Sladkorna bolezen ne prizanaša niti Slovencem. Povečini smo krivi sami. Nesprejemljiv življenjski slog, stres in premalo gibanja so razlogi, da število obolelih narašča iz dneva v dan.

Vsako leto beležimo 2.500 na novo obolelih, takih, ki potrebujejo zdravila za zniževanje glukoze. Zgovoren je podatek, da je v Sloveniji leta 2008 zdravila za zniževanje glukoze v krvi prejemalo okoli 84 tisoč oseb, leta 2017 pa že več kot 111 tisoč oseb. Med obolelimi je vse več mlajših.

O sladkorni bolezni govorimo, ko je raven glukoze v krvi previsoka. Naše telo glukozo koristi kot gorivo za tvorbo energije, do celic pa pride zahvaljujoč inzulinu, ki ga izloča trebušna slinavka. V primeru sladkorne bolezni slinavka ne izloča dovolj inzulina ali pa so celice postale odporne nanj. Kadar pride do tega, glukoza ne more priti do želenega cilja, zato se kopiči v krvi. Ko ga je nekaj časa preveč oziroma je višji kot bi smel biti, postanemo utrujeni, žejni, lačni, pogosteje hodimo tudi lulat. Ne le čez dan, tudi ponoči.

 

Tip 1 ali 2

Obolele od sladkorne bolezni delimo v dve veliki skupini. V prvo uvrščamo vse, ki imajo avtoimunsko obolenje – v tem primeru imunski sistem pacienta uničuje celice trebušne slinavke, ki so odgovorne za izločanje inzulina. Zakaj do tega prihaja, še ni znano, veliko vlogo pri tem pa naj bi imeli geni. Po drugi strani pa za sladkorno boleznijo tipa 2 trpijo vsi, ki so si jo na nek način pridelali sami, s stresom, neustrezno in neredno prehrano, debelostjo in premalo telesne aktivnosti, k temu pa seveda lahko spet prispevajo geni. Za razliko od sladkorni bolezni tipa 1, pri kateri je vbrizgavanje inzulina sestavni del terapije, lahko oboleli za sladkorno boleznijo tipa 2 raven inzulina uravnavajo sami, in sicer z zmerno telesno aktivnostjo, spremembo prehrane in z dihalnimi vajami.

 

Zgodnja diagnoza preprečuje zaplete

Prvi simptomi sladkorne bolezni so žeja, utrujenost, lakota in pogosto odvajanje.

Zgodnje odkrivanje in zgodnja postavitev diagnoze obolelim zagotovi skoraj normalno življenje, ker se v tem primeru lahko izognemo zapletom, ki so posledica neuravnoteženega sladkorja v krvi. Če sladkorja nimamo pod nadzorom, lahko pride do poškodb malih in velikih krvnih žil in živčnega sistema. Med najresnejše zaplete sladkorne bolezni sodijo slabitev, tudi popolna izguba vida, prav tako diabetično stopalo. Zaradi motenj v prekrvitvi (kar je posledica obolenja žilja) se morebitne rane na telesu težje celijo, še zlasti na nogah in stopalih. Ker lahko pride tudi do poškodb živcev, številni pacienti ne občutijo bolečine, toplote ali hladu v stopalih. To pomeni, da pogostokrat niti ne občutijo poškodb na stopalu, še pri najmanjši praski pa s časom lahko pride do okužbe, posledično pa lahko na teh mestih začne odmirati tkivo. Če do tega pride, se z gangreno okužen del stopala kirurško odstrani, v najhujših primerih lahko oboleli ostane brez polovice ali cele, včasih celo brez obeh nog. V 80 odstotkih pride do amputacij zaradi nezdravljenih ran.

Vzrok tudi staranje

Prebivalstvo se stara in živimo vse dlje. Lansko leto je bil skoraj vsak peti prebivalec Evropske unije star 65 let in več (19 % populacije EU; vir: Eurostat), naraščajoči trend staranja prebivalstva pa lahko pričakujemo tudi v prihodnje. Kronične bolezni so spremljevalke starosti; in med najpogostejšimi je prav sladkorna bolezen.

Obolelih več moških kot žensk

Raziskava »Z zdravjem povezan vedenjski slog«, ki jo je NIJZ izvedel leta 2016, je pokazala, da je delež odraslih s sladkorno boleznijo starih od 25 do 74 let znašal 6,9 %. Prav tak delež je pokazala tudi raziskava EHIS iz leta 2014. Razširjenost sladkorne bolezni NIJZ opisuje tudi s podatki o izdanih zdravilih za zniževanje glukoze v krvi. Zgovoren je podatek, da je v Sloveniji leta 2008 zdravila za zniževanje glukoze v krvi prejemalo okoli 84.000 oseb, leta 2017 pa okoli 111.400 oseb. Skupno letno število prejemnikov zdravil za zniževanje glukoze v krvi pa se je v zadnjih letih povečalo za 2 do 3 odstotke (povprečno za okoli 2500 oseb) letno. Med moškimi je sladkorna bolezen pogostejša kot pri ženskah. Zboli vsak peti moški in vsaka deseta ženska nad 65 let; delež obolelih moških pa je v zadnjih 10 letih izraziteje naraščal.

Večja obolevnost v vzhodni Sloveniji

»Med regijami ugotavljamo velike razlike, ki opozarjajo, da se zdravstvene potrebe prebivalcev med regijami razlikujejo. Sladkorna bolezen je pogostejša v vzhodnem predelu države z največjo prevalenco v Zasavju, Posavju, Savinjski in Pomurski regiji ter nekaterih območjih Podravske regije in Jugovzhodne Slovenije ter najmanjšo prevalenco v Goriški regiji. Ker na pojavnost sladkorne bolezni vpliva več med seboj prepletajočih se dejavnikov, bodo naše prihodnje aktivnosti osredotočene na pridobivanje čim bolj natančnih in celovitih podatkov, ki bodo omogočali še bolj usmerjeno zasnovo intervencij s področja obvladovanja sladkorne bolezni,« pojasnjuje prim. prof. dr. Ivan Eržen z NIJZ.

Sladkorna ogroža ožilje

Sladkorna bolezen v razvitem svetu ostaja vodilni vzrok za slepoto, odpoved ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja, še ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Srčno-žilne bolezni so zlasti v porastu pri sladkornih bolnikih tipa 2. 

»Danes ima okoli 80 odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo tudi srčno-žilne bolezni. Eden od štirih, ki pridejo na urgenco z bolečino v prsih, je sladkorni bolnik. Ishemična srčna bolezen je torej zelo pogosta, sladkorna bolezen pa velik dejavnik tveganja. Seveda imajo sladkorni bolniki tudi druge težave: povišane maščobe v krvi, povišan krvni tlak in preveliko telesno težo. Srčno-žilna bolezen kroji usodo diabetika in zaradi nje pogosto tudi  umre,« pojasnjuje predstojnik oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, prof. dr. Andrej Janež, dr. med., in nadaljuje: »Pri sladkorni bolezni tipa 1 se zaradi trajanja bolezni bojimo mikrovaskularnih zapletov, to je okvar na drobnem ožilju. Če krvni sladkor več let ni v mejah normale, pride pri bolnikih do številnih zapletov oziroma okvar: oči, živcev in ledvic. Glavni razlog za sladkorno bolezen tipa 2, ki jo pogosto dobimo kasneje v življenju, pa je debelost.« Večja verjetnost je tudi, da bodo debeli ljudje imeli povišan krvni tlak in maščobe, zato se težav oziroma zdravljenja lotevajo večplastno. »To pomeni, da ne zdravimo le povišane glukoze, temveč tudi povišane maščobe v krvi in povišan krvni tlak. Namen večstranske strokovne intervencije je zmanjšanje srčno-žilnih zapletov,« še dodaja Janež.

Več aktivnosti, manj bolezni

V okviru Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010–2020 je bilo v 8 letih narejenih že veliko aktivnosti za boljše obvladovanje te kronične bolezni. Od leta 2011 do leta 2017 so nadgradili obstoječe time ambulant družinske medicine in v ta namen usposobili 540 diplomiranih medicinskih sester. Dr. Jelka Zaletel z NIJZ in UKC LJ, podpredsednica koordinativne skupine za izvajanje Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010–2020, pojasnjuje: »Od leta 2015 naprej razvijamo tri prenovljene centre za krepitev zdravja, v katerih se izvajajo trije novi programi za področje sladkorne bolezni, med drugim imamo v Sloveniji med redkimi v Evropi tudi delavnico, posebej namenjeno osebam z mejno bazalno glikemijo in moteno toleranco za glukozo. V letošnjem letu smo vzpostavili mentorsko mrežo, v kateri bo približno 30 diplomiranih medicinskih sester izobraževalk iz specialističnih diabetoloških timov podpiralo usposabljanje štiridesetih diplomiranih medicinskih sester v petindvajsetih novih centrih za krepitev zdravja.« In dodaja: »Z rednim obnavljanjem strokovnih smernic skrbimo za strokovnost na področju oskrbe sladkorne bolezni v Sloveniji, sploh na področju pediatrične diabetologije dosegamo vrhunske rezultate v svetovnem merilu.«

Pomemben člen pri zajezitvi sladkorne bolezni je tudi Zveza društev diabetikov Slovenije (ZDDS), ki trenutno združuje okoli 18 tisoč bolnikov s to boleznijo iz 39 društev. Njen namen je delovanje na področju preventive in ozaveščanja javnosti, in sicer z namenom, da bi preprečili sladkorno bolezen tipa 2 oziroma jo odložili na čim kasnejše življenjsko obdobje.

Opolnomočenje bolnikov

V naslednjih desetih letih bodo aktivnosti in ukrepi usmerjeni v devet ključnih področij, pomembnih za uspešno obvladovanje sladkorne bolezni v Sloveniji do leta 2030. Akterji se bodo osredotočili na opolnomočenje bolnikov; z drugimi besedami, bolnikom bodo omogočili, da povečajo nadzor nad življenjem in jim dali možnost, da ukrepajo pri stvareh, ki jih sami prepoznajo kot pomembne v zvezi z zdravljenjem in življenjem s sladkorno boleznijo. Posvetili se bodo celoviti obravnavi, ki naj bi bila usklajena in neprekinjena. V to obravnavo bo oseba aktivno vključena, kar ji bo zagotovilo najboljši možen zdravstveni izid.

Usmerili se bodo v oskrbo, ki bo usklajena in vključujoča, k spremljanju stanja na področju sladkorne bolezni, gojenju partnerstva med sodelujočimi institucijami oziroma skupnostnemu pristopu, pri katerem skupnost prepozna, zagotavlja in usklajuje dejavnosti za ohranjanje in krepitev zdravja.

 

Simptomi sladkorne bolezni

Simptomi pri sladkorni bolezni tipa 1 so izraziti in trajajo krajši čas. To so:

  • povečana žeja
  • povečana lakota (posebno po jedi)
  • suha usta
  • pogosto uriniranje
  • nepričakovana izguba teže (čeprav jeste normalno in ste ves čas lačni)
  • utrujenost
  • motnje vida
  • otrplost ali odrevenelost rok in stopal
  • izguba zavesti (redko)

Simptomi pri sladkorni bolezni tipa 2 so lahko enaki kot zgoraj našteti, vendar so neizraziti ali pa se razvijajo zelo počasi in postopno. Pravzaprav se polovica ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 svoje bolezni sploh ne zaveda.

 

Zapleti, povezani s sladkorno boleznijo

Če sladkorna bolezen ni dobro zdravljena, lahko pride do zapletov na več področjih.

  • Srce: sladkorna bolezen je dodatni razlog za pogostejši srčni infarkt, možgansko kap in zaplete na žilah.
  • Koža: približno tretjina ljudi s sladkorno boleznijo bo imela v življenju kožne težave. Pravzaprav so ti znaki včasih celo znanilci same bolezni.
  • Stopala: ljudje s sladkorno boleznijo zaznajo številne težave na stopalih. Po navadi se pojavijo na poškodovanih živcih ali zaradi skromnega krvnega obtoka.
  • Usta: če imate sladkorno bolezen, imate povečano tveganje za nastanek ustnih bolezni ali drugih zapletov, povezanih z usti.
  • Oči: sladkorna bolezen lahko povzroča očesne zaplete, celo slepoto. Zgodnje odkritje in zdravljenje bolezni lahko prepreči razvoj resnih zapletov.
  • Okvara ledvic: sladkorna bolezen lahko poškoduje ledvice, kar pomeni, da povzroči njihovo okvaro (nefropatijo) in tudi njihovo popolno odpoved.
  • Poškodbe živcev: eden od najpogostejših zapletov sladkorne bolezni je diabetična nevropatija. Gre za okvaro živcev, ki povezujejo hrbtenjačo z mišicami, kožo, krvnimi žilami in drugimi organi.
  • Neplodnost: slabo zdravljena z sladkorna bolezen je povezana s povečanim tveganjem splava v prvih treh mesecih nosečnosti. Prav tako imajo lahko težave z zanositvijo ženske s sladkorno boleznijo tipa 2, če so pretežke ali če imajo policistične jajčnike.

Kaj lahko storimo sami?

S pravilno prehrano, zmerno telesno vadbo in upoštevanjem nasveta zdravnika ali farmacevta lahko oboleli za sladkorno boleznijo živijo povsem normalno življenje, pri tem pa jim pomagajo številna zdravila iz narave.

Resnice in zablode o prehrani

Najbrž ni treba ponavljati, da diabetikom najpogosteje svetujejo, naj ne jejo sladkarij. To je zabloda. Večja težava so ogljikovi hidrati, ki se v krvi razgrajujejo na sladkorje. Gre za slabe ogljikove hidrate, ki jih najdemo v predelanih izdelkih in v drugih živilih, na primer kruhu, pecivu in beli moki. Glede na to, da so ogljikovi hidrati potrebni za normalno delovanje organizma, jih ni potrebno izločiti iz prehrane, ampak je treba namesto slabih izbrati dobre, ki jih najdemo v sveži zelenjavi in sadju.

Izogibati se moramo tudi transmaščobam, kuhinjski soli in alkoholu, krožnik pa napolniti s sestavinami z nizkim glikemičnim indeksom (ovseni kosmiči, sladek krompir, fižol, grah, zelena listnata zelenjava, večina sadja, leča).

Ajda in kefir

Mešanica ajde in kefirja je priporočljiva za sladkorne bolnike, ker poleg tega, da znižuje raven sladkorja v krvi, omejuje še številne druge težave, ki običajno spremljajo sladkorno bolezen, to je migreno, nespečnost in razne vrste okužb. Zdrav napitek pripravimo tako, da dve žlički mlete ajde prelijemo s pol litra kefirja. Mešanico pustimo čez noč stati, naslednji dan pa jo jemo med obroki (na primer za dopoldansko in popoldansko malico).

Oves – hrana in zdravilo

Po priporočilih fitoterapevta Dragoslava Životića je treba v času zdravljenja sladkorne bolezni vsak drug dan pred zajtrkom, kosilom ali večerjo pojesti 400 g mešanice, ki jo pripravimo takole: v 1,2 litra vode skuhamo 100 g ovsene moke z otrobi, ampak tako, da voda ne vre. Po uri kuhanja odstranimo lonec z ognja in dodamo po žličko mletih orehov in lešnikov in sirup malin in višenj. Vse dobro premešajmo. Priporoča se kopel iz ovsene slame vsaki tretji dan. Vzamemo kilogram drobno sesekljane ovsene slame in jo vsujmo v 20 litrov vode. Pokrito kuhamo dve uri in pustimo na štedilniku še dve uri. Precedimo, vodo pa dolijemo v toplo kopel. V tej se kopamo vsaj pol ure.

Por in belo vino

Sladkor v krvi znižuje porova solata, še posebej pa pomaga pripravek iz pora in belega vina. 500 gramov drobno nasekljanega pora prelijemo z 0,7 litra belega vina. Mešanico pustimo stati 24 ur, precedimo in pijemo po en požirek zjutraj in zvečer. Pomaga lahko tudi česnova tinktura: pretlačimo tri glavice česna, damo v litrski lonec ali steklenico in napolnimo žganjem. Mešanica naj stoji od 10 do 14 dni, nato pa vsako jutro na prazen želodec vzamemo po žličko tinkture.

Zelena in kopriva proti žeji

Če ste eden tistih, ki ste zaradi sladkorne bolezni velikokrat žejni, morate imeti doma koprivo in zeleno in si pripraviti ta napitek: žličko drobno nasekljane zelene, žličko mlade koprive in žličko robide vsujmo v 7 dl vrele vode ali prevretega razredčenega vina. Pustimo stati 2 uri, precedimo in pijmo po 2 dl pred zajtrkom, kosilom ali večerjo najmanj 10 dni.

Listi borovnice

Listi borovnice so ene boljših sestavin v boju proti sladkorni bolezni, a le, če jih naberemo, preden plodovi dozorijo. Čaj naredimo tako, da v 2 litra hladne vode vržemo 4 žličke borovničevih listov. Kuhamo tako dolgo, da polovica vode izpari. Nato se precedi in pije trikrat na dan, skodelica po obroku. Listi borovnice so še posebej učinkoviti v kombinaciji z drugimi rastlinami. Zmešajmo 3 žličke gosjega petoprstnika (gosje trave) in navadne sretene, 2 žlički posušenega stročjega fižola in po eno žličko listov navadne robide in borovnic. Eno zvrhano žličko mešanice prelijemo z 250 ml vode, po desetih minutah precedimo in pijemo čez dan, a ne več kot 1,5 l čaja dnevno. Liste borovnice lahko koristimo v kombinaciji z listi jagode – po 20 gramov listov obeh rastlin poparimo s pol litra vrele vode. Pustimo stati 15 minut in nato čez dan pijemo namesto vode.

Listi borovnice so ena najboljših sestavin v boju proti sladkorni bolezni, a le če jih naberemo, preden plod dozori.

Stročji fižol

Stročji fižol je pri zdravljenju sladkorne bolezni nepogrešljiv. Žličko prelijemo s 300 ml vode, kuhamo 4–6 minut, po treh urah precedimo. Pijemo po skodelico pred obrokom, trikrat dnevno. Stroki so najbolj učinkoviti v kombinaciji z listi borovnice – tri žličke listov borovnice premešamo s petimi žličkami stročjega fižola.

Bela murva in cimet

Fitoterapevti menijo, da so listi bele murve prava sestavina za vse, ki bolehajo za sladkorno boleznijo. Čaj naredimo tako, da 50 gramov listov prelijemo s ½ litra vrele vode in pustimo stati 2 uri. Precedimo in tekom dneva pijemo po požirkih. Čaj ima boljši okus, če mu dodamo malo cimeta, za katerega je znano, da izboljšuje občutljivost celic na inzulin in upočasnjuje razgradnjo kompleksnih ogljikovih hidratov, s tem pa preprečuje nalaganje sladkorja v krvi. Ne le kot dodatek čaju, cimet se priporoča tudi v prehrani.

Seme triplata

Raziskave so pokazale, da lahko rumenkasto rjavo seme triplata spodbudi izločanje inzulina in izboljša občutljivost celic na njega in dodatno upočasni razgradnjo kompleksnih ogljikovih hidratov. Še zlasti naj bi ga uživali oboleli za sladkorno boleznijo tipa 2. Mleto seme triplata dodajamo jedem kot začimbo, iz njega pa lahko pripravimo tudi čaj. Žličko semena prelijemo z 250 ml vrele vode in pustimo stati 15 minut. Precedimo in pijemo po skodelicah, do trikrat dnevno pred obrokom.

Kolmež in regrat

Čaj, narejen iz kolmeža, je priporočila tudi zeliščarka Marija Treben. Naredimo ga tako, da preko noči v skodelici hladne vode pustimo žličko korenin rastline, zjutraj zagrejemo in precedimo ter spijemo šest požirkov dnevno – po eden pred in po obroku, trikrat na dan. Poleg tega je priporočila tudi žvečenje stebel regrata – štiri nedelje zapored. Vsak dan bi bilo treba prežvečiti 10–15 stebel, da bi uravnali sladkor v krvi. Učinkovit je tudi čaj, ki se naredi tako, da se 2 žlički drobljene korenine regrata prelije s pol litra vrele vode. Zjutraj se precedi in pije po deciliter pol ure pred obrokom, trikrat dnevno. Čaj lahko naredimo tudi na naslednji način: 10 gramov posušenih regratovih listov pustimo 12 ur stati v 250 ml vode. Dodajmo žličko medu, nato vse naenkrat kuhamo 5 minut ter precedimo. Zjutraj in zvečer popijemo po pol skodelice mlačnega čaja.

Brest

Zelo učinkovit v borbi proti sladkorni bolezni je čaj bresta. Eno žličko bresta prelijemo z 250 ml vrele vode. Pustimo stati pet minut, precedimo in pijemo dvakrat dnevno po skodelico, zjutraj in zvečer, pol ure pred jedjo. Namesto cveta uporabljamo tudi lubje dvoletnega bresta. Vzamemo 7–8 žličk zdrobljenega lubja in kuhamo v 2 litra vode, dokler polovica vode ne izpari. Potem ko preostali liter eno uro stoji, precedimo in razdelimo na dva dela; 250 ml spijemo zjutraj in 250 ml zvečer.

Breza

Čaj breze je lahko dober borec proti sladkorni bolezni – 3 žličke listov, prelite s ½ litra vrele vode pustimo stati 3 ure. Precedimo, pijemo po deciliter čaja po 3-krat dnevno, pol ure pred obrokom. Breza je še bolj učinkovita v kombinaciji z regratom in stročjim fižolom. Zmešajte 3 žličke listov breze, 2 žlički stročjega fižola, žličko korenine regrata in žličko črne gorčice. Žličko mešanice prelijemo s 3 dl vrele vode in po pol ure precedimo ter pijemo čez dan. Učinkovit čaj dobimo, če premešamo omenjene sestavine v razmerju 1:1:1:1, in sicer vsake po 25 gramov. Kuhamo 15 minut v pol litra vode; potem ko stoji tri ure, čaj precedimo in razdelimo na tri dele. Vsako tretjino spijemo pol ure pred obrokom.

Telesna aktivnost – da!

Telesna aktivnost je pomemben dejavnik v borbi proti sladkorni bolezni. Ne le da znižuje raven sladkorja v krvi, spodbuja tudi prekrvitev in ščiti krvne žile. Ob tem izboljša občutljivost stopala na dražljaje, kar je še zlasti pomembno pri osebah, ki imajo sladkorno bolezen z nevropatijo, to je poškodbo živcev. Sicer so diabetični nevropatiji izpostavljeni sladkorni bolniki kadilci, ki so zato bolj izpostavljeni tudi srčno-žilnim obolenjem, boleznim ledvic, pljuč in možganov.

________________________

Životičeva terapija

Prvih 10 dni:

Vzamemo po 1 žličko drobno narezanih koruznih laskov, listov borovnice, listov in cvetov šentjanževke in češnjevih pecljev, 2 žlički drobno nasekanih črnih murv in 4 žličke drobno nasekanih listov stročjega fižola z zrni. Vse damo v 1,6 litra vrele vode. Prevremo in pustimo stati eno uro. Precedimo in pijemo nesladkano tekom dneva.

Naslednjih 10 dni:

Vzamemo 3 žličke drobno nasekanih strokov stročjega fižola, po 2 žlički drobno nasekanih listov borovnice in drobno nasekanih listov črne murve, po 1 žličko semena grškega sena, liste in cvetove bršljanaste grenkuljice in liste koprive. Vse damo v 1,4 litra vrele vode in pustimo stati dve uri. Precedimo in pijemo tekom dneva nesladkano.

Dodatnih 5 dni:

Vzamemo po eno žličko cvetov in listov navadne tavžentrože, listov in cvetov šentjanževke, listov breze, koprive in borovnice in 3 žličke stročjega fižola z zrni. Vse damo v 1,5 litra vrele vode in prevreto pustimo stati dve uri. Precedimo in pijemo čez dan.

Še dodatnih 5 dni:

Vzamemo po 1 žličko drobno narezanega nadzemnega dela troskota, liste črne murve, liste in cvetove bršljanaste grenkuljice in liste breze in 3 jušne žlice drobno nasekanih strokov stročjega fižola. Vse damo v 1,4 litra vrele vode. Potem ko pokrito stoji 2 uri, precedimo in pijemo tekom dneva.

Opomba: Terapijo lahko ponovimo po desetdnevnem premoru.

Dragan Životič je napisal knjigo Lekovito bilje u narodnoj medicini.

__________________________

Vas muči diabetično stopalo?

Zaraščanje ran na stopalih lahko pospešimo, če premešamo 150 ml oljčnega olja in ½ žličke zdrobljenih nageljnovih žbic. Mešanico zagrejmo do vrelišča in precedimo, ko se ohladi. Sterilno gazo namočimo v olje in nanesimo neposredno na rano. Še eno naravno zdravilo je sestavljeno iz medu in navadnega repinca – obolelo mesto moramo namazati s tankim slojem medu, preko katerega položimo liste repinca; to moramo zamenjati 2–3 krat dnevno. Dobro naravno zdravilo so prav tako smrekove in borove iglice in to v kombinaciji z jogurtom. Rane premažemo z jogurtom, zatem pa posujemo s prahom, ki jih dobimo iz iglic, ki pospešijo celjenje okužb in ran.

Barbara Černe

Viri: Zveza društev diabetikov Slovenije, NIJZ, Lekovito bilje