Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno razvijejo še druge, resnejše bolezni, na primer rak ali sladkorna bolezen. Da bi zmanjšali tveganje za nastanek bolezni, uživajmo nekatere od naslednjih vrst hrane …

Jabolka

Jabolka imajo veliko kvercetina, antioksidanta, ki zmanjšuje vnetja. Raziskave kažejo, da so jabolka uspešna v boju proti visokemu krvnemu tlaku, zmanjšujejo tveganje za raka, se borijo proti infekcijam in tako naprej. Jabolka pomagajo hujšati, saj imajo malo kalorij in veliko vlaknin.

Borovnice

Borovnice niso le sladke, ampak imajo veliko antioksidantov. Vsak teden pojejmo tri do štiri skodelice borovnic. Borovnice imajo tudi številne druge zdravstvene koristi; izboljšujejo zdravje srca, preprečujejo infekcije urinarnega trakta, izboljšujejo vid in mnogo več.

Divji losos

Divji losos ima veliko omega-3 maščob in proteinov. Raziskave kažejo, da losos zmanjšuje vnetja in pomaga uravnavati inzulin.

Špinača

Špinača je hranilo in odličen vir rastlinskih steroidov, ki dokazano pospešujejo metabolizem in znižujejo ravni inzulina.

Zeleni čaj

Študije kažejo, da zeleni čaj spodbudi metabolizem. Zeleni čaj vsebuje tein, sestavino, ki znižuje sproščanje kortizola (stresnega hormona). Vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki zmanjšujejo vnetje in znižujejo tveganje za nastanek bolezni.

Avokado

Avokado je eden od najbolj zdravilnih sadežev na svetu. Ima veliko zdravih maščob in vlaknin. Avokado zmanjšuje tvorjenje estrogena in dvigne ravni testosterona. Izboljšuje splošno zdravje. Ima veliko kalorij, zato ga jejmo le občasno oziroma največ četrtino dnevno.

Mandlji

Mandlji uravnavajo sladkor v krvi in s tem tveganje za sladkorno bolezen tipa II. Mandlji znižujejo slab holesterol v telesu. Ker imajo veliko kalorij, jih jejmo zmerno.

Brokoli

Brokoli vsebuje naravno komponento glukozinolat, ki pomaga zmanjšati tveganje za raka, povezanega z estrogenom. Skodelica brokolija zadošča za dnevne potrebe po vitaminu C. Brokoli ima tudi veliko kalija, kalcija in magnezija. Ti minerali izboljšujejo mišične funkcije in jačajo kosti.

Laneno seme

Laneno seme ima veliko antioksidantov, vlaknin in zdravih maščob. Cela lanena semena prehajajo skozi črevesje, ne da bi se prebavila, zato jih moramo pred uporabo zmleti.

Koren mace

Koren mace ima veliko mineralov in maščobnih kislin. Užijemo jo v obliki kapsul ali prahu. Da bi dosegli želeno telesno težo, moramo najprej uravnati hormone in zmanjšati vnetje.

Preberite še več člankov - Prehrana

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...