Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Večina medicinskih naprav je narejenih tako, da poskenirajo človeško telo, vendar je zdravnik tisti, ki mora 'odčitati' izvid in napisati mnenje. Naprava tako na primer zazna sence na pljučih, ampak jih ne more definirati. Kljub temu se zdi, da bo prihodnost drugačna.

Raziskovalci južno kalifornijske univerze so v okviru projekta SimSensei razvili poseben algoritem, ki bo zaznaval, ali smo depresivni ali ne. Naprava, ki se bo imenovala Kinect, bo sposobna prebrati telesno govorico in prepoznati znake, ki bi lahko nakazovali na depresijo, na primer nervozo, strah in drugo.

Naprava bo imela možnost osebo tudi slišati in na osnovi tega, kako oseba kaj pove, prepoznati, ali je depresivna ali ne. Eden od raziskovalcev, Stefan Scherer, pravi: »Osredotočamo se na vidike govora, na primer na kakovost glasu – ali je glas napet, oster ali zadihan. Te vidike želimo zaznati in jih spraviti v nek kontekst.«

Morda bi bilo pri določanju depresije bolje videti strokovno usposobljenega človeka, pa vendar gre tehnologija naprej. Scherer izpostavlja, da bi lahko bila ta tehnologija povezana z aplikacijo na telefonu. Ljudi bi spodbujala, da se več smejijo, ali pa bi ponudila nekaj osnovnih nasvetov v primeru, da bi negativno razmišljali.

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si