Boreč, buraža, poraga, zdravilna boraga. Vse to so imena za navadno borago, enoletnico, ki bo junija začela cveteti. Rastlina, ki jo pri nas gojijo, se je iz vrta preselila tudi v divjino, k nam pa je prišla iz Sredozemlja ali Male Azije. Divje v naravi raste po nasipih, ob poteh, na smetiščih in drugih prostorih, pravi Borut Cerkvenič Crga, ki je pripravil nekaj okusnih receptov iz borage.
Sluzi, čreslovine, asparagin, vitamin C, karotin, eterično olje, tanin in saponin so snovi, ki pospešujejo odvajanje vode, pomagajo pri boleznih ledvic in mehurja, čistijo kri, pomagajo pri živčni slabosti in pri živčnem utripanju srca. Uporabimo jo lahko za juhe, prikuhe, solato, začimbe.
Čaj pri živčnem utripanju srca
1 čajno žličko posušene zeli s cvetovi prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati šest minut. Precedimo, osladimo ga z kostanjevim medo. Pijemo ga trikrat krat na dan po eno skodelico.
Cvetni čaj
Potrebujemo: 12 g posušenih cvetov boreča in 3 dl vode
Cvetove prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Nato odcedimo in osladimo s sladkorjem ali medom. Čaj pomaga pri bronhialnih težavah.
Osvežujoč napitek
Potrebujemo: 10 cvetov boreča, 5 - 6 mladih listov boreča, 4 limone, 20 dag sladkorja, 1 liter vode
V stekleni vrč dajmo cvetove in liste in jih zalijemo s predhodno pripravljeno limonado. Napitek dobro ohladimo ali v njega dajmo kocke ledu in postrezite ob vročem vremenu.
Solata
Potrebujemo: 2 kumarici, 5 jajc, pest mladih listov boreča, limonin sok, olje, sol
Kumarice očistimo in narežimo na tanke kolobarje. Dajmo jih v posodo za solato, posolimo in prelijemo z oljem in limoninim sokom. Dodajmo na drobno narezane mlade liste boreča. Trdo kuhana jajca očistimo in narežimo na kolutiče, razporedimo jih okoli solate, posolimo in nakapamo z limoninim sokom.
Losion proti ekcemom
10 žlic narezanih lističev borage prelijemo z skodelico vrele vode, pustimo stati tri tedne, večkrat pretresemo. V dobljeno tekočino umešamo alkohol. Večkrat na dan nanesemo losion na obraz, kjer so akne.
Opis, slike in recepture pripravil: Borut Cerkvenič-Crga