Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in glivične okužbe. Dovolj razlogov torej, da spregovorimo o tej zdravilni rastlini, ki lahko zraste tudi na našem vrtu. Njegova glavna učinkovina je artimisinin.

Za čaj uporabimo njegove posušene liste, cvetove in drobne neolesenele vejice. Za preventivo in za dvig odpornosti ga pijemo en dan v tednu, torej štirikrat na mesec. Ni pa nobenega zadržka, da ga ne bi pili vsak dan, če nam to ustreza. Sploh pa je to priporočljivo po zdravljenju kakšne težje bolezni, denimo raka.

Priprava čaja in izvlečka

Posredujemo vam priporočilo dr. prof. dr. Boruta Štruklja z ljubljanske Fakultete za farmacijo, kako si ustvarimo čaj iz sladkega pelina:

Iz sladkega pelina se bo izločilo bistveno več artemisinina, če naredimo vodni prevretek, v katerega damo nekaj kapljic katerega koli rastlinskega olja. Na vrhu se bodo sicer nabrali "cinki", vendar čaj približno čez pet minut precedimo. Artemisinin je namreč lipofilna spojina, to pomeni, da je bolj topna v maščobah kot v vodi.

Ker pa vroča voda razgradi del artemisinina, dr. Borut Štrukelj svetuje izvleček s hladnim topilom – etanolom. Zdravilne učinkovine, zlasti veliko artemisinina, lahko iz sladkega pelina pridobimo tako, da sladki pelin namočimo v raztopino 50-odstotnega etanola. Pustimo namakati deset dni v temnem. Uporabimo sto gramov suhe rastline v petsto mililitrih 50-odstotnega etanola; uporabimo lahko tudi žganje. Pijemo dve žlici zjutraj in zvečer. Obenem moramo jemati mineralni pripravek z železom.

Čaj v čaju

Zaupamo vam še recept dobrega poznavalca sladkega pelina Edgarja Prša, po katerem se iz njega izloči čim več artemisinina. Enega naredimo po hladnem postopku, da se vanj izločijo snovi, ki bi jih visoka temperatura uničila. Drugega pa zavremo, da se vanj izločijo tudi učinkovine, ki so koristne in jih lahko dobimo le s prevretkom. Ko se drugi čaj ohladi, ga zmešamo s prvim in tako imamo čaj v čaju, kjer imamo učinkovine tako iz hladnega postopka kot iz prevretka.

Prvi del: Zvečer v pol litra, največ pa v tri četrt litra vode vsujemo eno jušno žlico čaja; približno poldrugi gram posušene rastline. Pustimo stati čez noč, približno 12 ur. To zjutraj pogrejemo do temperature 50 stopinj. Odstavimo in pustimo v loncu do 15 minut. Nato precedimo.

Drugi del: Liste in cvetove, ki ostanejo, damo v dva decilitra vode in vodo zavremo. Ko voda zavre, odstavimo in pustimo še kakih 15 minut. Ko se čaj ohladi do približno 50 stopinj, ga precedimo in zmešamo s čajem, ki smo ga skuhali v prvem delu priprave. Čaj pijemo po požirkih čez cel dan. Lahko ga sladkamo in mešamo z drugimi čaji čez dan, denimo lipovim ali timijanovim. A vsakega skuhamo posebej; drugega mu primešamo, ko je hladen oziroma ima manj kot 50 stopinj.

Še več o sladkem pelinu se poučimo v knjižici »Sladki pelin – trenutno najbolj iskana rastlina«, ki je dostopna na Misteriji.si (4,90 €). Tu lahko tisti, ki nimate sami doma posajenega sladkega pelina (sadike spomladi dobite med drugim na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu), naročite čaj sladkega pelina; zrasel je na kmetiji Klepec v Beli krajini.

Tatjana Svete

Čaj sladkega pelina je na voljo na www.misteriji.si ali po telefonu 051/307 777.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si