Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno vitamina C in posledično krepi naš imunski sistem, le redko kdo pozna tudi njene druge zdravilne učinke. Te bomo opisali v nadaljevanju in dodali še kakšen uporaben nasvet za njeno uporabo.

Zdravilni učinki limone

Limone so izjemen vir vitamina C. Že ena zaužita limona zadosti polovici priporočenega dnevnega vnosa tega zelo pomembnega vitamina. Vitamin C je močan antioksidant, ki podpira naš imunski sistem. Antioksidanti pomagajo pri preprečevanju oksidativnih poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali, in igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni. Številne študije so pokazale, da povečan dnevni vnos antioksidantov deloma zmanjšuje tveganje za pojav številnih vrst rakotvornih obolenj. Opazovalne študije so odkrile, da povečano uživanje citrusov, denimo limon, znižuje tveganje za pojav raka dojk, črevesja in slinavke. Limone so lahko odličen dodatek k dieti bogati z antioksidanti, s katero želimo ohraniti vitalnost in preprečiti pojav ter razvoj številnih kroničnih bolezni.

Limona vsebuje veliko folne kisline, ki je pomembno hranilo za ohranjanje zdravih celic, razvoj otroka v maternici in krepljenje kardiovaskularnega sistema. Ena velika limona vsebuje za približno 14 % vseh dnevnih potreb po folni kislini.

Načini uporabe in recepti

Kot solatni preliv

Limonin sok lahko služi kot slasten dodatek k skoraj kateremukoli solatnemu prelivu. V posodo s pokrovom dodajte svež limonin sok, olivno olje, kis, gorčico, morsko sol in drobnjak. Vse skupaj dobro pretresite in solatni preliv je pripravljen.

Kot začimba za svežo ribo

Če boste ribo začinili z limono, ta ne bo potrebovala še dosti ostalih začimb. Limona in rožmarin ter 30 minutno pečenje.

Žitarice

Nekoliko nevsakdanja uporaba, vendar nam lahko zaupate, da bodo okusi neverjetni. Za kakšen recept z limono pobrskajte po spletu.

Testenine

Za okusne testenine le-te pomočite v mešanico olivnega olja, limoninega soka, naribane limonine lupinice, soli, popra in parmezana. Vse skupaj pa še nadgradite z vašo najljubšo zelenjavo in virom beljakovin.

Dodatek k pijači

Limono narežite na krhlje, katere dodajte v gazirano vodo za še bolj osvežujoč okus. Preprost način brez umetnih ojačevalcev okusa.

Proti rjavim lisam na sadju

Iz limone iztisnite sok in ga pokapajte po že narezanem sadju. Na tak način boste preprečili porjavelost.

Konzervirane limone

Konzervirane limone imajo blažji okus in se jih lahko uporabi v različnih jedeh. Limone konzervirate tako, da jih narezane in olupljene dodate v steklen kozarec, v katerega do vrha nasujete sol. Po mesecu dni so limone pripravljene za uživanje.

Preberite še več člankov - Prehrana

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...