejavnikov tveganja za to bolezen. Zanimivo pa je, da rak na želodcu ni pogost v Indiji, kjer je stopnja okuženosti z bakterijo Helicobacter pylori sicer zelo visoka, prehrana pa enako (pre)slana kot drugod po Aziji.

Ključ za to bi bil lahko ravno kurkumin, saj Indijci pojedo kar osem desetin vse svetovne proizvodnje kurkume. Ker učinkovino uživajo vsak dan, bi bil to lahko eden od dejavnikov, ki pripomore k varovanju pred rakom na želodcu. Zelo verjetno pa je, da tudi vegetarijanstvo in dedni dejavniki prispevajo svoj delež.

Kurkumin blagodejno deluje tudi pri boleznih srca in ožilja, med drugim pri aterosklerozi, ter pri nevrodegenerativnih boleznih, kot je Alzheimerjeva bolezen. Tudi zadnja Indijcev ne tare tako pogosto, kot ljudi drugod po svetu, saj dajo kurkumo praktično v vsako jed.

Začimbna kurkuma

Kurkumo oziroma njeno učinkovino kurkumin lahko uživamo v obliki začimbe, kapsul, pršil, liposomskih pripravkov. Seveda bi bila najboljša oblika začimba, toda težava pri začimbni kurkumi je ta, da se izredno slabo vsrkava v telo. Drug problem pa je, da jo telo zelo hitro, že v dveh urah, izloči.

Če uživamo začimbno kurkumo, njeno vskavanje povečamo tako, da ji dodamo črni poper. Zmešamo rumenjak, dve žlici začimbne kurkume, sladkor ali stevijo in črni poper ter to zaužijemo. Lahko dodamo olje, saj se kurkumin bolje topi v oljni raztopini. Jajčni rumenjak dodamo zato, ker skupaj z lecitinom in ostalimi kompleksnimi lipidi tvori fitosome – vezikle, ki bistveno bolje prehajajo črevesno membrano, kot če bi kurkumin samo raztopili v olju.

Tatjana Svete

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...