V našem telesu vsak dan poteka dvesto milijonov kemičnih procesov. Prav vsakega od njih uravnavajo (katalizirajo) in nadzorujejo encimi ali fermenti. Od proizvodnje energije do izločanja strupov in rakotvornih prostih radikalov iz telesa. Encimi so beljakovine, ki jih izdelujejo živi organizmi. Če karkoli ovira njihovo delovanje, to za organizem lahko pomeni konec.
Za nastop tako resne situacije mora biti navadno uničenih veliko encimov v daljšem časovnem obdobju, po drugi strani pa so nekateri encimi tako ključni, da že nekajminutno oviranje njihovega delovanja lahko povzroči smrt organizma. Nekateri strupi, denimo vodikov cianid, onemogočajo delovanje prav teh encimov.
Raven encimov v telesu zmanjšuje uživanje obdelane hrane. Encimi morajo namreč onesposobiti neželene učinke, ki jih povzročajo umetne kemične snovi in konzervansi iz obdelane hrane, zato nam jih primanjkuje za osnovne naloge. Tudi stres, premalo telesnega gibanja in staranje terjajo svoj davek. Ko imamo nizke zaloge encimov, smo ranljivejši za kronične bolezni, srčne bolezni, demenco in raka. Prvi značilni znaki nizke ravni encimov v telesu so utrujenost, pomanjkanje energije, vrtoglavica, alergije, prebavni problemi in težave s kožo.
Zakladnico encimov v telesu zvečamo z naslednjimi živili.
Fige
Vsebujejo encime, ki pospešujejo prebavo in pripomorejo k zmanjšanju telesne teže. Delujejo močno antibakterijsko, kar pospešuje celjenje ran. Izboljšujejo razpoloženje, preprečujejo živčnost, utrujenost, lenobnost, izboljšujejo koncentracijo in lajšajo menstrualne tegobe.
Zelena
Stebelna zelena je zakladnica eteričnih olj, ki pomagajo zoper okužbe v prebavnem traktu, od ustne votline in želodca do črevesja. Ugodno delujejo na živčni sistem in blažijo anksioznost. Zelena vsebuje tudi spojino luteolin, ki zmanjšuje tveganje za raka in preprečuje širjenje že obstoječih rakavih celic.
Oreh
Je bogat vir esencialnih maščobnih kislih, tako imenovanih dobrih maščob, kot je alfa linolenska kislina. Znižuje visoko raven holesterola v krvi in varuje pred boleznimi srca.
Žafran
Začimba je v uporabi že tisoče let; kot sestavina hrane je v mnogih indijskih jedeh, v tradicionalni medicini pa jo imajo za lajšanje vročinskih valov v menopavzi. Izboljšuje spomin in možganske sposobnosti.
Artičoka
Njena glavna učinkovina je cinarin, ki pospešuje nastajanje žolčnih kislin, kar pomaga pri prebavi hrane. Cinarin je tudi antioksidant, ki varuje jetra pred škodljivimi strupi.
Ohrovt
Vsebuje flavonoide, rastlinske beljakovine in vitamine, ki so nujni za najboljše delovanje jeter in ledvic.