Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Užitna ostrica (po latinsko Cyperus esculentus) so jedilni gomolji tigrove trave, ki raste v južni Španiji in Afriki. Gomolje so uživali že naši predniki, in sicer pred 2 milijonoma let. Odkrili so jih tudi v eni od egipčanskih grobnic, zgrajeni 6000 let pred našim štetjem.

Gomolj, podoben oreščku ima več zdravilnih lastnosti: vsebuje veliko vlaknin, vitamina C, E in mineralov (fosfor, kalij, kalcij, magnezij in železo) ter skoraj toliko maščob kot oljčno olje. Obstajajo tri vrste gomoljev, najbolj okusna sta rjava in rumena.

gomolj ...

... vsebuje veliko antioksidantov

Zaradi velike vsebnosti vitamina E in oleinske kisline ščitijo telo pred boleznimi.

... velik delež vlaknin

Ena porcija gomoljev oziroma oreščkov ima okoli 10 gramov vlaknin, ki zagotavljajo kar polovico dnevnih potreb! Vlaknine pomagajo, da se počutimo dlje časa siti, ohranjajo zdravo črevesje, preprečujejo bolezni srca, pomagajo pri hujšanju in pri preprečevanju sladkorne bolezni.

... ima antibakterijske lastnosti

Gomolji so uspešni tudi v boju proti bakterijam. Borijo se proti bakterijam in patogenom, tudi salmoneli in E. coli.

... deluje kot prebiotik

Gomolji se borijo proti slabim bakterijam v telesu in pomagajo prebavnemu traktu, saj delujejo kot na škrob odporen prebiotik. Prebiotik služi kot gorivo dobrim črevesnim bakterijam, da ohranjajo pretočen prebavni sistem. Če jih jemo v zmernih količinah, lahko gomolji lajšajo napenjanje in drisko.

... uravnava krvni sladkor

Če imate težave s sladkorjem, so gomolji odličen zdrav prigrizek. Netopne vlaknine v gomoljih pomagajo nadzorovati raven sladkorja. So vrsta ogljikovih hidratov, ki ne dviguje ravni sladkorja. Raziskava na miših je pokazala, da se zdravljenje z gomolji zelo dobro obnese pri sladkorni bolezni.

... znižuje slab holesterol

Čeprav obstaja veliko napačnih informacij o dobrem in slabem holesterolu, je še vedno pomembno ohranjati zdravo raven vsakega. Olupljeni gomolji dokazano znižujejo ravni slabega (LDL) holesterola in uravnavajo raven skupnega holesterola, ker ga bolje vežejo zaradi vsebnosti vlaken.

... izboljšuje spolno življenje

Preliminarna študija iz leta 2015 je proučevala, kakšen vpliv imajo gomolji na spolno življenje samcev podgan. Rezultati so pokazali, da so gomolji izboljšali spolno učinkovitost, saj dvigujejo ravni testosterona.

***

Zanimivost

Gomolje so v Egiptu prevreli v pivu, popekli ali postregli z medom. Danes jih največ vzgojijo v Španiji. Številne kulture jih jedo surove ali z njimi hranijo živali. V Španiji pa ga večinoma uporabljajo za poslastico, imenovano Horchata de Chufa.

 

Horchata de Chufa

Potrebujemo:

1 skodelico gomoljev, prekritih z vodo; v vodi naj bodo prej namočeni 24 ur

4 skodelice vroče (ne vrele) vode

dobre ¼ skodelice granuliranega sladkorja

¼ skodelice soli (najbolje košer, za mehčanje)

mlet cimet

V vodi namočene gomolje (oreščke) osušimo in damo v mešalec. Dodamo toplo vodo in premešamo do gostega. Mešanico prepasiramo skozi cedilo in še enkrat stisnemo tekočino. V tekočino dodamo sladkor in sol in dobro premešamo. Popolnoma ohladimo, prelijemo v steklenico in za teden dni damo v hladilnik. Postrežemo z ledom, posuto s cimetom.

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si