Prepeličja jajca blagodejno delujejo na krvni obtok, prebavni sistem, živce, krepijo imunski sistem, izboljšujejo spomin. Pijejo jih lahko vsi, stari od 7 do 77 let. Ne le v terapevtske, tudi v preventivne namene.

Prepeličje jajce je tako bogato z vitamini in minerali, da predstavlja pravo malo energijsko bombo. V nekaj več kot deset gramov težkemu jajcu je 0,5 mg kalcija, 2,2 mg fosforja, 3,8 mg železa, 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B2 in samo 15 kalorij. Priporočljivo je za vse, ki morajo okrepiti imunski sistem, da zdržijo psihične in fizične napore, osebam po zdravljenju, pa tudi osebam z visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo, aterosklerozo, anemijo, glavobolom ter povišano ravnijo holesterola. Prepeličje jajce blaži simptome mentalnih motenj in krepi spomin. Pozitivno vpliva na izgled, lepša kožo in polt.

Za katero bolezen spijemo koliko jajc

vrsta bolezni

število jajc

povišan krvni tlak

120

rana na želodcu

120

ateroskleroza

240

sladkorna bolezen

240

bronhialna astma

240

tuberkuloza

240

anemija

240

migrena

240

infarkt

240

nervoza

240

povišan holesterol

240

neredna prebava

240

gastritis

240

težja oblika astme

240

tumor na možganih

1.080

velik fizični napor

1.080

športniki, težki fizični delavci

1.080

Energijski šejk:

Potrebujemo: 5 prepeličjih jajc, 2 dl mleka ali sadnega soka, 1 žličko medu, 1 žličko mletih mandljev. Sestavine zmešajte in spijte na tešče, pol ure pred jedjo. Lahko dodate kefir, med, čokolado v prahu (seveda če niste sladkorni bolnik).

Kako se uživajo

Jajca hranimo v hladilniku pri največ 4 ˙C, največ dva meseca. Tisti, ki jajca pije prvič, spije prvi dan samo eno jajce, vsak naslednji dan pa število poveča za eno, dokler ne pride do pet, ki jih kasneje pije vsako jutro. Terapijo z jajci prvo leto naredimo dvakrat, vmes naj bo od dva do tri mesece premora. Previdnost pri uživanju jajc velja za osebe z žolčnimi težavami in osebe, ki zaradi določenih zdravil ne smejo zaužiti preveč beljakovin. Otrokom do treh let starosti se da do dve jajci dnevno, starim od pet do osem let pa do štiri jajca. Starejši otroci lahko uživajo enake količine kot odrasli.

Vzgajanje je enostavno

Največji proizvajalci prepeličjih jajc so Japonci, med Evropejci pa jih največ vzgojijo v Franciji, Nemčiji in Italiji. Prepelice se redi tudi zaradi mesa, ker imajo okus po divjačini, a ne vsebujejo holesterola. Te lastnosti so razlog, da se v zadnjih nekaj desetletjih v ZDA in Kanadi povečuje vzgajanje prepelic. Prepelice začnejo nositi že zelo mlade, le dva meseca potem, ko se izvalijo iz jajca, in sicer po jajce na dan, kar letno pomeni od 250 do 300 jajc.

Povzeto iz revije Lekovito bilje.

Preberite še več člankov - Prehrana

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...