Saponini so naravni rastlinski glikozidi, kar pomeni, da so fitokemikalije – kemikalije v rastlinah. Imajo podobne lastnosti kot milo in se pri mešanju z vodo penijo. Več kot sto družin rastlin vsebuje saponine in obstaja več kot enajst razredov saponinov, veliko vrst saponinov je še neodkritih.
Beseda saponin izhaja iz besede sapo, kar latinsko pomeni "milo". Saponini ponujajo ogromno koristi za zdravje. Študije so pokazale, da lahko podpirajo imunski sistem, spodbujajo normalne ravni holesterola v krvi in podpirajo splošno dobro počutje. Saponini imajo edinstveno kemijsko strukturo, ki tvori peno, ko se zmeša z vodo, podobno kot detergent. In podobno kot detergent se saponini lahko vežejo z vodo, podobno kot maščobe in olja. V prebavnem traktu saponini tvorijo emulgator v maščobi topnih molekul. Saponini vežejo žolčno kislino in jih pomagajo odplakniti iz telesa holesterol in s tem preprečujejo, da bi se holesterol absorbiral. Saponini podobno kot glina operejo telo strupov.
Katere so koristi saponinov?
Edinstvena kemijska struktura saponinov jim omogoča, da ponujajo številne potencialne koristi za zdravje. Saponini imajo ugoden vpliv na holesterol, pomagajo okrepiti imunski sistem, imajo antioksidativen učinek in morda celo podpirajo trdnost kosti.
Uravnavajo holesterol
Saponini uravnavajo normalne ravni holesterola v krvi. Telo uporablja holesterol za tvorbo žolča, ki ga potrebujemo za prebavo. Saponini se vežejo z žolčem in preprečujejo holesterolu, da gre nazaj v krvni obtok; pomagajo, da se izloči. To so ugotovili že leta 1977; s študijo so dokazali še, da določen ekstrakt saponina, ki so ga dajali podganam, zmanjšuje slab holesterol, ne da bi to vplivalo na dober holesterol.
Krepijo imunski sistem
V naravi delujejo saponini kot mehanizem za boj proti parazitom. Podobno je pri ljudeh: ko jih zaužijemo, nam zagotovijo zaščito pred škodljivimi organizmi. Neka študija je pokazala, da so še posebej učinkoviti v boju proti kandidi. Neka druga študija pa je potrdila, da delujejo antimikrobno in ugodno vplivajo na zdravje ustne votline. Zaradi širše uporabnosti je obremenitev imunskega sistema manjša.
Uničujejo rakave celice
Saponini so uspešni v boju proti rakavim celicam. Nekateri saponini imajo antioksidativen učinek in neposredno vplivajo na rakaste celice. Membrane rakave celice imajo dele holesterola. Podobno kot holesterol, se saponini vežejo s temi deli in zmotijo proliferacijo rakavih celic. Dejansko upočasnjujejo rast rakavih celic. Nekatere druge študije so pokazale, da saponini povzročajo smrt rakavih celic in upočasnijo rast tumorjev.
Imajo številne druge koristi
Saponini dokazano koristijo ledvicam in pomagajo odstraniti kamne v sečevodih. Leta 2015 so odkrili, da predstavljajo novo upanje za depresivne. Podpirajo Kupfferjeve celice v jetrih in pomagajo pri razstrupljanju. Saponini v ovsu in špinači pospešujejo prebavo in povečujejo sposobnost telesa za absorpcijo kalcija in silicija.
Kje najdemo saponine?
Saponini so sestavina v več kot sto različnih vrstah rastlin in živil: v fižolu, čičeriki, arašidih, kvinoji, v soji, češnjevcih, tudi v ginsengu in nekaterih drugih zeliščih. Saponine pogosto dodajo kot emulgator v živilske proizvode. Lupino jagode lahko uporabimo kot naravno pralno sredstvo. Trda lupina, ki spominja na oreh, sprošča saponine, ki, ko pridejo v stik z vodo, delujejo kot detergent in pomagajo odstraniti trdovratne madeže, olje in drugo umazanijo iz oblačil.