Jetra so eden najpomembnejših organov, saj čistijo kri in izločajo prebavne sokove. Če ne delujejo pravilno, ogrozimo celo telo. Nepravilno delovanje jeter povzroči številne bolezni v prebavi in ožilju. Najbolj tipični znaki so napihnjenost trebuha, oteženo dihanje, slabotnost ...
Česen
Že majhna količina česna ima sposobnost, da aktivira jetrne encime, ki pomagajo telesu odplakniti strupe. Česen vsebuje velike količine alicina in selena, dve naravni spojini, ki pomagata čistiti jetra.
Grenivka
Ker je bogata z vitaminom C in antioksidanti, grenivka spodbuja naravno čiščenje jeter. Majhen kozarec sveže stisnjenega soka grenivke pomaga tvoriti encime za razstrupljanje jeter, ki pomagajo odplakniti rakotvorne snovi in druge strupe.
Pesa in korenje
Oba vsebujeta zelo veliko rastlinskih flavonoidov in beta karotena; pesa in korenje spodbujata in izboljšata splošno delovanje jeter.
Zeleni čaj
Pijača za jetra vsebuje ogromno rastlinskih antioksidantov, katehinov, ki podpirajo jetrne funkcije. Zeleni čaj je okusen, zdrav dodatek k vsaki prehrani. Piti moramo pravi zeleni čaj, ne nadomestkov oziroma izvlečkov, saj bi lahko ti slabo vplivali na jetra.
Zelena listnata zelenjava
Eden od najmočnejših zaveznikov čiščenja jeter je zelena listnata zelenjava. Uživajmo jo kuhano, surovo ali iztisnjeno v sok. Ima zelo veliko klorofila, ki posesa strupe iz krvi. Nevtralizira težke kovine, kemikalije in pesticide ter ščiti jetra.
Avokado
Ta s hranili bogata super hrana pomaga tvoriti glutation, spojino, ki čisti škodljive strupe.
Jabolka
Jabolka vsebujejo veliko pektina, ki pomaga čistiti strupe iz prebavil. To olajša delo jeter med čiščenjem.
Oljčno olje
Hladno stiskana organska olja, na primer oljčno, konopljino in laneno, so super za jetra, če jih uporabljamo zmerno. Telo 'oskrbijo' z lipidi, ki iz telesa posesajo strupe.
Semena
Telo potrebuje semena, kot so kvinoja, proso, ajda in druge žitarice. Naj bodo takšna, ki ne vsebujejo glutena, saj je gluten poln strupov, ki se nalagajo v jetrih. Raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki so preobčutljivi na gluten, tudi nenormalno povišane jetrne encime.
Križnice
Brokoli in cvetača sta dobra vira glukozinolata, ki podpira tvorbo jetrnih encimov. Naravni encimi odplaknejo rakotvorne in druge strupe iz telesa, in bistveno znižujejo tveganje za raka.
Limone in limete
Ti citrusi imajo ogromno vitamina C, ki pomaga telesu pri odplakovanju strupenih snovi, ki so topne v vodi. Pitje sveže iztisnjenega limoninega ali limetinega soka na tešče spodbuja delovanje jeter.
Orehi
Ker so polni aminokisline arginin, orehi podpirajo jetra pri odstranjevanju amonijaka. Imajo visoko vsebnost glutationa in omega-3 maščobnih kislin, ki podpirajo normalno čiščenje jeter. Poskrbimo, da jih dobro prežvečimo, da iztisnemo sok, preden jih zaužijemo.
Zelje
Podobno kot brokoli in cvetača, zelje pospešuje delovanje jetrnih encimov, ki pomagajo odplakniti strupe. Kimči, zeljna juha, zeljna solata in kislo zelje naj bodo sestavni del naše prehrane.
Kurkuma
Kurkuma pomaga povečati razstrupljanje jeter, saj spodbuja encime, ki odplaknejo škodljive strupe iz telesa. Zlata začimba daje jedem odličen okus, zato uporabimo svežo oziroma naribano.
Druga živila, ki prav tako uspešno čistijo jetra, niso pa navedena zgoraj, so artičoke, beluši, ohrovt in brstični ohrovt.