Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Številne študije dokazujejo učinkovitost ginka bilobe (Ginkgo biloba) na izboljšanje miselnih sposobnosti, zlasti pri starejših. Ginko deluje tudi močno antioksidativno, zaradi česar odlično preprečuje poškodbe celic zaradi škodljivih prostih radikalov.

Miselne sposobnosti nam z leti pešajo in slabijo, slabšata se nam zbranost in spomin. Večkrat smo zmedeni, pozabljivi. Upade nam pozornost. Vse to ublažimo s prehranskim dopolnilom, v katerem je izvleček ginka bilobe. Širi žile in preprečuje zlepljenje krvnih ploščic. Pozitivno vpliva na prekrvljenost možganov ter njihovo oskrbo s kisikom in glukozo.

Zoper demenco

Strokovnjaki ga zato priporočajo pri demenci, motnjah spomina in osredotočenosti. Pri duševnih naporih, šumenju v ušesih, slabem razpoloženju. Pri okrevanju po kapi, vrtoglavici in tudi pri začetnih pojavih glavkoma. Seveda se morajo bolniki pred jemanjem posvetovati s svojim zdravnikom. Ginko biloba, denimo, ni priporočljiv za bolnike, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi. Tudi nosečnice naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom.

Drevo ginka bilobe

Ginko biloba izvira iz Kitajske. Tess Whitehurst ga v knjigi »Vsakdanja pomoč dreves; kako izberemo sebi primerno drevo« (Misteriji.si; 23,90 €) med drugim opisuje kot najstarejšo drevesno vrsto, ki še živi. Kot edini preživeli iz več kot 250 milijonov let stare družine ginko, se je razvil veliko pred cvetočimi rastlinami. Ta edinstveni bujni živi fosil je podoben praproti. Posamezna ginkova drevesa živijo tudi do 2500 let. Drevo je izredno trdoživo in je sposobno preživeti atomsko bombo. Nekaj ginkovih dreves je raslo v premeru poldrugega kilometra od eksplozije atomske bombe nad Hirošimo leta 1945; ta drevesa niso samo preživela eksplozije, ampak uspevajo še dandanes.

»Na enak način, kot so ta drevesa prenesla svojo edinstveno živo zasnovo DNK iz pradavnine v sedanjost, so iz nedojemljivo starodavne Zemljine preteklosti prenesla tudi globoko modrost in moč. Ginkova energija je resnično prvinska in čista,« to starodavno drevo še opisuje Whitehurstova.

Boljše prepoznavanje

Odprta multicentrična raziskava na 99 bolnikih, katerih povprečna starost je bila 65 let, je dala pomembne izsledke. Učinke zdravljenja so spremljali z merjenjem pojavnosti najpomembnejših simptomov Alzheimerjeve bolezni. Bolniki so uživali izvleček ginka trikrat na dan. Po trimesečnem zdravljenju so se spoznavne funkcije bistveno izboljšale. Izboljšan je bil priklic besed, prepoznava besed, sposobnost razumevanja in sledenja navodilom za opravljanje nalog, večja je bila njihova zbranost.

V ampulah

Ginko biloba je v odlični obliki dosegljiv v spletni trgovini www.misteriji.si (051/307 777). V škatli je deset nepredušno zaprtih stekleničk, ampul, v vsaki pa 10 mililitrov 100-odstotnega izvlečka ginka bilobe z medom. Vsaka ampula ima pokrovček, ki ga preluknjamo, in iz ampule s plastično slamico popijemo vsebino. Plastičen luknjač in slamice za vsako stekleničko posebej so priloženi vsaki škatli. Prazno stekleničko s slamico zavržemo. Cena škatle, v kateri je deset ampul, je 18 €. Priporočljivo je dvomesečno uživanje prehranskega dopolnila. Ginko biloba iz ampul se povsem vsrka v telo.

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si