Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno vitamina C in posledično krepi naš imunski sistem, le redko kdo pozna tudi njene druge zdravilne učinke. Te bomo opisali v nadaljevanju in dodali še kakšen uporaben nasvet za njeno uporabo.

Zdravilni učinki limone

Limone so izjemen vir vitamina C. Že ena zaužita limona zadosti polovici priporočenega dnevnega vnosa tega zelo pomembnega vitamina. Vitamin C je močan antioksidant, ki podpira naš imunski sistem. Antioksidanti pomagajo pri preprečevanju oksidativnih poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali, in igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni. Številne študije so pokazale, da povečan dnevni vnos antioksidantov deloma zmanjšuje tveganje za pojav številnih vrst rakotvornih obolenj. Opazovalne študije so odkrile, da povečano uživanje citrusov, denimo limon, znižuje tveganje za pojav raka dojk, črevesja in slinavke. Limone so lahko odličen dodatek k dieti bogati z antioksidanti, s katero želimo ohraniti vitalnost in preprečiti pojav ter razvoj številnih kroničnih bolezni.

Limona vsebuje veliko folne kisline, ki je pomembno hranilo za ohranjanje zdravih celic, razvoj otroka v maternici in krepljenje kardiovaskularnega sistema. Ena velika limona vsebuje za približno 14 % vseh dnevnih potreb po folni kislini.

Načini uporabe in recepti

Kot solatni preliv

Limonin sok lahko služi kot slasten dodatek k skoraj kateremukoli solatnemu prelivu. V posodo s pokrovom dodajte svež limonin sok, olivno olje, kis, gorčico, morsko sol in drobnjak. Vse skupaj dobro pretresite in solatni preliv je pripravljen.

Kot začimba za svežo ribo

Če boste ribo začinili z limono, ta ne bo potrebovala še dosti ostalih začimb. Limona in rožmarin ter 30 minutno pečenje.

Žitarice

Nekoliko nevsakdanja uporaba, vendar nam lahko zaupate, da bodo okusi neverjetni. Za kakšen recept z limono pobrskajte po spletu.

Testenine

Za okusne testenine le-te pomočite v mešanico olivnega olja, limoninega soka, naribane limonine lupinice, soli, popra in parmezana. Vse skupaj pa še nadgradite z vašo najljubšo zelenjavo in virom beljakovin.

Dodatek k pijači

Limono narežite na krhlje, katere dodajte v gazirano vodo za še bolj osvežujoč okus. Preprost način brez umetnih ojačevalcev okusa.

Proti rjavim lisam na sadju

Iz limone iztisnite sok in ga pokapajte po že narezanem sadju. Na tak način boste preprečili porjavelost.

Konzervirane limone

Konzervirane limone imajo blažji okus in se jih lahko uporabi v različnih jedeh. Limone konzervirate tako, da jih narezane in olupljene dodate v steklen kozarec, v katerega do vrha nasujete sol. Po mesecu dni so limone pripravljene za uživanje.

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko (Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi izumrl med ledeno dobo, ga je v začetku 18. stoletju tukaj ponovno nasadil nemški zdravnik in botanik Kaempfer. Dvokrpi ginko igra pomembno vlogo v tradicionalni kitajski medicini, kjer ga za blažitve glavobolov, krepitev spolne sle in za umiritev uporabljajo že stoletja. V Evropi se ga ceni predvsem zaradi njegovih pozitivnih učinkov na miselne sposobnosti. Globalno pa dvokrpi ginko velja za eno izmed najbolj raziskovanih zelišč in za največkrat uporabljeno zel, ki skrbi za zdravje možganov.

Bogat z antioksidanti

Dvokrpi ginko je bogat z različnimi hranili. Glavni dve sestavini pa predstavljajo terpeni in flavonoidi, ki imajo ogromno antioksidantnih lastnosti. Antioksidanti so zelo pomembni za naše zdravje, saj nam zagotavljajo zaščito pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, in preprečujejo poškodbe tkiva, DNK in celic. Antioksidanti med drugim tudi upočasnjujejo proces nastajanja in razvijanje bolezni, ki so povezane s staranjem.

Za zdravo cirkulacijo krvi

Naše telo je prepredeno s približno 96 000 kilometri žil, ki so zaslužne za vsak gib, ki ga izvedemo. Z zavedanjem pomena našega ožilja, se moramo zavedati tudi pomena ohranjanja le-tega zdravega in brezhibno delujočega. Slaba cirkulacija krvi namreč pomeni, da določene telesne celice niso oskrbljene z zadostno količino kisika in hranil, ki jih prenaša kri. Na srečo obstajajo številni načini, s katerimi lahko cirkulacijo krvi izboljšamo. Med te spada redno kontroliranje krvnega tlaka, redna rekreacije in zadostna hidracija. Za boljše ožilje pa lahko poskrbi tudi dvokrpi ginko. Raziskave so pokazale, da zelišče spodbuja cirkulacijo krvi in podpira zdravje žilnih sten.

Ohranja zdravo funkcionalnost možganov

Tudi zdravje možganov je nekaj, na kar velja paziti. Možgani zavestno in podzavestno omogočajo vse telesne funkcije, nam pomagajo razumevati, dovoljujejo delo, igro in počitek ter nam pomagajo pri interakciji s svetom. Dvokrpi ginko naravno spodbuja možganske funkcije in s tem omogoča, da se te izvajajo brezhibno. Velja za nootropik, saj zelišče podpira zdravje možganov, tako da naravno spodbuja cirkulacijo krvi v možgane. Določene raziskave so odkrile, da uživanje dvokrpega ginka izboljšuje socialno vedenje in podpira zdravje možganov pri dementnih bolnikih.

Kognitivno zdravje

Izboljšana cirkulacija krvi v možganih je lahko dobrodošla tudi pri sicer zdravih posameznikih, ki s cirkulacijo krvi nimajo težav. Raziskave so pokazale, da lahko dvokrpi ginko na naraven način izboljša spomin in kognitivno hitrost oziroma sposobnost, da informacije predelamo hitreje, ne glede na to, ali so te vizualne, zvočne ali v gibanju.

Zdravje cerebrovaskularnega sistema

Cerebrovaskularni sistem se nanaša na žile, ki v možgane dovajajo kri, kakor jo tudi iz njih odvajajo. Ko se ta sistem sooči z napako, recimo anevrizmo ali možgansko kapjo, se zatem najpogosteje pojavijo doživljenjski simptomi, ki močno vplivajo na naše življenje. To so lahko motnje govora, čustvene težave, težave s spominom, spremembe osebnosti itd. Uživanje dvokrpega ginka dokazano izboljšuje zdravje cerebrovaskularnega sistema in posledično zmanjšuje možnost za pojav napak v njem, kot je že predhodno omenjena možganska kap.

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s stranskimi učinki ali celo s poslabšanjem simptomov. Odgovor na vprašanje, zakaj je temu tako, se skriva v različnosti vsakega črevesja. Obstaja namreč veliko različnih vrst probiotikov in vsaka izmed njih preprosto ne ustreza vsakemu črevesju. Ko črevesje ne prenese določene vrste probiotikov, pa se ravnovesje v njem poruši. Za boljše razumevanje probiotikov in v izogib njihovim stranskim učinkom si lahko v nadaljevanju preberete več o njih.

Običajni stranski učinki probiotikov

Večina priobiotičnih dopolnil vsebuje kombinacijo koristnih bakterij in kvasovk iz različnih virov. Tudi fermentirana hrana, kot je na primer jogurt, vsebuje probiotike, ki igrajo pomembno vlogo v procesu fermentacije.

Ko zaužijemo probiotike, ti pridejo v kontakt s telesnimi mikrobi. Teh je nešteto mnogo, še posebno v črevesju. Te interakcije imajo običajno koristne učinke, vendar lahko povzročijo tudi:

  • prebavne težave,
  • napihnjenost,
  • pline,
  • žejo in
  • zaprtje.

Fermentirana hrana lahko v določenih primerih sproži alergije ali glavobole. Predvsem tistim, ki so občutljivi na amine, kot je denimo histamin. Določene vrste probiotikov lahko omenjeno biološko snov v črevesju povišajo, kar lahko pripelje do alergijskih reakcij.

Ali so probiotiki nevarni?

Zdravi ljudje so običajno sposobni uživati probiotike, ne da bi se srečali s kakšnimi stranskimi učinki ali imeli dolgotrajne težave. Stranski učinki, kot je napihnjenost, se običajno rešijo v tednu ali dveh od začetka jemanja dopolnil, saj se v tem času telo privadi na novo vrsto mikrobov, ki jih vnašamo v telo.

Ne glede na vse pa strokovnjaki priporočajo izogibanje probiotičnim dopolnilom, če:

  • imate oslabljen imunski sistem,
  • trpite za ali okrevate po kakšni resni bolezni ali
  • se soočate s preveliko količino bakterij v tankem črevesu.

Oslabljen imunski sistem povečuje tveganje za pojav stranskih učinkov probiotikov. Namesto, da bi ti v črevesju ustvarili ravnovesje, mikrobi povzročijo infekcije. V takšnih primerih se je pametno posvetovati z zdravnikom, ki bo pravilno odredil dozo probiotikov, ki jo lahko zaužijete brez pojava stranskih učinkov.

Če imate v tankem črevesu preveč bakterij, se ob uživanju probiotikov stvari samo še poslabšajo, kar se v tem primeru odraža v še večjem številu bakterij. Pri tej težavi je boljše uživati probiotike na osnovi kvasa, saj se ta v tankem črevesu ne more nenadzorovano namnožiti.

Kako zmanjšati stranske učinke probiotikov?

Najboljši način, da tveganje za pojav stranskih učinkov zmanjšate na minimum, je, da začnete z manjšimi dozami. Več ni nujno boljše. Večina ljudi ne potrebuje ogromnih količin zaužitih mikrobov, da bi se poznali pozitivni učinki probiotikov.

Kakšna je torej najprimernejša doza? Moč dopolnil se meri v količini nastalih enot, kar lahko najdete napisano na embalaži. Doze med 10 in 20 milijard omenjenih nastalih enot so običajne za odrasle ljudi, medtem ko se pozitivni učinki lahko poznajo že pri 1 milijardi.

Toda število mikrobov ni vedno edino merilo, saj pomembno vlogo igra tudi vrsta probiotika. Številne raziskave so odkrile unikatne učinke skoraj vsake vrste probiotikov, zaradi česar lahko za vaše specifične težave poiščete točno vrsto probiotika. Na tak način boste dosegli najboljše rezultate.

Zapomnite si, da je za najboljše rezultate potrebno probiotike uživati na prazen želodec z veliko vode. Pomembno je tudi slediti priloženim navodilom ali za nasvet vprašati zdravnika.

Dodatna previdnost ne škodi

Predno pričnete z uživanjem probiotičnih dopolnil, se prepričajte, da je vrsta probiotika, ki si ga želite, dejansko v embalaži. Probiotiki namreč ne potrebujejo strokovnih odobritev, predno se znajdejo na policah v trgovini, zato določeni izdelki preprosto niso kvalitetni. Pri nakupovanju zato nekaj več pozornosti namenite iskanju priznanih in kvalitetnih proizvajalcev, ki bodo s certifikati upravičevali kvaliteto ponujenih probiotikov.

Probiotike uživajte varno

Najverjetneje boste morali preizkusiti nekaj različnih probiotikov, predno boste našli tiste, ki vam ponujajo največ koristi brez stranskih učinkov. Določena podjetja lahko to delo storijo za vas. Na podlagi zdravniških izvidov vašega črevesja ustvarijo seznam probiotikov, ki vam ustrezajo. Toda to je nekoliko novejši koncept, ki zaradi tega veliko stane, zato vam preizkušanje različnih vrst probiotikov ne uide.

Če stranski učinki probiotikov trajajo več tednov, z njihovim uživanjem nemudoma prenehajte. Predno izdelek zamenjate z drugim, počakajte, da simptomi izginejo. Če se to ne bo zgodilo ali se bo vaše stanje poslabšalo, nemudoma obiščite osebnega zdravnika.

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od slednjega se loči po tem, da je govora samo o prehrani in ne o drugih izdelkih, ki so tako ali drugače povezani z živalmi. Z začetkom prehranjevanja, ki temelji izključno na rastlinah, storimo veliko dobrega. Med drugim izboljšamo svoje zdravje in vitalnost, varujemo planet in ustvarjamo bolj sočutno okolje. Ker pa je takšna sprememba načina življenja zelo velika, saj konec koncev govorimo o nujni življenjski potrebi – hrani, so začetki velikokrat težki, zaradi česar je potrebno veliko volje, informacij, radovednosti in pozitive, da obstanemo na začrtani poti. Prehod na izključno rastlinsko prehrano bo morebiti lažji ob upoštevanju naslednjih 6 točk.

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za zdravljenje ran. Toda večina zdravilnih učinkov se navezuje le na organski med.

Preberite še več člankov - Prehrana

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...