Amilaza je prebavni encim, ki dviguje energijo in preprečuje diabetes.
Naraščajoče število zdravstvenih težav je največkrat povezanih z malabsorpcijo hranil, do tega pa pride zaradi pomanjkanja prebavnih encimov. Trije najpomembnejši encimi, ki jih telo za prebavo potrebuje, so: amilaza, proteaza in lipaza. Amilaza pomaga pretvoriti ogljikove hidrate v enostavne sladkorje, proteaza razgradi beljakovine, lipaza pa maščobe. Brez ustreznih ravni prebavnih encimov telo ne more predelati hrane, kar vpliva na zdravje.
Glavni prebavni encim, ki ga izloča telo, je amilaza. Večinoma jo tvori trebušna slinavka, pa tudi nekatere druge sluznice, na primer sluznica tankega črevesa, jajčniki, jetra. Amilaza, ki jo izloča slinavka, je navzoča že pri presnovi škroba v ustih, saj hrano žvečimo in zmešamo s slino. Če je imamo v telesu dovolj, lahko preverimo s testom sline ali krvi. Zakaj pravzaprav moramo imeti dovolj amilaze oziroma kaj zdravnik s testiranjem ugotovi?
- izloči morebitne vzroke za otečeno in vneto slinavko
- ugotovi, če ima pacient pankreatitis ali kakšno drugo bolezen slinavke
- ugotovi (potrdi), če je zdravljenje slinavke uspešno
Ob testiranju amilaze običajno testirajo še lipazo, da potrdijo pankreatitis, kronični pankreatitis, celiakijo, Chronovo bolezen, cistično fibrozo in raka slinavke. Povečanje ravni lipaze morda nakazuje na poslabšanje katere od obolenj. Testiranje obeh pomaga meriti učinkovitost zdravljenja in izide zdravljenja.
5 koristi amilaze
Izboljšuje prebavo
V ustih se začne mehanska in kemična razgradnja hrane v telesu. Da bi telo dobilo glukozo iz hrane, potrebuje amilazo, zato je pomembno, da je imamo v telesu dovolj. Če hrana ni dovolj predelana, se telo bolj trudi, da bi prebavilo in izločilo hranila in energijo iz hrane. Če hrano dobro prežvečimo, damo amilazi več možnosti, da obdela ogljikove hidrate. Dlje časa kot amilaza dela, boljša in hitrejša bo naša prebava. Celice v trebušni slinavki tvorijo še eno obliko amilaze, ki zaključi pretvorbo ogljikovih hidratov.
Dviguje energijo
Hrana telesu ne zagotavlja le hranil, temveč ga oskrbuje tudi z energijo. Telo dobi energijo iz glukoze. Ker le-te ne želimo imeti preveč, mora telo dobiti glukozo iz zdravih virov. Če ne bi bilo amilaze, telo ne bi moglo tako učinkovito uporabiti hrane z visoko vsebnostjo škroba (kruh, žitarice, testenine, riž, fižol, koruza, krompir in grah), da bi nas oskrbelo z energijo.
Preprečuje diabetes
Študija, objavljena v Journal of Clinical & Diagnostic Research je pokazala, da so imele osebe s povišanim sladkorjem v krvi znatno nižje vsebnosti amilaze. To je odraz malfunkcije slinavke in govori o tem, da zdrava slinavka tvori zadostne količine amilaze. Druga študija pa potrjuje, da so nizke ravni amilaze povezane s povečanim tveganjem za metaboličnimi nepravilnostmi, na primer z diabetesom, pa tudi z metaboličnim sindromom.
Zdravi raka
Ljudje, ki se odločijo za naravno zdravljenje raka, za zdravljenje po Gonzalezovemu režimu, včasih vključijo prebavne encime. To zdravljenje je razvil zdravnik Nicholas Gonzalez, gre pa za celovit pristop k raku, ki združuje predpisano hrano, prehranska dopolnila, klistir s kavo in encime trebušne slinavke. Režim je namenjen razstrupljanju telesa, odpravljanju neravnovesij živčnega sistema, ki bi lahko privedli do slabega splošnega zdravja, in podpori naravnim imunskim procesom. Prebavni encimi so ključni elementi za zdravljenje raka, je prepričan Gonzalez.
Meri stres
Stres, zlasti kronični, najbolj ogroža zdravje. Raziskovalci so v skupini tridesetih moških večkrat merili alfa-amilazo in kortizol ter druge stresne dejavnike. Rezultati so pokazali, da je alfa-amilaza občutljiva na psihosocialni stres, zato je lahko zelo koristen parameter pri merjenju stresa pri ljudeh.