Dan je kar nekako prekratek za vse obveznosti, ki jih imamo. Zaradi tega se veliko ljudi odloči pospešiti določene dejavnosti, da bi kar se da prihranili na času. Velikokrat pa se to tiče tudi prehranjevanja. Na žalost je hitro prehranjevanje škodljivo za zdravje, zato je pametno, če način prehranjevanja v takem primeru spremenimo. Upočasnitev prehranjevanja ima velik potencial, da izboljša vaše zdravje in počutje. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj trikov, kako prehranjevanje upočasniti.
Blagodejni učinki počasnega prehranjevanja
Izboljšana prebava
Prebava je kompleksen sklop hormonalnih signalov, ki se prepletajo med črevesjem in živčnim sistemom. Vse pa se začne v ustih. Žvečenje hrane le-te ne pretvori samo v manjše koščke, temveč se med tem procesom ustvarja tudi slina, ki že kar v ustih prične z izkoriščanjem hranljivih snovi iz hrane. Slina nato pomaga še pri ustvarjanju tekoče mešanice hrane, kar sploh omogoči potovanje hranil v črevesje.
Če jeste prehitro, lahko to privede do slabše absorpcije hranil iz hrane. Upočasnitev bo tako izboljšala absorpcijo in posledično vašemu telesu zagotovila preskrbo z vsemi potrebnimi hranili. Slaba stvar prehitrega prehranjevanja pa je tudi goltanje zraka, kar lahko pripelje do občutka napihnjenosti.
Pojedli boste manj
Počasno prehranjevanje lahko povežemo z manjšo količino zaužite hrane in posledično izgubo odvečne teže. Temu je tako, ker naši možgani potrebujejo kar 20 minut, da sploh zaznajo in nam sporočijo, da smo pojedli dovolj. V primeru, ko obrok pojemo prehitro, bomo zagotovo pojedli preveč. Z upočasnitvijo prehranjevanja bomo tako možganom pustili čas, da nam sporočijo, ko je bilo hrane dovolj, kar se bo na koncu pričelo poznati tudi na telesni teži in posledično na zdravju.
Večje uživanje ob hrani
Upočasnitev prehranjevanje nam sploh dovoljuje okušanje hrane, kar se pozna v večjem uživanju ob hrani. V modernem svetu, kjer je hrana veliko več kot le nujna potreba za preživetje, je zato velika škoda, če okusno hrano samo »zmečemo« vase in brez čustev dokončamo obrok.
Hrana je povezana s tradicijo in kulturo ter je družbena izkušnja s čutnim užitkom okusa in vonja. Če hrani posvetimo več časa, bo to povečalo zadovoljstvo, ki je povezano z obroki, kar lahko vodi do manjše potrebe po prigrizkih takoj za obroki.
Kako jesti počasneje?
Razumite, kako se počutite
Predno se odločite za dodaten obrok, narediti 5 globokih vdihov in izdihov ter razmislite, kako se počutite. Ste zares lačni ali ste samo žejni ali utrujeni? Se počutite žalostno, veselo, vznemirjeno ali vam je dolgčas? Včasih nismo zares lačni, čeprav mislimo, da smo. V takih primerih so čustva tista, ki nas vodijo do hrane. Če je tako tudi pri vas, potem se v takih trenutkih raje odločite za sprehod, branje knjige ali poslušanje glasbe, kar bo vaše misli odvrnilo od hrane.
Naj bo prehranjevanje izkušnja
Hrano servirajte na krožniku, četudi gre samo za prigrizek. Sedite za mizo in prižgite radio. Mogoče kdaj prižgite tudi kakšno svečo. Če so za mizo tudi drugi, uživajte v druženju in pogovoru. Naj bo prehranjevanje zanimivo in predvsem zadovoljujoče.
Znebite se motenj
Kolikokrat ste se že zleknili na kavč, prižgali televizijo in odprli veliko vrečko čipsa, nato pa če čez nekaj minut ugotovili, da je vrečka že prazna? Prehranjevanje ob gledanju televizije ali brskanju po telefonu vas odvrne od razmišljanja o hrani in koliko je pojeste, zato naj bo na hrani vedno pozornost. V nasprotnem primeru raje niti ne posezite po njej, saj boste zagotovo pojedli več, kot bi želeli.
Uporabite vse čute
Med prehranjevanjem se osredotočite na hrano in ji namenite vse svoje čute. Predno pokusite hrano, jo poglejte z očmi. Rek, da so bile samo oči lačne, pravzaprav niti ni izmišljen. Nato zaprite oči in globoko vdihnite skozi nos. Če se da hrano jesti z rokami, potem jo kdaj pa kdaj tudi jejte tako. Seveda s čistimi rokami. Šele nato zanesite prvi grižljaj v vaša usta in ga okusite. Pri tem ne bodite pozorni samo na okus, temveč tudi na strukturo hrane. Med žvečenjem nikar ne pozabite na vaša ušesa. Hrustljava hrana lahko ustvari zelo prijetno in sproščujočo melodijo za vaša ušesa. Zato naslednjič nikar ne pozabite izkoristite vsega, kar vam hrana ponuja.
Žvečite počasi in med tem odložite pribor
Za žvečenje si vzemite čas. Pred goltanjem naj bo hrana čim bolj tekoča. To vam bo vzelo nekaj časa, zato brez skrbi med žvečenjem odložite pribor. Tako se vam tudi ne bo mudilo dati naslednjega grižljaja v usta. Če jeste z drugimi, potem poskusite svoj ritem uskladiti z najpočasnejšim jedcem. To lahko vzamete tudi kot igro.
Sestavite zdrav krožnik
Če je le možno, kar se da velikokrat sestavite raznovrsten in hranljiv obrok. Za boljši nadzor nad apetitom se pri pripravi osredotočite na beljakovine, saj ravno one izzovejo hormonski odziv, ki nam sporoči, kdaj smo pojedli dovolj. Pomembna so tudi vlakna, saj upočasnjujejo prebavo, zaradi česar se boste dlje časa počutili site. Najlažje jih boste zaužili, če boste v vsak obrok vključili zelenjavo ali sadje.