Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od slednjega se loči po tem, da je govora samo o prehrani in ne o drugih izdelkih, ki so tako ali drugače povezani z živalmi. Z začetkom prehranjevanja, ki temelji izključno na rastlinah, storimo veliko dobrega. Med drugim izboljšamo svoje zdravje in vitalnost, varujemo planet in ustvarjamo bolj sočutno okolje. Ker pa je takšna sprememba načina življenja zelo velika, saj konec koncev govorimo o nujni življenjski potrebi – hrani, so začetki velikokrat težki, zaradi česar je potrebno veliko volje, informacij, radovednosti in pozitive, da obstanemo na začrtani poti. Prehod na izključno rastlinsko prehrano bo morebiti lažji ob upoštevanju naslednjih 6 točk.

  1. Jasni cilji in motivacija

Kaj vas motivira pri vaši spremembi? Jasno določeni cilji nam kažejo smer in naši odločitvi dajejo pomen. To je predvsem pomembno v težkih trenutkih, ko v glavo zaide kakšen dvom. Ste se za rastlinsko prehrano odločili zaradi okrevanja po bolezni? Ali bi radi pomagali planetu in storili pozitivne spremembe? Tak ali drugačen razlog zapišite na kos papirja in ga nalepite na vidno mesto, na hladilnik na primer, da vas bo vedno spominjal na vaše zastavljene cilje in vas motiviral.

  1. Preučite vaš življenjski slog

Nekdo, ki rad kuha in odkriva nove recepte, bo pri prehodu na rastlinsko prehrano ubral popolnoma drugačno pot kot nekdo, ki je zelo zaseden in največkrat poseže po hitri hrani. Nobena začetna točka ni napačna, le poznati jo je treba in od tam pričeti s spremembo. Ne glede na to, ali si želite svoje obroke pripravljati sami ali boste raje posegli po že pripravljenih, imejte v mislih čim manj predelane rastlinske izdelke, ki se čim manj razlikujejo od osnove.

  1. Odkrijte, kaj imate radi

Sadje, zelenjava, gomolji, stročnice, oreščki, semena, žita itd. sestavljajo rastlinsko prehrano. Možnosti je zares ogromno, vendar se boste na začetku počutili zmedeno. Sploh tisti, katerih prehrana je prekomerno bazirala na mesu in mlečnih izdelkih. Na srečo na trgu obstaja že veliko rastlinskih »alternativ«, ki zlahka nadomestijo ali celo presežejo meso in mlečne proizvode. Zaradi vse večje ozaveščenosti ljudi se trg veganskih izdelkov širi, na vas pa je, da odkrijete tiste, ki vam ustrezajo. Na spletu obstaja tudi ogromno receptov, ki jih je vredno preizkusiti.

  1. Naredite plan

Kako želite začeti? Ne glede na to, ali želite s prehodom na rastlinsko prehrano začeti postopoma ali boste kar čez noč umaknili vse, kar ni rastlinsko, je plan vedno dobrodošel. Najprej iz jedilnika pričnite izločati hrano, ki je ne jeste pogosto. Nato list razdelite na polovico in na eno stran zapišite hrano, ki jo jeste pogosto, medtem ko na drugo zapišete rastlinske nadomestke za le-to.

Ne mislite si, da morate že pred začetkom vedeti vse. Toda več informacij, kot imate, lažje se boste znašli, ko si boste zaželeli kaj živalskega. Čim več berite in na tak način boste zagotovo našli številne zamenjave za predhodno konzumirano hrano.

  1. Ostanite radovedni in odprti

Odprtost vam bo zagotovo olajšala prehod na rastlinsko prehrano. Če boste ob prehodu razmišljali na način, česa vse »ne morete« jesti, namesto, kaj vse »lahko jeste«, si boste situacijo zelo otežili. Z radovednostjo in odprtostjo boste spoznali nove vrste hrane, ki ste jih prej zaradi osredotočenosti na meso spregledali.

Dejstvo je, da so k predelani hrani velikokrat dodane razne kemikalije, sladkorji in ojačevalci okusa, ki popolnoma spremenijo naraven okus in vonj mesa ali mlečnih izdelkov. Ker pa boste z rastlinsko prehrano naleteli na veliko hrane v svoji primarni obliki, bo to seveda pomenilo šok za vaše brbončice in hrana sprva ne bo delovala tako okusno. Toda sčasoma, ko bo ekstremno predelana hrana že daleč za vami, bosta šele spoznali prave okuse hrane, ki ne vsebuje ničesar nenaravnega, kar bi lahko škodovalo vašemu zdravju. To je tista prava hrana!

  1. Jejte mavrico

Več barv, kot boste zaužili, bolj zdrava in uspešna bo rastlinska prehrana. Raznolikost vas bo naredila bolj zadovoljne, kakor boste tudi zaužili veliko različnih prehranskih dopolnil, ki bodo prispevala k vašemu zdravju.

Preberite še več člankov - Prehrana

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...

8 koristi špinače

Špinača je bila superhrana, še preden so izumili ta termin! Jedel jo je risani junak Popaj. Špinača mu je dala moč, mišice pa so se spremenile v tornado energije. Špinača vsebuje več hranil kot...

Sveta Hildegarda: Začimbe za zdravje

Mešanica začimb s komarčkom To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k...

Kdaj ne jem?

Se odložate za post, pa ne veste, kako bi začeli? Bi se radi prekinitveno postili, pa ne veste ali boste zdržali? Če se odločate za kratek post, vam bo v veliko pomoč revija Misteriji, v kateri v...