V sodobni prehrani je preveč ogljikovih hidratov, mlečnih izdelkov in kofeina, zelo kislinskih in vnetnih živil, ki, če jih uživamo v prevelikih odmerkih, porušijo ravnotežje naravne kisline v bazičnem telesu. Posledično se pogosto počutimo utrujene, bolne in napihnjene.

Ph se v telesu lahko giblje od nič do štirinajst, pri čemer 0 pomeni najbolj kislo, 7 nevtralno in 14 najbolj bazično. Zdravstveni strokovnjaki svetujejo, da ohranjanje rahlo alkalnega (to je bazičnega) pH ravnovesja ustvarja bolj zdravo okolje za življenje bakterij in encimov. Pravzaprav je vsak proces v telesu odvisen od tega ravnotežja, zanj pa so v dobršni meri odgovorne ledvice in pljuča.

Posledica slabe pljučne funkcije je acidoza, zaradi česar je kri preveč nasičena z ogljikovim dioksidom. Po drugi strani metabolna acidoza onemogoča ledvicam, da bi izločale dovolj sečne kisline, da bi ohranile ravnovesje. Prehrana, sestavljena pretežno iz kislih živil, le še poslabša naravne procese.
Kronična acidoza je povezana s številnimi zdravstvenimi težavami, na primer s previsokim holesterolom, motnjami imunskega sistema, bolečinami v sklepih, multiplo sklerozo, aritmijo, letargijo, sladkorno, kroničnimi in srčnimi boleznimi itd. Prav tako povečuje tveganje za bolezni srca, osteoporozo, težave z jetri in ketoacidozo.

Zakisano telo se proti zakisanosti bori tako, da iz kosti jemlje bistvene minerale, kot so kalcij, natrij, kalij in magnezij. Če ima naša prehrana premalo hranil, pomembnih za pravilno delovanje telesa, to povzroča resne zdravstvene težave, na primer osteoporozo. Poleg tega pomanjkanje alkalizirajočih mineralov v telesu ustvarja ugodne pogoje za kopičenje kislih strupov, ki se kopičijo v maščobnih celicah, kar resno ogroža splošno zdravje.

V zadnjih letih so na voljo številni dokazi, ki govorijo v prid temu, da lahko z alkalno hrano premagamo raka. Dejansko so ugotovili, da alkalna živila koristijo splošnemu zdravju. Leta 1931 je dr. Otto Warburg odkril, da 90–95 % rakavih celic ne more preživeti v alkalnem okolju. Za svoje odkritje je celo dobil Nobelovo nagrado za fiziologijo. Ugotovil je, da pH 7,36 bolj zavira rast in razvoj raka kot pH 7. Številnim bolnikom zato priporočajo, naj bo njihova prehrana sestavljena iz 80 odstotkov bazičnih in iz 20 odstotkov kislih živil. S tovrstno prehrano se izognemo tudi vnetjem, kot je artritis, in izgubimo odvečne kilograme.

5 načinov, da spreobrnemo acidozo

Začnimo dan z limonino vodo
Najprej spremenimo navade. Namesto kave ali zelenega čaja se odločimo za limonovo vodo. To bo alkaliziralo kri, pospešilo prebavo in očistilo jetra. Jejmo doma pripravljene jedi, ki naj bodo predvsem bazične in protivnetne. Za podporo ledvicam in za čiščenje strupov iz telesa pijmo veliko vode.

Pijmo smutije
V nasprotju s sokovi so smutiji bogati s topnimi in netopnimi vlakninami. Te enostavne pijače so odličen način za vključitev bolj bazične zelenjave v prehrano in povečanje vnosa hranljivih snovi in ​​antioksidantov. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da naj bo v smutiju dve tretjini zelenjave in tretjina sadja.

Odpravimo slabe navade
Navade, s katerimi povečamo zakisanost, so: kajenje, pitje alkohola, telesna neaktivnost in vnos predelanih živil. V kombinaciji oziroma vsaka zase povečujejo vnetja. Z drugimi besedami, povečujejo tveganje za nastanek raka ali drugih resnih stanj.

Ustvarimo rutino
Začnimo z majhnimi spremembami, vse dokler ne zgradimo trajne spremembe, ki bo ohranila najvišji vrh zdravja. Ne poskušajmo spremeniti vsega naenkrat, namesto tega uvajajmo po eno navado hkrati.

Zmanjšajmo stres
Prekomerna izpostavljenost stresu je glavni krivec za kronične bolezni. Z drugimi besedami, stresni hormon kortizol naredi kri bolj kislo. Dovolj spanja je pomembno za razstrupljanje telesa.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...