Užitna ostrica (po latinsko Cyperus esculentus) so jedilni gomolji tigrove trave, ki raste v južni Španiji in Afriki. Gomolje so uživali že naši predniki, in sicer pred 2 milijonoma let. Odkrili so jih tudi v eni od egipčanskih grobnic, zgrajeni 6000 let pred našim štetjem.

Gomolj, podoben oreščku ima več zdravilnih lastnosti: vsebuje veliko vlaknin, vitamina C, E in mineralov (fosfor, kalij, kalcij, magnezij in železo) ter skoraj toliko maščob kot oljčno olje. Obstajajo tri vrste gomoljev, najbolj okusna sta rjava in rumena.

gomolj ...

... vsebuje veliko antioksidantov

Zaradi velike vsebnosti vitamina E in oleinske kisline ščitijo telo pred boleznimi.

... velik delež vlaknin

Ena porcija gomoljev oziroma oreščkov ima okoli 10 gramov vlaknin, ki zagotavljajo kar polovico dnevnih potreb! Vlaknine pomagajo, da se počutimo dlje časa siti, ohranjajo zdravo črevesje, preprečujejo bolezni srca, pomagajo pri hujšanju in pri preprečevanju sladkorne bolezni.

... ima antibakterijske lastnosti

Gomolji so uspešni tudi v boju proti bakterijam. Borijo se proti bakterijam in patogenom, tudi salmoneli in E. coli.

... deluje kot prebiotik

Gomolji se borijo proti slabim bakterijam v telesu in pomagajo prebavnemu traktu, saj delujejo kot na škrob odporen prebiotik. Prebiotik služi kot gorivo dobrim črevesnim bakterijam, da ohranjajo pretočen prebavni sistem. Če jih jemo v zmernih količinah, lahko gomolji lajšajo napenjanje in drisko.

... uravnava krvni sladkor

Če imate težave s sladkorjem, so gomolji odličen zdrav prigrizek. Netopne vlaknine v gomoljih pomagajo nadzorovati raven sladkorja. So vrsta ogljikovih hidratov, ki ne dviguje ravni sladkorja. Raziskava na miših je pokazala, da se zdravljenje z gomolji zelo dobro obnese pri sladkorni bolezni.

... znižuje slab holesterol

Čeprav obstaja veliko napačnih informacij o dobrem in slabem holesterolu, je še vedno pomembno ohranjati zdravo raven vsakega. Olupljeni gomolji dokazano znižujejo ravni slabega (LDL) holesterola in uravnavajo raven skupnega holesterola, ker ga bolje vežejo zaradi vsebnosti vlaken.

... izboljšuje spolno življenje

Preliminarna študija iz leta 2015 je proučevala, kakšen vpliv imajo gomolji na spolno življenje samcev podgan. Rezultati so pokazali, da so gomolji izboljšali spolno učinkovitost, saj dvigujejo ravni testosterona.

***

Zanimivost

Gomolje so v Egiptu prevreli v pivu, popekli ali postregli z medom. Danes jih največ vzgojijo v Španiji. Številne kulture jih jedo surove ali z njimi hranijo živali. V Španiji pa ga večinoma uporabljajo za poslastico, imenovano Horchata de Chufa.

 

Horchata de Chufa

Potrebujemo:

1 skodelico gomoljev, prekritih z vodo; v vodi naj bodo prej namočeni 24 ur

4 skodelice vroče (ne vrele) vode

dobre ¼ skodelice granuliranega sladkorja

¼ skodelice soli (najbolje košer, za mehčanje)

mlet cimet

V vodi namočene gomolje (oreščke) osušimo in damo v mešalec. Dodamo toplo vodo in premešamo do gostega. Mešanico prepasiramo skozi cedilo in še enkrat stisnemo tekočino. V tekočino dodamo sladkor in sol in dobro premešamo. Popolnoma ohladimo, prelijemo v steklenico in za teden dni damo v hladilnik. Postrežemo z ledom, posuto s cimetom.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...