polpeti Jureta Vrabla iz Postojne
Potrebujemo:
◾½ skodelice oprane kvinoje ◾1 skodelico brezglutenske moke (kvinoja moka, amarant moka, prosena moke itd) ◾2 žajni žlički kokosovega olja ◾2 srednja stroka česna ◾1 srednje do velika rdeče čebule, mleta ◾3 skodelice bio špinače, drobno sesekljane ◾2 korenčka, olupljena in mleta ◾1/2 paprike (rdeča ali oranžna), semena odstranjena in mleta ◾2 stebla zelene, mleta ◾žličko kumine ◾morska sol, poper po okusu
Kvinojo kuhamo približno 15 minut. Segrejemo ponev, dodamo kokosovo olje, česen in čebulo ter dobro prepražimo. Dodamo vso narezano in nasekljano zelenjavo, kuhamo dve minuti in dodamo kumino (proti napenjanju). Dodamo še kvinojo in začinimo. Vse damo v sekljalnik in dodamo malo moke. Oblikujemo polpete. Segrejemo drugo ponev, dodamo kokosovo olje in polpete do hrustljavega zapečemo z obeh strani. Po želji dodamo solato in pojemo s pirinim kruhom ali brez.