Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Potrebujemo:

2 skodelici kuhanega brstičnega ohrovta

šalotko (drobno nasekljano)

svež koriander

2 paradižnika (narezana)

1 avokado (narezan)

 

Za omako:

¼ skodelice oljčnega olja

½ limone

½ limete

1 žlico jabolčnega kisa

¼ žličke soli

 

Pripravljene sestavine zmešamo v posodi in prelijemo z omako.

 

Slika je simbolična.

 

Potrebujemo:

1 čajno žlico kokosovega olja
2 fileja lososa brez kože
vrečko špinače
2 jušni žlici sladke smetane za kuhanje (zmanjšana vsebnost maščob)
sok ½ limone
1 čajno žlico odcejenih kaper
2 jušni žlici nasekljanega peteršilja
limonine rezine (za postrežbo)

 

V ponvi segrejmo olje, začinimo lososa na obeh straneh in ga 4 minute z obeh strani ocvrimo, dokler ne porumeni. Položimo ga na krožnik in medtem skuhamo še špinačo. V vrelo vodo damo liste in jih minuto ali dve vremo, nato pa odcedimo in ponudimo k lososu. Segrejmo sladko smetano za kuhanje, dodajmo limonin sok, kapre in peteršilj in prelijmo čez lososa. Po želji okrasimo z limoninimi rezinami.

 

Potrebujemo:

8 piščančjih beder s kožo
košer sol (za mehčanje mesa)
sveže mlet črn poper
1/4 skodelice fino naribanega parmezana (dodatno ob postrežbi)
3 čajne žličke svežega limoninega soka
2 čajni žlički ekstra deviškega oljčnega olja
4 stroke česna, sesekljanega

6 skodelic rukole
1 paradižnik, prepolovljen

nekaj sardonov/pasto iz sardonov

 

Skuhajmo piščanca, ki ga prej posolimo in popopramo. Ko je kuhan, ga odcedimo in na hitro popečemo z vseh strani. Pustimo v kosu ali narežemo na rezine. Medtem v posodi zmešamo parmezan, limonin sok, olje, česen, sardone ter sol in poper. Dodajmo rukolo in paradižnik ter premešajmo. Postrezimo k piščancu. Po želji posujemo s parmezanom.

 

 

 

 

 

 

Potrebujemo:

  • 1 čajno žličko rastlinskega olja
  • 5 skodelic rukole
  • 1 narezan avokado
  • 1 pretlačen mango
  • 1/2 narezane rdeče čebule
  • 1/4 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • sok 2 limet
  • ščepec kumine

V veliki skledi zmešajmo rukolo, avokado, mango in čebulo ter primešajmo še ostale sestavine. Sveže postrežemo.

 

 

 

 

 

Potrebujemo:

 

2 skodelici čičerike (če imamo bio čičeriko, jo čez noč pustimo namočeno)

1 veliko jajce

2 žlici koruznega škroba ali koruzne moke

2 žlici mlete kumine

¼ skodelice na drobno narezanega peteršilja

¾ skodelice grškega jogurta

košer sol, drobno mlet črn poper

1 srednje veliko rdečo čebulo

8 jedilnih žlic oljčnega olja

2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka

4 perzijske kumarice

 

Čičeriko, jajce, koruzni škrob, kumino, ¼ skodelice narezanega peteršilja in jogurt zmešajmo v veliko posodi. Posolimo in popopramo. Nasekljamo pol čebule in jo dodamo masi, polovico uporabimo kasneje. Pregnetimo maso z rokami in naredimo več pol centimetra debelih polpetov. Z obeh strani zapecimo do rumenega. Preostanek jogurta zmešajmo z limoninim sokom, ki mu dodamo sol in poper. Na drobno narežimo še drugo polovico čebule. Dodajmo čebulo, peteršilj, žlico limoninega soka in 2 žlici olja. Zmešajmo in ponudimo s falafli.

 

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si