»V maju je res lepo kuhati. Pa saj nam skoraj ni treba kuhati! Raje naberimo jagode in češnje. Operemo jih in pojemo,« pravi kuharica Emilija Pavlič.
»V maju so sardele iz morja najbolj okusne, ker niso mastne, zato jim pravimo majske sardele. Te so suhe in primerne za peko v ponvi. Za na žar so primernejše jesenske, ker bolj mastne.« Maj je tudi čas, da si privoščimo svežih sardonov, ki so okusnejši in še lusk nimajo. Poleg rib, mladega krompirja in graha pa naj bodo majski obroki v glavnem surovi. Prvih jagod, češenj, špinače in krompirja se je treba do sitega najesti. Da si zagotovimo zvrhano mero hranil in potešimo željo do naslednjega leta. »Sveža majska živila vseh barv in oblik so edina prava hrana za otroke in odrasle. Brez odvečnih sestavin pomenijo rešitev za marsikatero bolezen,« pravi Emilija.
Jagode z limono
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg jagod, žlico sladkorja v prahu, 2 limoni.
Jagode operemo, odcedimo, osušimo in narežemo na kolobarčke. Dodamo presejan sladkor in prelijemo z limoninim sokom.
Kuhanje na belo
To je zdrav, dietni in varen sredozemski način kuhanja. Ribe, zelenjavo, meso in jajca začnemo kuhati v majhni količini hladne vode, v katero kanemo malo oljčnega olja, dodamo živila in postavimo na hladno ploščo. Zvišamo temperaturo in v odkriti posodi kuhamo po navodilih. Na ta način se ne bomo opekli, ni nevarnosti. Da bi kaj zagorelo, pa še zažganega olja ne bomo jedli. Riž ali testenine skuhamo v vodi, dodamo sol, oljčno olje ali maslo in ponudimo.
Topla ponev, hladno olje
»To je eden najbolj varnih in zdravih načinov peke oziroma cvrenja. Odkrila sem ga sama, iz protesta, ker nisem več hotela ubogati nasvetov, za katere sem presodila, da jih je povozil čas,« pravi Emilija. Vsi vemo, kako škodljivo je zažgano olje in kako nevarno je lahko segrevanje olja, če nismo vseskozi zraven štedilnika. Zato najprej segrejemo suho ponev ali kozico, šele nato dodamo olje. V še hladno olje položimo živila in zvišamo temperaturo. Tako smo vedno zraven kozice in ni nevarnosti, da bi kaj zagorelo. Ne bomo se opekli ali prežgali olja. Na ta način se otroci naučijo kuhati brez strahu. Ponev iz teflona ne smemo na suho segrevati.
Sestavine pocvremo
Živila, začimbe in malo olja istočasno damo v hladno kozico. Počasi segrevamo v nepokriti posodi, dokler vlaga ne izpari. Vmes po potrebi dolijemo malo vroče vode.
Vroče z vročim, mrzlo z mrzlim
To je zelo pomembno kuharsko načelo. Če vročo jed zalijemo z mrzlo vodo, juho ali mlekom, se 'prestraši'. Zrezek postane trd, prav tako grah. To pa se ne bo zgodilo, če vročo jed zalijemo z vročo vodo.
Peka v hladni pečici
Skoraj vse jedi lahko postavimo v hladno pečico in šele nato nastavimo želeno temperaturo. Tako bomo porabili precej elektrike, pa še opekli se bomo. Ker se živila segrevajo hkrati s pečico, bodo jedi okusnejše. Le pri kvašenem testu moramo paziti, da je, ko ga damo v mrzlo pečico, samo pol vzhajano, ker vzhaja še med peko. Pri peki mesa in rib dodamo za prst vode in pekač pokrijemo. Še najbolje je uporabiti originalne pekače iz pečice. Po želji lahko z njimi pokrijemo prav vse jedi, ki jih damo v pečico. Teflon za peko ni zaželen. Prav tako moramo izbrati olje, s katerim premažemo pekač. Če pekač premažemo s kakovostnim oljčnim oljem, se ne bo prijelo sten, in pekač bo na koncu skoraj čist.