V sodobni prehrani je preveč ogljikovih hidratov, mlečnih izdelkov in kofeina, zelo kislinskih in vnetnih živil, ki, če jih uživamo v prevelikih odmerkih, porušijo ravnotežje naravne kisline v bazičnem telesu. Posledično se pogosto počutimo utrujene, bolne in napihnjene.
Ph se v telesu lahko giblje od nič do štirinajst, pri čemer 0 pomeni najbolj kislo, 7 nevtralno in 14 najbolj bazično. Zdravstveni strokovnjaki svetujejo, da ohranjanje rahlo alkalnega (to je bazičnega) pH ravnovesja ustvarja bolj zdravo okolje za življenje bakterij in encimov. Pravzaprav je vsak proces v telesu odvisen od tega ravnotežja, zanj pa so v dobršni meri odgovorne ledvice in pljuča.
Posledica slabe pljučne funkcije je acidoza, zaradi česar je kri preveč nasičena z ogljikovim dioksidom. Po drugi strani metabolna acidoza onemogoča ledvicam, da bi izločale dovolj sečne kisline, da bi ohranile ravnovesje. Prehrana, sestavljena pretežno iz kislih živil, le še poslabša naravne procese.
Kronična acidoza je povezana s številnimi zdravstvenimi težavami, na primer s previsokim holesterolom, motnjami imunskega sistema, bolečinami v sklepih, multiplo sklerozo, aritmijo, letargijo, sladkorno, kroničnimi in srčnimi boleznimi itd. Prav tako povečuje tveganje za bolezni srca, osteoporozo, težave z jetri in ketoacidozo.
Zakisano telo se proti zakisanosti bori tako, da iz kosti jemlje bistvene minerale, kot so kalcij, natrij, kalij in magnezij. Če ima naša prehrana premalo hranil, pomembnih za pravilno delovanje telesa, to povzroča resne zdravstvene težave, na primer osteoporozo. Poleg tega pomanjkanje alkalizirajočih mineralov v telesu ustvarja ugodne pogoje za kopičenje kislih strupov, ki se kopičijo v maščobnih celicah, kar resno ogroža splošno zdravje.
V zadnjih letih so na voljo številni dokazi, ki govorijo v prid temu, da lahko z alkalno hrano premagamo raka. Dejansko so ugotovili, da alkalna živila koristijo splošnemu zdravju. Leta 1931 je dr. Otto Warburg odkril, da 90–95 % rakavih celic ne more preživeti v alkalnem okolju. Za svoje odkritje je celo dobil Nobelovo nagrado za fiziologijo. Ugotovil je, da pH 7,36 bolj zavira rast in razvoj raka kot pH 7. Številnim bolnikom zato priporočajo, naj bo njihova prehrana sestavljena iz 80 odstotkov bazičnih in iz 20 odstotkov kislih živil. S tovrstno prehrano se izognemo tudi vnetjem, kot je artritis, in izgubimo odvečne kilograme.
5 načinov, da spreobrnemo acidozo
Začnimo dan z limonino vodo
Najprej spremenimo navade. Namesto kave ali zelenega čaja se odločimo za limonovo vodo. To bo alkaliziralo kri, pospešilo prebavo in očistilo jetra. Jejmo doma pripravljene jedi, ki naj bodo predvsem bazične in protivnetne. Za podporo ledvicam in za čiščenje strupov iz telesa pijmo veliko vode.
Pijmo smutije
V nasprotju s sokovi so smutiji bogati s topnimi in netopnimi vlakninami. Te enostavne pijače so odličen način za vključitev bolj bazične zelenjave v prehrano in povečanje vnosa hranljivih snovi in antioksidantov. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da naj bo v smutiju dve tretjini zelenjave in tretjina sadja.
Odpravimo slabe navade
Navade, s katerimi povečamo zakisanost, so: kajenje, pitje alkohola, telesna neaktivnost in vnos predelanih živil. V kombinaciji oziroma vsaka zase povečujejo vnetja. Z drugimi besedami, povečujejo tveganje za nastanek raka ali drugih resnih stanj.
Ustvarimo rutino
Začnimo z majhnimi spremembami, vse dokler ne zgradimo trajne spremembe, ki bo ohranila najvišji vrh zdravja. Ne poskušajmo spremeniti vsega naenkrat, namesto tega uvajajmo po eno navado hkrati.
Zmanjšajmo stres
Prekomerna izpostavljenost stresu je glavni krivec za kronične bolezni. Z drugimi besedami, stresni hormon kortizol naredi kri bolj kislo. Dovolj spanja je pomembno za razstrupljanje telesa.