Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti telesne potrebe, ki se od posameznika do posameznika razlikujejo. Nekdo, ki cel dan sedi, potrebuje manj hrane od nekoga, ki je profesionalni športnik.

Lakota in metabolizem se razlikujeta med ljudmi, zato je pri pogovoru o prehrani pomembno upoštevati številne dejavnike, da bi odkrili, kaj najbolje ustreza nekomu. Število obrokov je tako odvisno od urnika, nivoja aktivnosti, količine energije in seveda od lakote. Nekateri ne marajo velikih obrokov in tako raje jedo večkrat po manjše količine. Medtem ko drugi prisegajo na 3 obroke, v času med njimi pa posežejo po prigrizku ali dveh. Noben izmed naštetih primerov ni napačen in za določene posameznike deluje odlično.

Zanimivost

Izvor 3 glavnih obrokov je zelo zanimiv. Angleški pomorščaki, ki so odkrivali in naseljevali Ameriko, so bili mnenja, da so bolj civilizirani od domorodcev. Slednji so jedli takrat, ko so bili lačni, Angleži pa so si postavili omejitve in prehranjevanje omejili na 3 glavne obroke. Čigav način je bil boljši, presodite sami. Ukalupljanje pa vsekakor nikoli ni bil najboljši način za nič, kaj šele za prehranjevanje.

Kdaj jesti?

Najpomembneje je spoznati svoje telo in njegove potrebe. Ta preizkus lahko pričnemo tako, da jemo na vsake 3 do 4 ure. Od te začetne točke pa pričnemo opazovati raven lakote. Če spoznamo, da postanemo lačni še predno minejo 3 do 4 ure, potem od tega časa odštejemo 1 uro. V primeru, ko oseba ne čuti lakote niti po 4 urah, pa naj do naslednjega obroka doda še 1 uro. Prehranjevanje na vsake 3 do 4 ure med drugim tudi ohranja zdravo raven sladkorja v krvi in trebuhu pomaga prebaviti hrano, kar se da učinkovito.

Čeprav se bodo prehranjevalne navade iz dneva v dan spreminjale in noben dan ne bodo popolnoma enake kot prejšnji, je urnik prehranjevanja zagotovo koristen. Telo se bo z njim navadilo na čas prehranjevanja in tako se bo tudi občutek lakote slej kot prej prilagodil urniku. Le-tega pa seveda prilagodite svojim telesnim potrebam.

Kvaliteta

Manj, kot je hrana predelana, boljša je za vas in vaše zdravje. Telesu zagotovite veliko vlaknin, ki jih vsebuje sadje, zelenjava, oreščki, stročnice in semena. Kvalitetne beljakovine vas bodo dlje časa nasitile, medtem ko bodo zdrave maščobe zagotovile dolgotrajno energijo. Pri ogljikovih hidratih pa pazite, da ti ne bodo samo v obliki sladkorjev.

Kvantiteta

Tudi če je hrana zdrava, bo v prevelikih količinah negativno vplivala na vaše zdravje. Pri prehranjevanju se osredotočite na sadje in zelenjavo, beljakovine in ogljikovi hidrati pa naj predstavljajo le podporo. Sadje in zelenjava bi po mnenju številnih strokovnjakov morala predstavljati kar polovico vsakega krožnika, beljakovine in ogljikovi hidrati pa vsaki po četrtino. Ne pozabite pa, da četudi je vaša želja izguba kilogramov, nikoli ne posezite po stradanju. Prehranjujte se normalno, le razporeditev beljakovin, maščob in hidratov nekoliko spremenite.

Preberite še več člankov - Prehrana

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...