Ustrezna raven joda v telesu je ključnega pomena za to, da naš imunski sistem ohranimo v ravnovesju, vpliva pa tudi na delovanje ščitnice. Če so ravni joda v telesu prenizke, lahko to poslabša njeno delovanje, kar vpliva tudi na imunski sistem. Če je bolezen že na pohodu, hitro užijte malo joda (zadoščata dve kapljici Lugolove raztopine dnevno oziroma pet miligramov joda dnevno), če pa ga imate dovolj, raven joda v telesu vzdržujte.
Če želite vedeti, ali vašemu telesu joda primanjkuje, opravite preprost test. Pomočite vato v jod, bodisi v Lugolovo raztopino, bodisi v tinkturo joda, in dajte obliž na kožo. Če bo rumenkast madež izginil v manj kot uri, pomeni, da vaše telo potrebuje jod, saj ga je koža vsrkala. Če bo madež na koži ostal več kot štiri ure, pa pomeni, da je joda v telesu dovolj.
Že žlička morske zelenjave vam lahko pomaga vzpostaviti normalno ravnovesje joda v telesu. Pomaga tudi, če boste v prehrano vključili morske sadeže in ribe. Druga živila, ki vsebujejo jod, so še jajca, od mlečnih izdelkov pa sir in jogurt, pomagajo še čebula, redkev in vodna kreša. Nekatera živila so goitrogeni in ovirajo absorpcijo joda v telesu, zato jih za nekaj časa opustite: to so ohrovt, zelje, arašidi, sojina moka, brstični ohrovt, cvetača, brokoli, koleraba in repa.
Jod je bistven in pomemben element, potreben za normalno rast in razvoj otrok. Dolgotrajno pomanjkanje joda lahko vodi k raznim oblikam mentalne zaostalosti in gluhosti, z njim povezujejo tudi neplodnost, splav, povečano umrljivost otrok, upočasnjen fizični in intelektualni razvoj otrok in motnjo pomanjkanja pozornosti ali hiperaktivnost (ADHD).
Več o jodu si preberite v knjigi Premišljena uporaba joda in Lugolove raztopine, ki jo naročite tukaj.
Če s hrano ne dobimo dovolj joda, si kupimo dodatek alg Kelp.
Koristi Kelpa:
ima izjemno prehransko vrednost
razstruplja
izboljšuje prebavo
vsebuje redke antioksidante
pomemben za zdravje ščitnice
dober vir vitamina K
ima protivnetne lastnosti
lajša stres
ima veliko mineralov
znižuje holesterol
Kelp (laminaria) vsebuje vitamine A, B, E, D in K, je glavni vir vitamina C in bogat z minerali. Beljakovine morskih alg kelp so primerljive z živalskimi. Rjava morska alga kelp vsebuje natrijev alginat (algin), element, ki pomaga odstraniti radioaktivne delce in težke kovine iz telesa. Algin, karagenan in ager so geli kelpa, ki pomlajujejo prebavila in pomagajo prebavi. Kelp deluje kot čistilec krvi, lajša artritis in spodbuja zdravje nadledvične žleze, hipofize in ščitnice. Kelpov naravni jod lahko uravnava delovanje ščitnice, uravnava telesno težo in limfni sistem.
Morsko zelenjavo (poleg alg kelp poznamo še alge wakame, nori, irski lišaj, kombu, dulse, hijiki in arame) je treba uživati v majhnih količinah zaradi visoke koncentracije železa in joda ter težkih kovin, ki jih absorbirajo iz vode, v kateri rastejo. Čeprav obstajajo razlike v količini vitaminov in mineralov, ki jih morske alge vsebujejo, odvisno od vrste in lokacije, ima morska zelenjava precej kalcija, vitamina B, magnezija, kalija in vitamina A. Postrežene pol skodelice znaša od 15 do 30 kalorij.
Priporočeni dnevni še dovoljeni odmerki joda
Status |
Priporočene dnevne količine joda |
odrasli moški |
150 μg |
odrasla ženska |
150 μg |
nosečnost |
220 μg |
dojenje |
290 μg |
Potrebe po jodu (v mikrogramih na dan) glede na starost
Starostno obdobje |
Jod v hrani (μg/dan) |
0–2 meseca |
50 |
3–5 mesecev |
70 |
6–11 mesecev |
80 |
1–3 let |
100 |
4–6 let |
120 |
7–9 let |
140 |
13–35 let |
200 |
35 in več let |
180 |
nosečnost |
230 |
dojenje |
260 |