V naravi ne najdemo živali, ki bi bile predebele (razen če niso preveč hranjene). Ni predebelih rastlin in ni predebelih žuželk, mačk, psov ... To je lahko posledica dejstva, da uživajo surovo prehrano, medtem ko ljudje jejo bolj kuhano, predelano hrano, polno umetnih snovi in dodatkov.
Zakaj organska surova hrana?
V današnjem svetu morda celo večina surovih živil vsebuje škodljive toksine. Če ne moremo računati na sadje in zelenjavo, kako naj potem dobimo potrebno energijo za življenje? Odgovor se skriva v izbiri ekološko pridelane ali lokalno pridelane hrane. Hrano gojimo vstran od virov onesnaževanja, to je od cest in avtocest, in brez umetnih gnojil.
Ekološki izdelki so tisti, ki so proizvedeni v okviru zakonov o ekološki pridelavi hrane. Glavne smernice za ekološko proizvodnjo so uporabiti material in prakse, ki zagotovijo ekološko ravnovesje naravnih sistemov in ki vključijo dele sistema kmetovanja v ekološko celoto. Organske kmetijske prakse ne morejo zagotoviti izdelkov, ki bi bili čisto brez ostankov, vendar pa obstajajo metode, ki minimizirajo onesnaževanje iz zraka, soli in vode.
Najboljše je, da kupimo sadje in zelenjavo pri lokalnem kmetu. Tako vemo, kaj jemo, in hkrati podpremo lokalnega kmeta.
Kaj je surova hrana?
Prehrana vključuje veliko nepredelanega sadja in zelenjave, semena, oreščke, žita in fižol. Živilo je surovo, če je termično neobdelano ali pripravljeno pod 50 stopinj Celzija. Nad to temperaturo hrana izgubi ključna hranila in encime oziroma svojo vitalno energijo. Več hrano, ki vsebuje to živost, pojemo, več življenjske energije pride v telo. Življenje je življenje in smrt je smrt. Če hrano kuhamo, vnašamo mrtvo. Charles de Coti-Marsh je dejal: “Z uživanjem žive hrane ustvarjamo živo telo. Živa hrana vsebuje ključna hranila, ki jih telo potrebuje za ustvarjanje energije. Mrtva hrana pospeši staranje, zmanjša sposobnosti in zmanjša energijo … neuporabna je, saj je mrtva.” Najboljši način za prestop v presno hrano je dodajanje sadja in zelenjave v prehrano. Dober začetek je, če pojemo 75 odstotkov surove in 25 odstotkov kuhane hrane (pa še to takšne, ki vsebuje cela zrna). Če že jemo meso, naj bo od lokalnega kmeta.
Slabosti kuhanja
Ko hrano kuhamo, uničimo nekatere encime, minerale in vitamine. Če jemo preveč kuhano hrano, hrano iz mikrovalovne ali predelano hrano, lahko to zapre debelo črevo, kar povzroči celo vrsto težav, tudi raka, srčne bolezni, sladkorno in mnoge druge degenerativne bolezni. Kuhanje dejansko poruši naravno strukturo hrane, saj nas oropa bistvenih hranilnih vrednosti. Ed Douglas, direktor ameriškega inštituta za živo hrano je prepričan, da naše telo ni narejeno za kuhano hrano. Stephen Arlin, soavtor knjige Nature’s First Law: The Raw Food Diet, pa piše, da je ‘kuhana hrana strup’.
Zdravstvene koristi organske hrane
Če počasi začnemo jesti surovo, bomo presenečeni nad povečano koncentracijo energije in mladostnim videzom. Ko povečamo vnos surove hrane, imamo manj potreb po spanju, pa tudi zjutraj, ko se zbudimo, imamo več energije. Druge prednosti surove prehrane vključujejo izboljšan videz kože, izgubo odvečne telesne teže, boljšo prebavo, zmanjšanje bolezni srca, sladkorne bolezni in raka, pa tudi zmanjšanje mnogih drugih izčrpavajočih zdravstvenih tegob. Surova živila običajno nimajo toliko trans in nasičenih maščob v primerjavi z večino kuhanih živil, zlasti v primerjavi s hitro hrano in drugimi predelanimi živili.
Surova živila imajo zelo veliko hranilnih snovi, na primer kalij, magnezij, vlaknine in rastlinske fitokemikalije. Povečan vnos surovih živil v prehrani znižuje holesterol in trigliceride v telesu, ki so glavni vzrok srčnih bolezni, debelosti in visokega krvnega tlaka. Poleg tega surova hrana ni pakirana in za njeno pripravo ne porabimo veliko energije, kar pomeni, da je okolju prijazna. Surova hrana ni pakirana v plastiko ali pločevinke, s čimer zmanjšamo vnos škodljivih kemikalij.
Če smo začeli jesti surovo in nepredelano hrano, se prepričajmo, da kupujemo samo organsko ali lokalno pridelano, saj strupov v neekoloških živilih s surovim prehranjevanjem ne bo možno odpraviti.