Sladkorno bolezen lahko omilimo ali celo odpravimo tako, da spremenimo način življenja. Dobro jo lahko obvladujemo z izbiro prave hrane, na primer, če izberemo zelenjavo, losos, jagode, celo rjavi sladkor.
Sladkorni bolniki nimajo dovolj inzulina, posledica tega pa je kopičenje glukoze v krvi, kar povzroča zvišanje ravni sladkorja. Če bolezni ne odkrijemo pravočasno, imamo lahko kasneje težave z očmi, živčevjem in ledvicami. Dolgotrajna bolezen povzroči tudi srčne bolezni in možgansko kap, v najslabšem primeru pa nam lahko celo odstranijo okončine.
Obstajajo različne vrste diabetesa:
• Diabetes tipa 1, pri katerem trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina.
• Diabetes tipa 2, pri katerem se celice ne odzivajo pravilno na inzulin – potencialno lahko povzroči pomanjkanje inzulina v telesu.
• Gestacijski diabetes, ki je pogost pri nosečnicah. Čeprav v družini ni bilo diabetesa in ga tudi na začetku nosečnosti ni, se lahko razvije po prvem tromesečju, ko raven sladkorja v krvi naraste.
• Prediabetes, kjer je raven sladkorja v krvi višja od običajne, vendar ne dovolj visoka, da bi jo lahko imenovali diabetes.
Trsni sladkor in sladkorna
Trsni sladkor je bolj hranljiv kot običajni sladkor. Vsebuje kalcij, železo in druge pomembne minerale. V tem primeru na telo ne vpliva tako kot bel sladkor. Trsni sladkor ima tudi poseben vonj in morda je prav to razlog, da je redkeje v uporabi. Težava se veča zaradi saharoze, ki jo vsebuje trsni sladkor. Trsni sladkor se v telo absorbira počasi, a ne zvišuje ravni sladkorja. Če nimate sladkorne, bi bil rjavi sladkor odličen nadomestek belemu sladkorju. Če pa imate diabetes, se morate izogibati tudi trsnemu sladkorju. Rjavi sladkor ima tudi visok glikemični indeks, sladkorni bolniki pa morajo paziti, da je ta indeks nizek. Rjavi sladkor vsebuje preproste ogljikove hidrate. Razen ključnih hranil so druge sestavine enake kot pri belem sladkorju. Rjavi sladkor ni primeren za sladkorne bolnike in lahko dvigne sladkor v krvi.
Rjavi ali beli sladkor
Če smo pozorni na kalorije, med njima ni veliko razlik. O nečem pa je dobro razmisliti – beli sladkor vsebuje prazne kalorije, trsni sladkor pa je poln hranil (zaradi melase). Melasa je stranski produkt v proizvodnji sladkorja. Iz rafiniranega sladkorja jo odstranijo, v rjavem sladkorju je normalno prisotna. Proizvodnja sladkorja vključuje kristalizacijo, kjer surovina izgubi večino svojih hranil. Pri rjavem sladkorju ni kristalizacije. Rjavi sladkor pomaga čistiti želodec, pljuča in dihalne poti. Slabi učinki kljub vsemu prevladajo.
Najbolje rešitve za sladkorne bolnike
• Redna, a zmerna telesna vadba. Kot vsi vemo, nas redna telesna vadba ohranja zdrave in vitalne. Kuri kalorije in pomaga normalizirati ravni sladkorja v krvi.
• Zdravo prehranjevanje. Prehranjujmo se v skladu z navodili zdravnika. Jejmo več hrane z vlakninami in se izogibajmo hrani z visokim glikemičnim indeksom.
• Prenehanje kajenja. Če smo kadilec, je čas, da s škodljivo navado prenehamo. Kajenje lahko poslabša številne zaplete sladkorne bolezni. Te lahko vključujejo bolezni srca, možgansko kap, bolezni ledvic, poškodbe živcev in celo očesne bolezni (kar vodi do trajne slepote).
• Načrtovanje rednih testov. Vsako leto načrtujmo najmanj dva do tri preglede pri zdravniku. To nam bo pomagalo pri nadaljnjem zdravljenju.
• Manj stresa. Stres lahko izzove sladkorno bolezen in povzroči zanemarjanje rutine, ko bolezen že imamo. Stresni hormoni lahko, če so prekomerno stimulirani, preprečijo optimalno delovanje inzulina. Seznanimo se s sprostitvenimi tehnikami in si privoščimo dober spanec.