Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Verjetno ni otroka, ki ne mara Nutelle ali njej podobnega sladkega čokoladnega namaza z lešniki. Na kruhu, palačinkah, na žlico, vsak dan. Namesto da jo kupimo, jo pripravimo sami.

 

Potrebujemo:

100 g medu100 g mletih praženih lešnikov

70 g kokosove maščobe

30 g orehovega olja

20 g kakava

10 g rožičeve moke

2 žlici začimb (1/2 žličke cimeta, 1 žličko kardamoma, ½ žličke ingverja, ½ žličke janeža, ¼ žličke vanilje, nastrgano lupinico bio pomaranče)

Pražene lešnike zmeljemo. V možnarju stremo zrnca kardamoma in janeža. Nastrgamo pomarančno lupinico (lahko uporabimo zamrznjeno). Mešanico obeh maščob pomešamo z vsemi začimbami. Dodamo kakav in rožičevo moko ter lešnike. Po okusu sladimo.

Namaz najbolje uspe, kadar vse sestavine zmešamo ročno. Kdaj ste nazadnje lizali nekaj tako slastnega z vilice? Še bolje bo, če ta del prepustite otroku. Pomembno je le, da uporabimo kokosovo maščobo sobne temperature, ki je mehka, vendar se še ni utekočinila. Pri uporabi mešalnika tvegamo, da se po dodatku medu sestavine med sabo ločijo in namaz ne uspe.

Izvirna sestavina

 

Alternativne

sestavine

 

 

beli sladkor

polnovreden trsni sladkor (npr. mascavo)

surov med

datljeva pasta (zmleti namočeni mandlji)

javorov sirup

stevija, kokosov sladkor

palmova maščoba

kokosova maščoba

maslo

bio margarina

orehovo olje (do 1/3)

lešnikovo olje (do 1/3)

konvencionalno pridelan kakav

ekološko pridelan kakav

rožičeva moka

 

 

 

lešniki

 

večji delež oreščkov

lešniki, mandlji, orehi

 

 

 

Začimbe namaz in sladice spremenijo v domala 'zdravilo'. Uporabimo lahko vse začimbe, ki se lepo ujamejo z aromo kakava: cimet, ingver, kardamom, vanilja, klinčki, janež, muškatni orešček, piment, pomarančna lupinica (v zimskem času), meta (kapljica ali dve eteričnega olja, certificiranega za prehrano, poleti).

Povzeto po knjigi Zdravilna moč začimb za otroke, ki je dosegljiva na www.misteriji.si.

Banner - oglas5

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si