Neizbežni omega-3
Dodatki omega-3 so neizbežni pri nekaterih najbolj težavnih boleznih in kroničnih boleznih, ki spremljajo starajoče prebivalstvo. Presnovne motnje, kot so debelost, sladkorna bolezen in zamaščena jetra, je moč ozdraviti z omega-3. Prav tako lahko s tem dodatkom zdravimo depresijo in demenco.
Naraščajoče število dokazov kliničnih študij kaže tudi na to, da igrajo omega-3 ključno vlogo pri stanjih, povezanih z vnetji, na primer raku, avtoimunskih boleznih in boleznih ledvic. Dodatki ribjega olja zmanjšujejo stopnjo smrtnosti, pa tudi število kroničnih bolezni, ki jih prinaša starost.
Probiotiki proti prehladu
Probiotični koktejl za 48 odstotkov zmanjša število primerov gripe. Število dni s simptomi gripe pa se zmanjša tudi za 55 %. Pri odraslih lahko virusni prehlad ali gripa vodita do bakterijskih okužb, kot je na primer pljučnica. Obramba proti okužbam dihal zahteva dvig imunskega sistema, ki je v veliki meri odvisen od protiteles, znanih kot IgA. Šest določenih sevov peroralno zaužitih probiotičnih bakterij dokazano spodbudi nastanek IgA teles, ki ščitijo občutljivo sluznico in pomagajo preprečiti ciklus podvajanja virusa.
Človeške študije kažejo, da lahko z uporabo teh šestih sevov bakterij izboljšamo koncentracijo IgA in zmanjšamo pogostnost prehladov in gripi podobnih bolezni.
Probiotiki za:
- 35 % zmanjšajo število prehladov
- 22 % zmanjšajo čas trajanja prehlada
- 39 % zmanjšajo čas trajanja kašlja
- 25 % zmanjšajo število dni akutne dihalne infekcije
Zeleni čaj ščiti pred rakom
Že več let mediji pišejo o tem, da zeleni čaj zaradi svoje glavne sestavine, EGCG, ščiti pred rakom. Nedavne študije kažejo še to, da ekstrakti zelenega čaja zmanjšajo tudi tveganje za nastanek kolorektalnega raka. Znanstveniki so na živalih ugotovili, da:
… imajo živali, ki spijejo večje količine zelenega čaja, nižje stopnje raka od tistih, ki pijejo manj tega čaja ali ga skoraj ne pijejo.
… živali, ki redno pijejo zeleni čaj in jih nato izpostavijo rakotvornim kemikalijam, raka skoraj ne razvijejo oziroma ga ne razvijejo v takem obsegu, še zlasti, če jih zdravijo z ekstrakti zelenega čaja.
… živali, ki se zdravijo z zelenim čajem, kažejo znatno zmanjšanje širjenja tumorjev in signalnih molekul, ki se pojavljajo tudi pri ljudeh.
… ljudje, ki prav tako uživajo ekstrakte zelenega čaja, kažejo podobne spremembe, kar nakazuje na zmanjšanje tveganja za nastanek kolorektalnega raka zaradi zelenega čaja.
Borovnice krepijo možgane pri starejših
Nove raziskave so pokazale, da zgoščeni borovničev sok izboljšuje pretok krvi v možganih in kognitivne funkcije pri starejših. Raziskovalci verjamejo, da so za to odgovorni flavonoidi in pterostilbeni v borovnicah. V Angliji so opazovali 26 zdravih oseb, starih od 65 do 77 let. Dvanajst od teh je dvakrat dnevno spilo borovničev sok, 14 jih je pilo placebo. Študija je trajala 12 tednov. Pred in po študiji so osebe naredile številne kognitivne teste, merili so jim pretok krvi v mirovanju, z MRI-jem pa so spremljali možgansko aktivnost, da bi določili izhodiščno vrednost. Osebe, ki so v času študije pile borovničev koncentrat, so pomembno povečale možgansko aktivnost v primerjavi s tistimi, ki so jemale placebo.
Vitamin D proti bolečinam
Zmanjšane ravni vitamina D so povezane z nalezljivimi boleznimi, vnetji in motnjami spanja, kar lahko vpliva na bolečino. Stanja, kot so fibromialgija, revmatoidni artritis, bolečine v hrbtu in lupus, se povezujejo z motnjami spanja.
Iz tega lahko sklepamo, da lahko z ustreznim odmerkom vitamina D in z redno ter zadostno količino spanja terapevtsko obvladujemo bolezni, ki imajo izvor v bolečini, na primer fibromialgijo.
Dodatki zmanjšujejo tveganje za metabolični sindrom
Korejska študija je potrdila, da jemanje dodatkov zmanjšuje tveganje za metabolični sindrom. V študijo je bilo vključenih okoli 1.850 oseb, ki so jemale dodatke, in 4.460 neuporabnikov. Metabolični sindrom je bil potrjen pri osebah, ki so v času pregledov imele vsaj tri dejavnike tveganja: maščobo okoli trebuha, visok pritisk, visok krvni sladkor in previsok holesterol. Osebe, ki so jemale dodatke, so imele za 18 odstotkov manjše tveganje za metabolični sindrom kot osebe, ki dodatkov niso jemale. Tisti, ki so uživali vitamin A, so imeli 28 odstotkov manj možnosti za metabolični sindrom, tisti, ki so uživali vitamin E, pa za 26 odstotkov manj možnosti. Osebe, ki so uživale dodatke, so v telo vnesle več antioksidantov, posledično pa so zmanjšale tveganje, da dobijo metabolični sindrom.