Še tako nemirnega otroka z lahkoto umirimo, če ga povabimo v kuhinjo in mu pokažemo, kako se naredi pecivo za prijatelje. In to takšno, ki ga je enostavno in hitro pripraviti.
Čarobni kruhek
Potrebujemo:
- 450 g naribanih bučk
- 4 skodelice polnozrnate moke
- 2 čajni žlički kvasa
- ½ skodelice naribanega parmezana
- ½ skodelice sesekljanih orehov
- ½ čajni žlički popra
- 2 žlici oljčnega olja
- mlačno vodo
- mleko
Naribane bučke položimo v cedilo in pustimo pol ure, da se odcedijo. V veliki posodi zmešajmo moko, kvas, sir, orehe in poper. Dodajmo bučke in olje. Dobro zmešajmo in dodajamo vodo, da dobimo trdno testo. Testo gnetemo do gladkega na pomokani površini. Testo položimo nazaj v posodo, pokrijmo z bombažno krpo in pustimo, da vzhaja do dvojne velikosti. Testo odstranimo iz posode in ga spet gnetemo, preden ga položimo nazaj. Vrh premažimo z mlekom in pustimo še enkrat vzhajati. Segrejmo pečico na 200 °C in pecimo do zlatorjavega. Razrežimo na 8 kosov.
Borovničeve palačinke
Potrebujemo:
- 200 g samovzhajajoče moke
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- 1 jajce
- ½ žličke soli
- 300 ml posnetega mleka
- 150 g borovnic
Zmešajmo moko, pecilni prašek in sol. V skledi zmešajmo jajce z mlekom. Najprej zgnetimo suhe, nato mokre sestavine, nato vse združimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Vanj damo še ¾ borovnic, preostale pustimo za krasitev, ko bodo palačinke pečene.
Mafini iz jagod in banan
Potrebujemo:
- 2 skodelici ajdove moke (lahko tudi polnozrnate ali pirine)
- 1 skodelico ovsenih kosmičev
- 1/4 skodelice medu
- 2 jajci
- 3/4 skodelice naravnega ali grškega jogurta z nizko vsebnostjo maščob
- dve zreli banani
- 1/2 skodelice svežih ali zamrznjenih jagod
- 1/4 skodelice oljčnega olja
- 2 žlici čia semen (neobvezno)
- 1 čajno žličko mletega cimeta
- 1/2 žlice naravne arome vanilje
- 1/2 žličke sode bikarbone
- oljčno olje ali maslo za mazanje mafinov
Pečico segrejmo na 180 °C. V veliki skledi dobro premešamo vse suhe sestavine. V manjši posodi zmešajmo jajca, med, oljčno olje, jogurt in vaniljo. Suhim sestavinam dodamo jajčno mešanico in še enkrat dobro premešamo. Dodamo pretlačene banane in jagode in nežno premešamo (lepo je, če je mešanica malo pisana). Uporabimo oljčno olje ali maslo, da namastimo posodice za peko. Zmes vlijmo v posodice in jo za pol ure postavimo v pečico.
Arašidovo maslo
Potrebujemo:
- 350 g tekočega 100 % naravnega arašidovega masla
- 50 g deviškega kokosovega olja
- 4 žlice agavinega sirupa
- 5 ml izvlečka vanilje
- ščepec morske soli
- 60 ml kokosovega kreme
Stopimo kokosovo olje in agavin sirup v majni posodi na nizki temperaturi. Dodajmo vaniljo, morsko sol, kokosovo kremo in arašidovo maslo in močno premešamo z vilicami, dokler se arašidovo maslo popolnoma ne raztopi in mešanica ni gladka. Če mešanica postane prevroča, odstranimo z vročine in nadaljujmo z mešanjem, dokler ne postane gladka. Zmes položimo v s peki papirjem obloženo posodo, zgladimo in postavimo v hladilnik za vsaj dve do tri ure. Ko se strdi, vzamemo iz hladilnika in razrežimo na kose.
Čokoladno-korenčkova torta
Segrejmo pečico na 180 °C. Okrogel pekač namažimo in podložimo dno s papirjem za peko. Zmešajmo olje, sirup, jajca in stevijo. Dodajmo moko, pecilni prašek, kakav in cimet in dobro premešamo. Vmešamo korenje. Pecimo približno 35 minut (zobotrebec, ki ga potisnemo v torto, mora priti ven čist). Odstranimo iz pekača in pustimo, da se ohladi. Ko je ohlajena, zmešajmo rikoto, sirup, limonin sok in lupino do gladkega. Prelijmo čez torto, povrh še naribano čokolado in korenje.
Čajno borovničevo pecivo
Potrebujemo:
- 1 skodelico polnozrnate samovzhajajoče moke
- ¼ skodelice kokosovega ali rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 1 žlico vaniljevega izvlečka ali vanilin sladkor
- 3 žlice stopljenega kokosovega olja
- ½ skodelice mandljevega mleka
- ½ skodelice borovnic
V skledi zmešajmo raztopljeno kokosovo olje in kokosov sladkor, vmešajmo jajce, vaniljo in mandljevo mleko. Dobro premešamo, nato dodamo še moko in borovnice. Vlijemo v pekač in pečemo približno pol ure pri 175 °C. Pred rezanjem pustimo, da se ohladi.