Če je hrana zdravilo, potem ni vseeno, v čem pripravljamo obroke zase in za svojo družino. Za kuhanje in shranjevanje živil v hladilniku so najboljše emajlirane posode! Emajlirane posode imajo tradicijo, dolgo tisoč let. Obdržale so se vse do danes, ne le zaradi svoje lepote, temveč tudi zaradi lastnosti, ki jih ločijo od drugih posod za pripravo hrane. Nad vsemi je – zdravstvena neprekosljivost.
Največja prednost je njihova absolutna higienska neoporečnost. Namreč: emajl je barvna steklena zmes in zato je, razen stekla, najboljša snov za izdelavo posod. Zaščita pri emajliranih posodah je gladka neprozorna površina, ki ne dovoljuje razvoja bakterij ali zadrževanja bakterij. Vsi ugledni proizvajalci uporabljajo najkakovostnejše vrste emajla, a pri procesu emajliranja gre za več nanosov, narejenih po strogo nadzorovanem tehnološkem postopku nanosa in pečenja na temperaturi okoli 820 stopinj Celzija. Problem pa je, da je vse manj proizvajalcev emajlirane posode, ker ta proizvodnja zahteva veliko ročnega dela in ni tako dobičkonosna.
Emajlirana posoda je dober prevodnik toplote, zato se hitreje segreva in hitreje hladi. Izvrstna je za kuhanje, dušenje, pečenje v pečici. Priprava hrane v emajlirani posodi ne zahteva veliko maščobe, ker je emajl gladek. Plast emajla na posodi varuje hrano pred vplivom kovine, zato hrana ne spremeni svojega okusa in vonja. Emajlirana posoda med pripravo hrane ne reagira s kislinami iz sadja in zelenjave, zato lahko v njej kuhamo vse jedi in uporabljamo vse začimbe. In poudarimo: emajl nikoli ne izzove alergijske reakcije.
Emajlirana posoda je najboljša tudi za shranjevanje hrane. V prehrani se namreč ne priporoča, da nam hrana dolgo stoji pri sobni temperaturi, ker imajo toploto rade tudi bakterije, ki so vsepovsod okoli nas. Ker se emajlirana posoda hitro hladi, jo lahko preprosto pokrito damo v hladilnik. Ker je emajl povsem gladek, je to tako, kot bi hrano dali v stekleno posodo, ki je še za odtenek boljša od emajla. Emajlirano posodo s hrano lahko brez bojazni damo tudi v zamrzovalnik. Hrano lahko tako dolgo hranimo brez nevarnosti, da bi se pokvarila, pa tudi posoda ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje.
Zaradi površinske plasti posode, ki je gladka, emajlirano posodo zlahka operemo, bakterije se na njej ne zadržujejo. Topla voda in čistilo je večinoma dovolj, če pa je potrebno, lahko brez zadržkov uporabimo tudi brusilno gobico, celo žico.
Dr. Ana Gifing je zdravnica, strokovnjakinja s področja prehranjevanja in medicine proti staranju.