Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Pesa je sladka korenasta zelenjava, polna pomembnih vitaminov in mineralov. Pomaga razstrupljati, zniževati krvni tlak, krepi možgane in srce. Povečuje raven energije in vzdržljivost.

Pesa ...

... je vir hranil in vlaknin: rdeča pesa vsebuje vitamine A, C in B. Je dober vir kalcija, železa, magnezija, kalija, mangana in vlaknin.

... ima več železa kot špinača: listi so najbolj zdrav del rastline. Vsebuje vitamine in minerale, vlaknine, vitamin B16, vitamin A, C, kalcij in železo.

... znižuje krvni sladkor: anorganski nitrati v pesi se pretvorijo v dušikov oksid, ki pomaga izboljšati pretok krvi.

... se bori proti vnetjem: je vir betaina, ki ščiti celice pred stresom.

... povečuje vzdržljivost in energijo: vsebuje veliko ogljikovih hidratov in  zagotovi gorvo za športne dejavnosti.

... krepi srce: hranljivi betain iz pese znižuje raven homocisteina, ki sicer škodi krvnim žilam.

... pomaga v boju proti raku: razrast rakavih celic v pljučih, koži in v debelem črevesju zavira oziroma prepreči barvilo betacianin v pesi.

... pomaga pri razstrupljanju: izvleček pese pomaga iz telesa odplakniti proste radikale.

... čisti jetra: betaini v pesinem soku spodbujajo delovanje jeter. Izvleček rdeče pese preprečuje nalaganje maščobe v jetrih.

in še in še (več si preberite v oktobrski izdaji Preventive)

*******

Pesin humus

Potrebujemo:

  • 2 pločevinki čičerike
  • 250 g kuhane pese
  • sok in lupino 2 limon
  • 2 stroka česna ali 1 žlica mletega česna
  • 4 žlice tahinija
  • 1 žličko dimljene paprike
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in črni poper

Čičeriko stresemo v posodo, vodo iz pločevinke prihranimo za pozneje. Kuhano peso zrežemo na kocke, iz limon stisnemo limonin sok. Limonine lupine, sok, čičeriko in peso damo v mešalnik. Olupimo česen, ki ga dodamo v mešalnik. Na koncu dodamo še tahini, papriko in oljčno olje ter vse zmešamo v gosto pasto. Če je pregosta, dodamo vodo, ki nam je ostala od čičerike, dokler ne bo ravno prav gosta. Solimo in popramo po okusu.

 

 

Banner - oglas5

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si