Zdravilni učinki presne hrane

V naravi ne najdemo živali, ki bi bile predebele (razen če niso preveč hranjene). Ni predebelih rastlin in ni predebelih žuželk, mačk, psov ... To je lahko posledica dejstva, da uživajo surovo prehrano, medtem ko ljudje jejo bolj kuhano, predelano hrano, polno umetnih snovi in dodatkov.

Zakaj organska surova hrana?

V današnjem svetu morda celo večina surovih živil vsebuje škodljive toksine. Če ne moremo računati na sadje in zelenjavo, kako naj potem dobimo potrebno energijo za življenje? Odgovor se skriva v izbiri ekološko pridelane ali lokalno pridelane hrane. Hrano gojimo vstran od virov onesnaževanja, to je od cest in avtocest, in brez umetnih gnojil.

Ekološki izdelki so tisti, ki so proizvedeni v okviru zakonov o ekološki pridelavi hrane. Glavne smernice za ekološko proizvodnjo so uporabiti material in prakse, ki zagotovijo ekološko ravnovesje naravnih sistemov in ki vključijo dele sistema kmetovanja v ekološko celoto. Organske kmetijske prakse ne morejo zagotoviti izdelkov, ki bi bili čisto brez ostankov, vendar pa obstajajo metode, ki minimizirajo onesnaževanje iz zraka, soli in vode.

Najboljše je, da kupimo sadje in zelenjavo pri lokalnem kmetu. Tako vemo, kaj jemo, in hkrati podpremo lokalnega kmeta.

Kaj je surova hrana?

Prehrana vključuje veliko nepredelanega sadja in zelenjave, semena, oreščke, žita in fižol. Živilo je surovo, če je termično neobdelano ali pripravljeno pod 50 stopinj Celzija. Nad to temperaturo hrana izgubi ključna hranila in encime oziroma svojo vitalno energijo. Več hrano, ki vsebuje to živost, pojemo, več življenjske energije pride v telo. Življenje je življenje in smrt je smrt. Če hrano kuhamo, vnašamo mrtvo. Charles de Coti-Marsh je dejal: “Z uživanjem žive hrane ustvarjamo živo telo. Živa hrana vsebuje ključna hranila, ki jih telo potrebuje za ustvarjanje energije. Mrtva hrana pospeši staranje, zmanjša sposobnosti in zmanjša energijo … neuporabna je, saj je mrtva.” Najboljši način za prestop v presno hrano je dodajanje sadja in zelenjave v prehrano. Dober začetek je, če pojemo 75 odstotkov surove in 25 odstotkov kuhane hrane (pa še to takšne, ki vsebuje cela zrna). Če že jemo meso, naj bo od lokalnega kmeta.

Slabosti kuhanja

Ko hrano kuhamo, uničimo nekatere encime, minerale in vitamine. Če jemo preveč kuhano hrano, hrano iz mikrovalovne ali predelano hrano, lahko to zapre debelo črevo, kar povzroči celo vrsto težav, tudi raka, srčne bolezni, sladkorno in mnoge druge degenerativne bolezni. Kuhanje dejansko poruši naravno strukturo hrane, saj nas oropa bistvenih hranilnih vrednosti. Ed Douglas, direktor ameriškega inštituta za živo hrano je prepričan, da naše telo ni narejeno za kuhano hrano. Stephen Arlin, soavtor knjige Nature’s First Law: The Raw Food Diet, pa piše, da je ‘kuhana hrana strup’.

Zdravstvene koristi organske hrane

Če počasi začnemo jesti surovo, bomo presenečeni nad povečano koncentracijo energije in mladostnim videzom. Ko povečamo vnos surove hrane, imamo manj potreb po spanju, pa tudi zjutraj, ko se zbudimo, imamo več energije. Druge prednosti surove prehrane vključujejo izboljšan videz kože, izgubo odvečne telesne teže, boljšo prebavo, zmanjšanje bolezni srca, sladkorne bolezni in raka, pa tudi zmanjšanje mnogih drugih izčrpavajočih zdravstvenih tegob. Surova živila običajno nimajo toliko trans in nasičenih maščob v primerjavi z večino kuhanih živil, zlasti v primerjavi s hitro hrano in drugimi predelanimi živili.

Surova živila imajo zelo veliko hranilnih snovi, na primer kalij, magnezij, vlaknine in rastlinske fitokemikalije. Povečan vnos surovih živil v prehrani znižuje holesterol in trigliceride v telesu, ki so glavni vzrok srčnih bolezni, debelosti in visokega krvnega tlaka. Poleg tega surova hrana ni pakirana in za njeno pripravo ne porabimo veliko energije, kar pomeni, da je okolju prijazna. Surova hrana ni pakirana v plastiko ali pločevinke, s čimer zmanjšamo vnos škodljivih kemikalij.

Če smo začeli jesti surovo in nepredelano hrano, se prepričajmo, da kupujemo samo organsko ali lokalno pridelano, saj strupov v neekoloških živilih s surovim prehranjevanjem ne bo možno odpraviti.

Preberite še več člankov - Zdravje

Rdeči doping

Rdeča pesa je dovoljeni doping. Na veliko so jo jedli in pili olimpijci. Pitje pesinega soka povečuje vzdržljivost, telo pa porabi manj kisika. Za izboljšanje telesne pripravljenosti, pa tudi umske,...

Najboljši naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Zdravilni učinki presne hrane

V naravi ne najdemo živali, ki bi bile predebele (razen če niso preveč hranjene). Ni predebelih rastlin in ni predebelih žuželk, mačk, psov... To je lahko posledica dejstva, da uživajo surovo...

Se moški ubijajo sami?

Vsak zdravnik ve (in številne študije to potrjujejo), da so ženske bolj pozorne na svoje zdravje in zdravje družine kot moški. Ameriška urologa, Sijo Parekattil in Jamin Brahmbhatt sta se odločila,...

Vitamini, ki vas bodo napolnili z energijo

Če je vaše prvo vprašanje, ali lahko vitamini res povečajo raven energije, je odgovor preprost. Seveda lahko, vendar na nekoliko drugačen način, kot ste pričakovali. Vitamini telo napolnijo z...

Najboljši vitamini za kožo

Zdravo prehranjevanje, redna rekreacija, zadostna količina spanca, nadziranje stresa itd. so le nekateri izmed dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje. Toda zagotovo ste se kdaj že vprašali, če...

Kako jesti počasneje?

Dan je kar nekako prekratek za vse obveznosti, ki jih imamo. Zaradi tega se veliko ljudi odloči pospešiti določene dejavnosti, da bi kar se da prihranili na času. Velikokrat pa se to tiče tudi...

Ribe lajšajo migrene

Dejstvo, da je prehranjevanje z ribami dobro za naše srce, je znano že zelo dolgo. Nedavno tega pa so odkrili, da bi ribe lahko pomagale tudi pri lajšanju težav, ki nastopijo z migrenami. Ljudje, ki...

Kaj so trigliceridi in kako jih zmanjšati

O holesterolu slišimo veliko, o trigliceridih, ki enako močno vplivajo na zdravje srca in možganov, pa bore malo. Povezava med trigliceridi in holesterolom je namreč zelo tesno prepletena. Visoka...

Vpliv sladkorja na otrokovo zdravje

Le redkokateri otrok se kdaj naveliča sladkarij. Toda razvajanje s sladkarijami in spodbujanje sladkosnednosti v otroških letih lahko pusti posledice, ki jih bo otrok na svojem zdravju občutil šele...

5 najpogostejših napak ob razstrupljanju telesa

Razstrupljanje telesa ima lahko na naše zdravje izjemne pozitivne učinke. Toda predno se spremembe lotimo, se je priporočeno o procesu razstrupljanja nekoliko podučiti, da se izognemo neprijetnim...

S hojo nad odvečne kilograme

Povprečen človek med 18. in 64. letom bi moral tedensko opraviti vsaj 150 minut zmerne aerobne vadbe, da bi lahko trdil, da skrbi za svoje zdravje. To znese približno pol ure rekreacije na dan, če...

Kolagen za moške - koristi in načini uporabe

Kolagen je med ženskami postal eno izmed najbolj priljubljenih dopolnil, s pomočjo katerega poskušajo svoji koži in lasem povrniti vitalnost. Uživati ga je moč kot prehransko dopolnilo ali ga na...

Načini za umiritev anksioznosti

Vsakdo tu in tam postane anksiozen. Toda čeprav so strahovi in skrbi, ki pridejo z anksioznostjo, večinoma kratko trajajoči, si je ne glede na to v času trajanja napada tesnobe težko predstavljati...

Propolis

Propolis je visoko hranilen in kvaliteten čebelji proizvod zapletene kemične sestave. Beseda propolis izvira iz grščine, kjer »pro« pomeni obrambo in »polis« skupnost. Dobesedni prevod bi tako...

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Standardna »zahodna« prehrana je običajno znana po tem, da ne skopari s kalorijami. Veliko je pakirane in predelane hrane, ki je pogosto revna s hranljivostjo, vitamini in minerali. Pomanjkanje...

Magnetni kozarec VitaLife – voda za zdravo življenje

Voda je vir življenja, voda je osnova vseh bioloških procesov, ki nasploh omogočajo življenje. Voda je tudi vir zdravja. Kvalitetna pitna voda nam omogoča življenje in predstavlja enega izmed...

Vloga moških na zdravje otrok večja kot mislimo

Ne le mame, tudi moški imajo pomembno vlogo pri zdravju še nerojenega otroka . Na otrokovo zdravje najbolj vpliva starost moškega in način njegovega življenja. Že dolgo vemo, da lahko matere...