Rdeča pesa je dovoljeni doping. Na veliko so jo jedli in pili olimpijci. Pitje pesinega soka povečuje vzdržljivost, telo pa porabi manj kisika. Za izboljšanje telesne pripravljenosti, pa tudi umske, popijemo poldrugi deciliter, morda več, piše v knjigi How not to die.
Nitrati, koncentrirani v zeleni listnati zelenjavi in v pesi, širijo žile in omogočijo, da telo dobi več kisika.
Potapljači lahko zadržijo sapo pol minute dlje kot sicer, če pred potopom spijejo malo pesinega soka. Kolesarji lahko vadijo enako intenzivno in učinkovito in porabijo 19 odstotkov manj kisika, če pred vadbo popijejo vsaj deciliter pesinega soka. Nobeno zdravilo, steroidi ali dodatki ne pomagajo tako zelo kot pesin sok.
Ne le pesin sok, isti učinek ima tudi cela pesa. V neki študiji so moški in ženske pojedli 300 gramov pečenih rezin pese uro pred tekmo. Tako so izboljšali čas, pri tem pa ohranili enak srčni utrip in vložili manj napora kot sicer.
Pesin sok bi morali vsak dan piti ljudje, ki imajo visok krvni tlak. Nitrati v pesi zmanjšujejo faktor tveganja prezgodnje smrti zaradi previsokega krvnega tlaka.
Rdeča pesa (še zlasti njeni zeleni deli) ima veliko:
- kalcija
- železa
- vitamina A in C
- mineralov
- folne kisline
- vlaknin
- mangana
- kalija
- titana (močan antioksidant)
Rdečo peso že dolgo uporabljajo v medicinske namene, saj:
- spodbuja razstrupljanje jeter
- zavira nekatere vrste raka
- spodbuja leno črevesje
- preprečuje zaprtje
- znižuje holesterol
- povečuje število belih krvnih celic
- zvišuje raven antioksidativnih encimov v telesu
- znižuje krvni tlak
- preprečuje bolezni srca in ožilja
- pomaga po kapi in jo tudi preprečuje
- povečuje vzdržljivost
Najbolj zdrava je pesa z domačega vrta. Lahko jo spečemo, naribamo ali naredimo sok. Ne glede na to, kako jo pripravimo, ima isti učinek. Že pripravljeno pesino solato lahko tudi kupimo, prav tako sok, ki je včasih oslajen z medom. Priporočljiva je čista pesa, brez dodatkov ali medu, ki jo pijmo vsak dan vsaj deciliter.
Kako jo shranjujemo?
Svežo peso z listi hranimo v hladilniku tri do štiri dni. Zdrava izgleda čvrsta, gladka in živahne rdeče vijolične barve, ne mehka, nagubana ali dolgočasna. Peso, ki ji odstranimo liste, lahko mesec dni hranimo tudi v zamrzovalniku.