Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali za potrebno hrano odpotovati zelo daleč. Gre namreč za osnovna živila, ki pa bodo znatno izboljšala vašo prebavo in zdravje na sploh.

Kaj so vlaknine?

Izraz »vlaknine« se nanaša na rastlinsko hrano, ki je naše telo ne zmore prebaviti ali absorbirati. Vlaknine lahko najdemo v zelenjavi, oreščkih, sadju, žitih itd. So zelo pomembno hranilo, zaradi česar je njeno uživanje nujno. Za razliko od preprostih ogljikovih hidratov, ki jih naše telo pretvori v glukozo za hiter dostop do energije, so vlaknine neprebavljiv ogljikov hidrat, ki podpira ustrezno absorpcijo drugih hranil. Vsakodnevno uživanje zadostne količine vlaknin bo ohranilo uravnotežen črevesni mikrobiom in poskrbelo za zdrav prebavni trakt.

Koristi vlaknin

Vlaknine so ključno hranilo, ko je govora o zdravem črevesju. Odgovorne so za ogromno prebavnih procesov, ki posledično vplivajo na celotno zdravje in dobro počutje. Brez vlaknin naše črevesje preprosto ne bi zmoglo ustrezno predelati zaužite hrane. Sčasoma pa bi se lahko pojavile še številne črevesne težave in bolezni.

Vlaknine so dobre, ker:

  • pomagajo, da se po obroku počutimo site in zadovoljne.
  • znižujejo raven slabega holesterola.
  • pospešujejo metabolizem.
  • ohranjajo kožo svežo in zdravo.
  • zmanjšujejo tveganje za pojav srčnožilnih bolezni

Priporočen dnevni vnos

Priporočen dnevni vnos vlaknin je približno 14 gramov na 1000 kalorij. To za povprečnega odraslega moška znese približno 38 gramov vlaknin na dan in za žensko 25 gramov.

Kako vedeti, kdaj zaužijemo premalo vlaknin?

Obstaja nekaj znakov, na podlagi katerih lahko ocenimo, da naša prehrana vsebuje premalo vlaknin. Glavni znak je vsekakor zaprtje. Brez konstantnega izločanja blata se lahko hitro pojavijo simptomi izčrpanosti, saj se v telesu kopiči strupeni odpad. Na tak način se tudi poveča tveganje za razvoj hemoroidov. Stvari se lahko sčasoma poslabšajo do te mere, da oseba preprosto ni več zmožna nadzirati izločanja blata. Simptomi, ki se pojavijo ob pomanjkanju zaužitih vlaknin, so še:

  • zaprtje,
  • težave s krvnim sladkorjem,
  • večni občutek lakote,
  • pridobivanje telesne teže.

Hrana bogata z vlakninami

Oreščki in semena
Chia semena, sezamova semena, bučna semena, sončnična semena, mandlji, orehi itd.

Žitarice
Rjavi riž, bulgur, kvinoja, polnozrnati kruh, farro, oves itd.

Sadje
Jabolka z olupkom, banana, jagode, maline, hruške z olupkom, mango itd.

Zelenjava
Zeleni grašek, korenček, rdeča redkvica, brokoli, špinača, artičoke, krompir z lupino itd.

Stročnice
Čičerika, črni fižol, tempeh, leča itd.

Preberite še več člankov - Prehrana

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...

Kumarice preprečujejo rane na želodcu

Kisle kumarice večinoma uporabljamo kot prilogo, a njihova največja moč se pokaže, če jih jemo samostojno. Kumarice imajo veliko vitaminov, malo maščob in veliko vlaknin, bogate so z železom,...

Hrana za dolgoživost

Kdo ne bi želel dočakati sto let ali več in se ob tem počutiti energičnega in sposobnega kot pri petdesetih ali šestdesetih. Bernardo LaPallo iz Arizone, ki je lani dočakal 114 let, je prisegal na...

Z medom nad tegobe

Načinov uporabe medu je ogromno. Imenujejo ga tudi nektar bogov, saj ga lahko uporabljamo kot mazilo za rane, sirup proti kašlju, zdravilo proti raku, zdravilo za bronhitis in na številne druge...

Limona za kis, bučke in še kaj

Limona, bogata z vitaminom C ni dobra le v limonadi, ampak tudi drugje na krožniku. Lako pa na primer iz nje naredite tudi kis in olje. Kis in olje 5 svežih listov citronke za 14 dni namočimo v ½...

Vrtni šetraj na krožniku

Kaj pa če bi si kdaj privoščili šetraj? Ker ga imamo doma, ker je zdrav, pa tudi izjemno okusen, če ga pripravimo takole... Namaz s šetrajem Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici...

Olive na krožniku

Navadna oljka (Olea europaea) je znana po tem, da koristi vsem, ki imajo visok krvni tlak. A to še ni vse! Pospešuje presnovo, pomaga pri vnetju želodčne in črevesne sluznice ter tankega črevesa,...

Cikorija: kavni nadomestek, ki zdravi sladkorno, zaprtje in osteoartritis

Če ne morete zdržati brez jutranje kave, a se bojite, da bi v telo vnesli preveč kofeina, je morda cikorija tisto, kar iščete. Ta popularni kavni nadomestek ni le okusen jutranji napitek, ampak ima...

Sladki pelin razbije raka

Sladki pelin je najbolj iskana rastlina, ki deluje v boju zoper najbolj nasilne oblike raka. Je tudi pomoč pri preprečevanju vročičnih stanj pri prehladu in gripi. Njegov hidrolat zdravi herpes in...