Užitna ostrica (po latinsko Cyperus esculentus) so jedilni gomolji tigrove trave, ki raste v južni Španiji in Afriki. Gomolje so uživali že naši predniki, in sicer pred 2 milijonoma let. Odkrili so jih tudi v eni od egipčanskih grobnic, zgrajeni 6000 let pred našim štetjem.
Gomolj, podoben oreščku ima več zdravilnih lastnosti: vsebuje veliko vlaknin, vitamina C, E in mineralov (fosfor, kalij, kalcij, magnezij in železo) ter skoraj toliko maščob kot oljčno olje. Obstajajo tri vrste gomoljev, najbolj okusna sta rjava in rumena.
gomolj ...
... vsebuje veliko antioksidantov
Zaradi velike vsebnosti vitamina E in oleinske kisline ščitijo telo pred boleznimi.
... velik delež vlaknin
Ena porcija gomoljev oziroma oreščkov ima okoli 10 gramov vlaknin, ki zagotavljajo kar polovico dnevnih potreb! Vlaknine pomagajo, da se počutimo dlje časa siti, ohranjajo zdravo črevesje, preprečujejo bolezni srca, pomagajo pri hujšanju in pri preprečevanju sladkorne bolezni.
... ima antibakterijske lastnosti
Gomolji so uspešni tudi v boju proti bakterijam. Borijo se proti bakterijam in patogenom, tudi salmoneli in E. coli.
... deluje kot prebiotik
Gomolji se borijo proti slabim bakterijam v telesu in pomagajo prebavnemu traktu, saj delujejo kot na škrob odporen prebiotik. Prebiotik služi kot gorivo dobrim črevesnim bakterijam, da ohranjajo pretočen prebavni sistem. Če jih jemo v zmernih količinah, lahko gomolji lajšajo napenjanje in drisko.
... uravnava krvni sladkor
Če imate težave s sladkorjem, so gomolji odličen zdrav prigrizek. Netopne vlaknine v gomoljih pomagajo nadzorovati raven sladkorja. So vrsta ogljikovih hidratov, ki ne dviguje ravni sladkorja. Raziskava na miših je pokazala, da se zdravljenje z gomolji zelo dobro obnese pri sladkorni bolezni.
... znižuje slab holesterol
Čeprav obstaja veliko napačnih informacij o dobrem in slabem holesterolu, je še vedno pomembno ohranjati zdravo raven vsakega. Olupljeni gomolji dokazano znižujejo ravni slabega (LDL) holesterola in uravnavajo raven skupnega holesterola, ker ga bolje vežejo zaradi vsebnosti vlaken.
... izboljšuje spolno življenje
Preliminarna študija iz leta 2015 je proučevala, kakšen vpliv imajo gomolji na spolno življenje samcev podgan. Rezultati so pokazali, da so gomolji izboljšali spolno učinkovitost, saj dvigujejo ravni testosterona.
***
Zanimivost
Gomolje so v Egiptu prevreli v pivu, popekli ali postregli z medom. Danes jih največ vzgojijo v Španiji. Številne kulture jih jedo surove ali z njimi hranijo živali. V Španiji pa ga večinoma uporabljajo za poslastico, imenovano Horchata de Chufa.
Horchata de Chufa
Potrebujemo:
1 skodelico gomoljev, prekritih z vodo; v vodi naj bodo prej namočeni 24 ur
4 skodelice vroče (ne vrele) vode
dobre ¼ skodelice granuliranega sladkorja
¼ skodelice soli (najbolje košer, za mehčanje)
mlet cimet
V vodi namočene gomolje (oreščke) osušimo in damo v mešalec. Dodamo toplo vodo in premešamo do gostega. Mešanico prepasiramo skozi cedilo in še enkrat stisnemo tekočino. V tekočino dodamo sladkor in sol in dobro premešamo. Popolnoma ohladimo, prelijemo v steklenico in za teden dni damo v hladilnik. Postrežemo z ledom, posuto s cimetom.