Grenčine, flavonoidi, lupulin, smole, eterično olje z kariofilenom, linalool, mircen, različne kisline, čreslovine, holin in alfa in beta hmeljeva kislina delajo hmelj nadvse zdravilen in uporaben v kuhinji.
Čaj za živce
Naredimo si mešanico: 40 g hmeljevih storžkov, 30 g svetov zravilnega jegliča, 10 g listov melise, 10 cvetov sivke, 10 g materine dušice. Čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati od 8 do 10 minut. Čaj precedimo in osladimo z kostanjevim medom. Čaja popijemo dve skodelici na dan po požirkih.
Čaj za pomirjanje želodca
Potrebujemo: 30 g hmeljevih storžkov, 30 g korenine kolmeža, 15 g cvetov kamilice, 15 g listov melise, 10 g zeli tavžentrože. Čajno zmešanih zelišč prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 15 minut, precedimo. Čaj pijemo po 1 skodelico 3 krat na dan po vsakem obroku.
Čaj pri nespečnosti
Potrebujemo: 25 g hmeljevih storžkov, 25 g listov melise, 20 g zeli sivke, 20 g zeli materine dušice in 10 g korenine baldrijana. Čajno zmešanih zelišč prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 15 minut, precedimo. Čaj osladimo s kostanjevim medom, pijemo ga 1 skodelico 30 minut pred spanjem.
Foto in opis receptur, Borut Cerkvenič