Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno ali rumeno, korenje ima številne koristi za zdravje.
Odličen antioksidant
Vse vrste korenja vsebujejo dragocene količine antioksidantnih hranil: poleg beta karotena še anociane. Različne vrste korenja vsebujejo različne količine antioksidantnih fitohranil.
Pomlajuje kožo
Vitamin A ščiti kožo pred poškodbami sonca in celo preprečuje prezgodnjo pigmentacijo, gubanje, suho kožo, akne in neenakomerno napetost kože. Cenovno ugodna in priročna maska za obraz, narejena iz mešanice naribanega korenja z malo medu, ohranja videz mladostne kože.
Čisti telo
Vitamin A pomaga jetrom, da izplakne strupe iz telesa. Zmanjšuje žolč in maščobo v jetrih. Vlaknine, prisotne v korenčku, pomagajo čistiti debelo črevo in pospešijo odvajanje strupov.
Znižuje tveganje za srčna obolenja
Če pojemo več zelenjave oziroma zelenjave oranžne barve, je tveganje za koronarno srčno bolezen manjše. Raziskave kažejo, da se tveganje zmanjša za kar 32 odstotkov. Korenje povezujejo tudi z manjšim tveganjem za srčni napad pri ženskah.
Izboljšuje vid
Korenje je bogato z beta-karotenom, ki se v jetrih pretvori v vitamin A. Vitamin A se v mrežnici pretvori v rodopsin, vijolični pigment, potreben za nočni vid. Prav tako je dokazano, da beta-karoten ščiti pred poškodbami mrežnice in starostno katarakto. Študija je pokazala, da so ljudje, ki so pojedli velike količine korenja, imeli 40-odstotkov manjšo tveganje za poškodbe mrežnice kot tisti, ki so uživali manj korenja.
Preprečuje kap
Na Harvardski univerzi so ugotovili, da so ljudje, ki so pojedli pet ali več korenčkov na teden, manj verjetno utrpeli možgansko kap kot tisti, ki so pojedli samo en korenček na mesec ali še manj.
Ščiti zobe in dlesni
Organske spojine v korenčku so same po sebi antioksidanti, ki krepijo dlesni in omogočajo izločanje sline. Slina je alkalna snov in se bori proti bakterijam in tujkom v telesu, ki lahko pogosto povzročijo luknje in slab zadah.
Preprečuje raka
Korenje vsebuje α- in β-karotenoide, ki so močni antioksidanti, ki se borijo proti raku. Ugotovljeno je bilo, da visok vnos karotenoidov zmanjšuje tveganje za različne vrste raka, med drugimi ezofagealni in laringalni rak, rak materničnega vratu in debelega črevesja, prostatični in postmenopavzni rak dojke. Raziskovalci na japonski Medicinski fakulteti opozarjajo, da je α-karoten lahko dejansko močnejši od β-karotena pri zaviranju razraščanja tumorja v človeškem telesu.
Pomlajuje
Korenje je boljša izbira kot kreme proti pomlajevanju. Za razliko od krem proti staranju, ki na koži delujejo površinsko, se beta karoten znotraj vsake celice bori proti celičnim poškodbam, ki so posledica staranja. Antioksidanti v korenju spreobrnejo škodljive učinke celičnega metabolizma, ki povzročajo staranje.