Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno ali rumeno, korenje ima številne koristi za zdravje.

Krepi imunski sistem: korenje ima številne antiseptične in antibakterijske lastnosti, ki krepijo imunski sistem. Ne le to, vsebuje veliko vitamina C, ki spodbuja delovanje belih krvnih celic, ki so sestavni del imunskega sistema.

Odličen antioksidant

Vse vrste korenja vsebujejo dragocene količine antioksidantnih hranil: poleg beta karotena še anociane. Različne vrste korenja vsebujejo različne količine antioksidantnih fitohranil.

Pomlajuje kožo

Vitamin A ščiti kožo pred poškodbami sonca in celo preprečuje prezgodnjo pigmentacijo, gubanje, suho kožo, akne in neenakomerno napetost kože. Cenovno ugodna in priročna maska za obraz, narejena iz mešanice naribanega korenja z malo medu, ohranja videz mladostne kože.

Čisti telo

Vitamin A pomaga jetrom, da izplakne strupe iz telesa. Zmanjšuje žolč in maščobo v jetrih. Vlaknine, prisotne v korenčku, pomagajo čistiti debelo črevo in pospešijo odvajanje strupov.

Znižuje tveganje za srčna obolenja

Če pojemo več zelenjave oziroma zelenjave oranžne barve, je tveganje za koronarno srčno bolezen manjše. Raziskave kažejo, da se tveganje zmanjša za kar 32 odstotkov. Korenje povezujejo tudi z manjšim tveganjem za srčni napad pri ženskah.

Izboljšuje vid

Korenje je bogato z beta-karotenom, ki se v jetrih pretvori v vitamin A. Vitamin A se v mrežnici pretvori v rodopsin, vijolični pigment, potreben za nočni vid. Prav tako je dokazano, da beta-karoten ščiti pred poškodbami mrežnice in starostno katarakto. Študija je pokazala, da so ljudje, ki so pojedli velike količine korenja, imeli 40-odstotkov manjšo tveganje za poškodbe mrežnice kot tisti, ki so uživali manj korenja.

Preprečuje kap

Na Harvardski univerzi so ugotovili, da so ljudje, ki so pojedli pet ali več korenčkov na teden, manj verjetno utrpeli možgansko kap kot tisti, ki so pojedli samo en korenček na mesec ali še manj.

Ščiti zobe in dlesni

Organske spojine v korenčku so same po sebi antioksidanti, ki krepijo dlesni in omogočajo izločanje sline. Slina je alkalna snov in se bori proti bakterijam in tujkom v telesu, ki lahko pogosto povzročijo luknje in slab zadah.

Preprečuje raka

Korenje vsebuje α- in β-karotenoide, ki so močni antioksidanti, ki se borijo proti raku. Ugotovljeno je bilo, da visok vnos karotenoidov zmanjšuje tveganje za različne vrste raka, med drugimi ezofagealni in laringalni rak, rak materničnega vratu in debelega črevesja, prostatični in postmenopavzni rak dojke. Raziskovalci na japonski Medicinski fakulteti opozarjajo, da je α-karoten lahko dejansko močnejši od β-karotena pri zaviranju razraščanja tumorja v človeškem telesu.

Pomlajuje

Korenje je boljša izbira kot kreme proti pomlajevanju. Za razliko od krem proti staranju, ki na koži delujejo površinsko, se beta karoten znotraj vsake celice bori proti celičnim poškodbam, ki so posledica staranja. Antioksidanti v korenju spreobrnejo škodljive učinke celičnega metabolizma, ki povzročajo staranje.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...