Če je hrana zdravilo, potem ni vseeno, v čem pripravljamo obroke zase in za svojo družino. Za kuhanje in shranjevanje živil v hladilniku so najboljše emajlirane posode! Emajlirane posode imajo tradicijo, dolgo tisoč let. Obdržale so se vse do danes, ne le zaradi svoje lepote, temveč tudi zaradi lastnosti, ki jih ločijo od drugih posod za pripravo hrane. Nad vsemi je – zdravstvena neprekosljivost.

Največja prednost je njihova absolutna higienska neoporečnost. Namreč: emajl je barvna steklena zmes in zato je, razen stekla, najboljša snov za izdelavo posod. Zaščita pri emajliranih posodah je gladka neprozorna površina, ki ne dovoljuje razvoja bakterij ali zadrževanja bakterij. Vsi ugledni proizvajalci uporabljajo najkakovostnejše vrste emajla, a pri procesu emajliranja gre za več nanosov, narejenih po strogo nadzorovanem tehnološkem postopku nanosa in pečenja na temperaturi okoli 820 stopinj Celzija. Problem pa je, da je vse manj proizvajalcev emajlirane posode, ker ta proizvodnja zahteva veliko ročnega dela in ni tako dobičkonosna.

Emajlirana posoda je dober prevodnik toplote, zato se hitreje segreva in hitreje hladi. Izvrstna je za kuhanje, dušenje, pečenje v pečici. Priprava hrane v emajlirani posodi ne zahteva veliko maščobe, ker je emajl gladek. Plast emajla na posodi varuje hrano pred vplivom kovine, zato hrana ne spremeni svojega okusa in vonja. Emajlirana posoda med pripravo hrane ne reagira s kislinami iz sadja in zelenjave, zato lahko v njej kuhamo vse jedi in uporabljamo vse začimbe. In poudarimo: emajl nikoli ne izzove alergijske reakcije.

Emajlirana posoda je najboljša tudi za shranjevanje hrane. V prehrani se namreč ne priporoča, da nam hrana dolgo stoji pri sobni temperaturi, ker imajo toploto rade tudi bakterije, ki so vsepovsod okoli nas. Ker se emajlirana posoda hitro hladi, jo lahko preprosto pokrito damo v hladilnik. Ker je emajl povsem gladek, je to tako, kot bi hrano dali v stekleno posodo, ki je še za odtenek boljša od emajla. Emajlirano posodo s hrano lahko brez bojazni damo tudi v zamrzovalnik. Hrano lahko tako dolgo hranimo brez nevarnosti, da bi se pokvarila, pa tudi posoda ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje.

Zaradi površinske plasti posode, ki je gladka, emajlirano posodo zlahka operemo, bakterije se na njej ne zadržujejo. Topla voda in čistilo je večinoma dovolj, če pa je potrebno, lahko brez zadržkov uporabimo tudi brusilno gobico, celo žico.

 

Dr. Ana Gifing je zdravnica, strokovnjakinja s področja prehranjevanja in medicine proti staranju.

 

 

Preberite še več člankov - Zdravje

Inovativne mehanske zavore za večjo mobilnost in samostojnost invalidov

Družinsko podjetje Dezziv, ki izdeluje inovativne pripomočke za invalide, in Merkur zavarovalnica sta združila moči z namenom, da bi olajšali vsakodnevno življenje invalidov ter jim pomagali pri...

Nega kože

Kot čuječ gospodar svojega templja, začnimo z osnovami. Čiščenje kože, dva krat dnevno, z nežnim dotikom, ji bo omogočilo dihati in obnoviti svojo svežino. S previdnim, a močnim korakom, ponudimo...

Vzroki za debel trebuh

Velik trebuh je lahko posledica različnih dejavnikov, ki vključujejo prehrano, telesno aktivnost, genetiko, stres in hormonsko neravnovesje. Čeprav lahko velik trebuh pri mnogih ljudeh povzroči...

Kako spati, če nas boli?

Spanje igra pomembno vlogo pri zdravju ljudi. V povprečju človek spi 25 let in to 7 do 9 ur na noč. Pri tem ni pomembno le, da dovolj spimo, ampak kako spimo. Še bolj pomembno je, kako prav spimo,...

Se vzrok za multiplo sklerozo skriva v črevesju?

V naših črevesjih živi trilijon bakterij, bolj znanih po imenu mikrobiomi. Povezujejo jih s številnimi očesnimi boleznimi in celo z revmatoidnim artritisom. Najnovejši študiji namigujeta še na to,...

Rdeči doping

Rdeča pesa je dovoljeni doping. Na veliko so jo jedli in pili olimpijci. Pitje pesinega soka povečuje vzdržljivost, telo pa porabi manj kisika. Za izboljšanje telesne pripravljenosti, pa tudi umske,...

Najboljši naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Zdravilni učinki presne hrane

V naravi ne najdemo živali, ki bi bile predebele (razen če niso preveč hranjene). Ni predebelih rastlin in ni predebelih žuželk, mačk, psov... To je lahko posledica dejstva, da uživajo surovo...

Se moški ubijajo sami?

Vsak zdravnik ve (in številne študije to potrjujejo), da so ženske bolj pozorne na svoje zdravje in zdravje družine kot moški. Ameriška urologa, Sijo Parekattil in Jamin Brahmbhatt sta se odločila,...

Vitamini, ki vas bodo napolnili z energijo

Če je vaše prvo vprašanje, ali lahko vitamini res povečajo raven energije, je odgovor preprost. Seveda lahko, vendar na nekoliko drugačen način, kot ste pričakovali. Vitamini telo napolnijo z...

Najboljši vitamini za kožo

Zdravo prehranjevanje, redna rekreacija, zadostna količina spanca, nadziranje stresa itd. so le nekateri izmed dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje. Toda zagotovo ste se kdaj že vprašali, če...

Kako jesti počasneje?

Dan je kar nekako prekratek za vse obveznosti, ki jih imamo. Zaradi tega se veliko ljudi odloči pospešiti določene dejavnosti, da bi kar se da prihranili na času. Velikokrat pa se to tiče tudi...

Ribe lajšajo migrene

Dejstvo, da je prehranjevanje z ribami dobro za naše srce, je znano že zelo dolgo. Nedavno tega pa so odkrili, da bi ribe lahko pomagale tudi pri lajšanju težav, ki nastopijo z migrenami. Ljudje, ki...

Kaj so trigliceridi in kako jih zmanjšati

O holesterolu slišimo veliko, o trigliceridih, ki enako močno vplivajo na zdravje srca in možganov, pa bore malo. Povezava med trigliceridi in holesterolom je namreč zelo tesno prepletena. Visoka...

Vpliv sladkorja na otrokovo zdravje

Le redkokateri otrok se kdaj naveliča sladkarij. Toda razvajanje s sladkarijami in spodbujanje sladkosnednosti v otroških letih lahko pusti posledice, ki jih bo otrok na svojem zdravju občutil šele...

5 najpogostejših napak ob razstrupljanju telesa

Razstrupljanje telesa ima lahko na naše zdravje izjemne pozitivne učinke. Toda predno se spremembe lotimo, se je priporočeno o procesu razstrupljanja nekoliko podučiti, da se izognemo neprijetnim...

S hojo nad odvečne kilograme

Povprečen človek med 18. in 64. letom bi moral tedensko opraviti vsaj 150 minut zmerne aerobne vadbe, da bi lahko trdil, da skrbi za svoje zdravje. To znese približno pol ure rekreacije na dan, če...

Kolagen za moške - koristi in načini uporabe

Kolagen je med ženskami postal eno izmed najbolj priljubljenih dopolnil, s pomočjo katerega poskušajo svoji koži in lasem povrniti vitalnost. Uživati ga je moč kot prehransko dopolnilo ali ga na...